Så blev Boris och Trump våra främsta allierade i kampen mot coronan

Det går snabbt nu. Både britterna och Sverige börjar stänga skolor. Artiklen får läsas som GÅRDAGENS situation.


”””””””’


Det ironiska är att Sverige kommit att hamna på samma sida som Boris Johnson och Donald Trump i kampen mot coronaviruset. Dvs i ”samhället har inte råd med en drastisk nedstängning än”-lägret. Det andra lägret vill ha drastisk nedstängning tidigt och stänger skolor och sånt med argumentet att ”samhället inte har råd att vänta”
.

Vilken metod som är den rätta kan jag inte bedöma, men ironin i att de som lovprisar Sveriges metod faktiskt lovprisar både Boris och Trump, kan jag inte riktigt släppa.

För de som mest högljutt kritiserar resten av världens metod i Sverige är också de som brukar vara mest kritiska mot just Boris och Trump i samhällsdebatten.

När det gäller är en Boris och en Trump trygg att luta sig mot… eller?

Kanhända! Men att Boris gått från paria till folkhjälte bland delar av svenska folket på nån vecka känns lite konstigt.

Så jag får väl peka ut det som är det intressanta just nu. Tre länder i västvärden har valt att vänta med kraftfulla åtgärder. Bara tre. Sverige, britterna och USA.

Dessa tre länder har valt att inte nationellt stänga sina skolor. (Men usa har stängt sina gränser dock)

Den som vet hur svensk försvarsstrategi ser ut förstår exakt vad som hänt. Under det kalla kriget stod Sverige närmst britterna och britterna närmst USA. Vid kris eller krig skulle vi göra som de gör.

Är det kalla krigets hemliga försvarsdirektiv som lever kvar än?

Hur som helst. Ironiskt är det att samma personer som brukade kritisera allt Boris och Trump gjorde som nu hamnat på deras sida.

Och det är ironiskt att nästan hela världen stängt sina skolor, men vi väljer en annan väg. men det kanske är den rätta vägen?

Historien kommer att visa vad som var rätt och hur länge dessa tre länder fortsätter med denna strategi. Min gissning är att de nog ändrat sin strategi om nån dag.

**********

Ps

Nya zeeland har stängt landet helt för omvärlden. Australien har infört en del tuffa regleringar som karantän för alla från resten av världen. Mellanöstern och Asien har redan infört det vi har i europa. Ryssland är rött. Turkiet är helt ute i det blå och ingen tror på deras siffror, 5 smittade var det väl för nån dag sen, de kör ett lögnspel just nu.

Och Guardians bild är inte korrekt. Finland stänger skolorna. Ryssland har stängt dem och Tyskland planerar stängning.

Dessutom stänger amerikanska delstater sina skolor och gör det Trump inte vill.

Argument för ”herd immunity”

Britains policy explained

Defending herd immunity

Boris johnson video

Argument mot herd immunity.

Britain changes its policy

To make people sick is dangerous

Herd immunity, a joke?

Arguments against

Britains herd immunity disaster

People wont get tired

250.000 dead?

Insane

Change course or 250.000 will die.

Rapporten bakom utsagan om de 250.000 döda.

Washington Post om Boris Johnsons problem

Officiella uttalanden

Herd immunity not a part of our strategy

PS 2

Om man kollar smittskyddsexperterna i USA som är i opposition till trump så är de både mot Boris politik och mot trump. Det anses vara ungefär samma metod. (Att man inte nationellt stängt skolor och affärer eller förbjudit sammankomster med hjälp av lagen).

Det som skiljer Trump och Boris/sverige åt är att trump stängde gränserna.

Jag skriver som jag gör för att jag har en lista på ca 100 epidemiologer och experter på twitter. De som är kritiska mot Trump är kritiska mot Boris strategi.

just nu går det en skiljelinje mellan de som vill agera mer brett och med stängningar och de som inte vill det. Båda sidor hänvisar till ekonomin också.

(Nu finns det delstater som agerar tuffare än Trump vill, och även städer. New york tex. Men om man kollar Trumps konkreta förslag och lagar.)