Gnäll inte på Apotekstjänst, felet är politikernas!

Apotekstjänst får ta mycket skit just nu. De får inte fram medicinsk utrustning till sjukvården och det har lett till inställda operationer, etc. Men problemet är inte dem utan politiken.

Just in time, heter systemet. Man har avvecklat lagerhållningen inom svensk sjukvård, på samma sätt som detaljvarukedjan gjort det.

Man beställer medicin och blöjor och annat så man får det precis nån dag innan det tar slut. Så slipper man hålla lager och sparar pengar.

Just in time i sig är ett system som inte är helt fel om privata företag väljer att använda det. Men det är direkt samhällsfarligt om inte centrala läger finns med förnödenheter, bränsle, etc som backup, om det värsta skulle ske och systemet har problem.

Att privata företag och vårdcentraler avvecklar lager kan vara bra. Men sjukhusen och apoteken på länsnivå bör ha stora lager, och samhället i stort ännu större lager.

Men så är det inte idag. Och därför skapar det problem att ett företag, Apotekstjänst, strular med leveranserna. Men felet är inte deras, utan bl.a mitt parti, Socialdemokraternas.

Systemet infördes på 90talet då samhället avvecklade kris- och krigsberedskapen. Tidigare hade samhället gigantiska lager för att klara av kris eller krig. Högern och vänstern var överrens om att det skulle avvecklas på 90talet, så under ledning av Göran Persson gjordes detta.

Om det blir krig eller kris så världshandeln avstannar kommer just in time systemet att rasa. Det finns INGA lager mer. När det vi har i köksskåpen hemma tar slut blir det mass-svält i Sverige. Sjukvården skulle kollapsa inom en vecka.

Gud förbjude det, men OM det skulle ske, skulle just in time systemet bli så hatat att ingen regering skulle kunna införa det igen de närmaste 2000 åren efter katastrofen.

Många anser att Göran Persson var bra. Jag anser att han tänkte extremt kortsiktigt. Samma med alla 90talspolitikerna. Hur tänkte de när de avvecklade civilförsvaret och krisberedskapen (samt försvaret) samtidigt som vi var granne med en då kollapsande supermakt?

Tyvärr vet jag det. Jag pratade med dem då. ”Aldrig mera krig”, ”historiens slut”, ”demokratins seger”, ”15 års förvarningstid innan krig eller kris” och andra floskler yrde i luften som snöflingor under en svensk vinter…

Så lägg av att gnälla på Apotekstjänst. Felet är de politiker vi hade på 90talet. Karma kallas det. Var bara glad att det är en mild kris och inte stopp på världsmarknaden.

Läs mer här!