Nedskärningarnas pris

Nedskärningarnas pris!

Jag är med i många FB grupper där personer med LSS är med och i grupper där personer drabbade av de hårda reglerna i sjukförsäkringarna håller till.

Orden som riktas mot mitt parti och min regering blir hårdare och hårdare. Och allt fler i dessa grupper börjar gnälla på invandringen.

Det är inte kul att som sosse se ord som mordförsök, nazism, husarrest, vansinne, fascism, utrotningsförsök, bödlar, ”återgång till institutionerna”, ”gör oss fattiga”, ”gjorde min pappa hemlös” och liknande om mitt parti och regeringen. Men sådana ord kommer från många. Och ilskan växer.

Och jag som vet nåt om hur sjuka och om personer med funktionsnedsättningar behandlats genom historien är inte den som tänker försöka korrigera nån ilska de har. För 45 år (och i vissa fall in till vår tid) sen tvångsinstitutionaliserades och tvångssteriliserades ännu funktionshindrade i detta land. Nazister utrotade personer med samma funktionsnedsättningar som nu nekas LSS mer och mer i Sverige.

Men ilskan mot flyktinginvandringen som ökar visar vad som håller på att ske, pga regeringens politik (Och högerpartierna 2006-2014).

Så länge vi skär ner LSS och sjukförsäkringen och tar in flyktingar och deras anhöriga kommer många att dra likhetstecken mellan båda. ”Vi har råd med det men inte det”. På samma sätt som många drar likhetstecken mellan RUT och neddragningar. ”Vi har råd med RUT men inte LSS”.

Det är i mina ögon inte korrekt att dra dessa likhetstecken. Men vad jag anser är korrekt är mindre intressant eftersom regeringens SIGNALER är att det förhåller sig så. Vem minns tex inte Magdalena Anderssons ord 2015 om att kostnaderna för flyktingmottagning och LSS ökar.

Det behövs nya lösningar. Egentligen vill jag ha så lite statlig inblandning i ekonomi och politik som möjligt. Men bara under förutsättning att de mest utsättas situation kan förbättras.

Inga tecken på att detta sker syns nu. Därför är det mest gångbara att vi lär av 50talets och 60talets politik som skapade välstånd. Det närmaste vi hittar som liknar det idag är Reformisterna.

Men jag är inte hopplös. Kommer nån fram med bättre förslag som gynnar och skyddar de mest utsatta lyssnar jag gärna!

Men nåt måste göras. Akut men utan panik. Annars kan jag inte som sosse se mina vänner med funktionsnedsättningar eller sjukförsäkringar i ögonen längre!