Räcker det med rekommendationer om social distansiering, eller bör man lagstifta och hota med polis? Det debatteras just nu eftersom Sverige delvis valt en annan linje än omgivningen, och har inte stängt ner landet med stöd i lagen. Det finns en parallell till denna debatt i vissa debatter om bilbälte, lagar mot rattfylleri och #metoo.
Om det är rätt eller fel är en sak. Det får vi se när vi har facit i handen. Det tänker inte jag orda om här. Jag bara noterar skillnaderna mellan Sverige och resten av världen och vill ha debatt. Vi ska inte gå in i den här krisen utan samhällsdebatt, inget nytt 1939 tack!
Men jag noterar också hur samhällsdebatten förändras. I sin iver att försvara svensk politik har ultraliberala och konservativa argument om att lagar inte behövs, utan bara rekommendationer, blivit väldigt vanliga.
Jag har haft många diskussioner med en del liberaler och konservativa som velat avveckla det de kallar ”onödiga lagar”. Både svenska och, framför allt, amerikanska sådana. Det är alltid samma sak, rekommendationer och kulturellt tvång sägs räcka i ett samhälle, man behöver inte en massa lagar. Lagar och tvång bara försvårar och ställer till problem för de hindrar ”friheten” heter det. Dessutom ger lagarna en falsk trygghet. Med lagarna på plats beter sig folk ofta mer vårdslöst inom ramarna för lagarna och i försöken att kringgå lagarna, heter det.
- I diskussionerna om sexuella övergrepp brukar det ibland framföras att en massa lagar mot sexuella övergrepp inte behövs, sunt förnuft räcker. De flesta kommer ju att följa lagarna.
-
Hade vi kunnat vara utan lag om bilbälte i bilarna? Kanske, anser en del. De flesta hade följt rekommendationerna om man slopat lagarna.
- Lagar mot rattfylleri är också onödiga. Onödigt statstvång. De flesta följer ju rekommendationer ändå och sköter sig.Och ja det gör de. De flesta följer ju rekommendationerna. Liksom de flesta inte har en tanke på att döda eller… eller… stjäla, eller?
Mitt svar till dessa konservativa och ultraliberala är att de flesta följer rekommendationerna, men en del skiter i dem och en hel del slarvar och det leder till olyckor. Och just därför, för att skydda individers liv och frihet, behövs lagar som omfattar alla. Utan dessa lagar hade en del människors väl och ve hotats, kort och gott.
Jag har haft många debatter om t.ex. bilbältestvång. De säger att folk kommer att följa rekommendationerna, och vill ta bort lagen om bilbältestvång. Men dilemmat är att en del struntar i lagen (”min frihet är viktigast”) och andra slarvar (”jag ska bara köra till brädgården och köpa spik, ungen får sitta utan bilbälte och nästan inga bilar åker den sträckan”).
Samma sak är det med lagen mot rattfylleri. Argumentet är (lite förenklat) att de flesta är mogna att ta hand om sig själva och gör inget dumt. Men återigen, en del struntar i lagen. Andra slarvar. ”Jag har inte druckit så mycket och ska bara åka hem, jag kör lugnt”… ”Jag tror inte jag druckit för mycket så jag chansar, jag MÅSTE ju komma hem”.
Corona
Ett litet slarv kan få stora konsekvenser. En krock kan ända livet för en familj, bara för att körde full. Är det värt att försöka minimera sådana slarv eller inte? Andra struntar i reglerna och sätter sina barn i bilen utan säkerhetsbälte, är det värt att försöka minimera sådant?
Smittspridning kan få mycket värre konsekvenser än att man struntar i bilbälte eller kör med några promille i kroppen, eller om nån kvinna våldtas. Därför har många länder valt att med lagens hjälp förhindra smittspridning.
Det kan hända att Sveriges modell är den rätta. Det kan också hända att det inte är den rätta. Det vet vi när vi har facit i handen. Men låt oss inte se ner på de länder som valt att använda lag och polis i kampen mot smittskydd. De har bra skäl till deras val! De vill hejda så mycket av slarvet som möjligt och sätta P för de som medvetet trotsar rekommendationerna.
”En kvinna i hemtjänsten besöker den lokala matbutiken och hamnar i kö bakom en misstänkt stockholmare.Han säger: Jag får egentligen inte vara här.Han säger: Jag är i karantän.Han säger: Jag har corona.Sedan betalar han, packar sina varor och rattar sin stadsjeep mot sitt fritidshus.”
Och just därför vill en del ha hjälp av lagen för att t.ex. förhindra förflyttningar inom landet. Rätt eller fel, det är en annan sak, precis som frågan om det är rätt med lag om bilbälte i bilarna.