EU-samarbetet och krisberedskapen (Coronaviruset)

När vi avvecklade kris- och krigsberedskapen i Sverige på 90-talet var ett av argumenten att det fanns ”andra metoder”. Om det blev riktig kris skulle Sverige kunna få förnödenheter och utrustning och mat från övriga EU, hette det. Nu ser vi att det inte blev så, tvärtom.

Vid kris hjälper man de egna, som står närmast, först, givetvis. Därför måste man ha krisberedskap med lager av mat och mediciner. Så resonerade man förr och vi hade stora krislager fram till 90talet, då de avvecklades. Ekonomin blev ”just in time”, utan lagerhållning, och staterna införde samma system. Skulle det riskera att bli kris igen skulle vi ha lång förvarningstid, hette det. Och gick inte det skulle det ändå lösa sig, för inom EU skulle alla hjälpa varandra. Dessutom skulle marknaden lösa kriserna.

Nu har vi en kris och kan börja se hur dessa ”alternativa metoder” till den gamla krisberedskapen fungerar. Och det är en blandad kompott. Vi samarbetar, men varje vara som blir en bristvara behåller man för den egna befolkningen. Alltså börjar vi nu se exportförbud efter exportförbud i coronakrisens spår. Nu senast Tyskland som förbjuder export av skyddskläder.

Det var inte svårt att räkna ut. Alla EU.s länder gjorde ju samma sak som Sverige. Alla avvecklade sina krislager med samma argument. ”Om det blir kris kommer resten av EU att hjälpa oss”.

Men om hela EU drabbas? Så långt tänkte man inte. Och nu får Italien inte materiell hjälp från resten av Eu där de har brist, för att resten av EU hamstrar sjukvårdsutrustning och har också brist.

Samma gäller Sverige. Vi hamstrar för att vi…. *trumvirvel* …inte har mycket i beredskapslager.

Den som känner mig vet att en av mina käpphästar sedan länge varit att avvecklandet av kris- och beredskapslagren på 90talet var ett stort misstag. (Italien hade nog gärna velat ha några bergrum fyllda med sjukvårdsutrsutning, lite reservsjukhus och allt annat man hade förr, t.ex. Samma hade Sverige nog velat.) Eller hur?

Förresten, varför ska man överhuvudtaget behöva hamna i sitsen att man hamstrar sjukvårdsutrustning mitt inne i en flunsaepidemi? Det ska man väl göra långt innan?

————–
Läs mer om vad jag skriver om avvecklandet av de gamla beredskapslagren här. Samt denna artikel: är civilberedskap viktigare än militär beredskap?

Läs även artiklarna i Politico om Italiens försök att få hjälp: klicka här och klicka här!

En tanke på “EU-samarbetet och krisberedskapen (Coronaviruset)

  1. Pingback: Vad fanns i de svenska beredskapslagren? En – Den arga sossen!

Kommentarer är stängda.