Sänk pensionsåldern till 63 år!

Igår var en historisk dag. För första gången höjdes pensionsåldern och vi bröt 140 år av arbete för sänkt arbetstid.

”Men vi måste, vi har inte råd”, heter det när man försvarar reformen. Och exakt det argumentet visar hur galen debatten om pensionsreformen är. Är det bara jag som minns hur det var när det nya pensionssystemet infördes för lite mer än 20 år sedan?

Retoriken då var att man skapade ett bombsäkert pensionssystem som skulle hålla för framtiden. Det skulle garantera att även de fattigaste fick en bra pension. Så bombsäkert var systemet att vi 20 år efteråt upplever en kris.

Systemet stod på två ben. En grundpensionsdel och en del som skulle investeras på finansmarknaden. Det var den senare som skulle garantera bra pensioner och garantera ett evigt plus i det orange kuvertet. (Det tog bara något år så hade folk ett minus för första gången. Något som inte skulle kunna ske enligt retoriken.)

Det finns mycket att säga. En del av oss insåg att det skulle sluta med katastrof. Men det hjälper föga att ropa ”vad var det vi sa”?

Det man måste göra då man inser att man kört vilse med en buss och inte förstår kartan, är att ge kartan till den i bussen som varnade att man höll på att köra vilse.

För en regering motsvaras detta av att man gör följande.

  1. Erkänner att systemet är i kris.
  2. Tar reda på vilka som varnade för att krisen skulle inträffa, helst före besluten togs som ledde till krisen.
  3. Sätt dem på att leda arbetet för att ta systemet ur krisen.
  4. Samla alla som har alternativa lösningar på hur man ska hantera krisen.
  5. Var noga med att exkludera SAMTLIGA som ledde systemet in i krisen från arbetet med att ta systemet ur krisen. Endast de av dem som varnade för krisen, eller ångrade sig, får vara med och ta fram de nya lösningarna.

Tyvärr är det inte så man gör. Försvarets återupprustning genomförs av de som administrerade nedläggningen av det. Civilförsvarets återuppbyggande av de som la ner det. Och givetvis är det finansexperterna som förutspådde evig tillväxt i pensionskassan för 20 år sen som nu arbetar för att reformera det.

Då blir det så tokigt som det blir ibland. Som när vi nu höjer pensionsåldern istället för att bygga ett nytt pensionssystem.

Vi har kort minne. Detta skulle inte kunna ske. Men hur många journalister eller politiker visar intresse för det som skedde för 20 år sen.

Politik idag bygger till stor del på kortsiktighet och historielöshet.

Så vad ska vi göra istället för att höja pensionsåldern?

Sänk den till 63 år, men gör det enklare att jobba fram till 75-80 om man vill det. Inför skattelättnader för alla som jobbar deltid efter pensionen, 25% eller 50%. Gör pensionsåldern flexibel.

Sen hur man ska bygga det nya pensionssystemet vet jag inte. Men jag vet att det finns många bra ideer där ute från höger till vänster. Samla dem. Prioritera de som förutsåg krisen. Gör djupintervjuer med dem, så att vi lär av dem för framtiden. Bygg sen ett nytt system!