Samhällets perversa syn på oss som jobbar med vård och omsorg

Så… efter 29,5 år i branchen har jag idag fått mitt livs första heltidsanställning. Tyvärr betyder detta också att min karriär i yrket är slut.

Samhällets syn på vårdyrket är sjukt. Alla vanliga karriärer börjar där undersköterskans karriär slutar. Först jobbar uskan/vårdbiträdet i en pool. Efter en tid får hen ett vik. Efter si så där 3 år om hen inte byter kommun eller anställning får hen fast anställning. Efter X antal år, 2, 5 eller 10 får hen fast anställning OCH heltidsjobb (om man inte byter arbetsplats).

Där slutar uskans yrkeskarriär med ett fast jobb. Sen finns oftast inget mer. Där börjar alla normala jobbkarriärer. De flesta jobb i samhället börjar som ett fast jobb på heltid… utom uskan som hittills haft 75%, 80% eller 85% i eeeevighet.

Vi har haft jakten på heltidsjobb och fast anställning som vår ”karriär”. Bisarrt.

Så funkar jakten på heltidsjobb hos oss som politikerna i riksdag och regering anser är bottenskrapet i arbetsmarknaden.

Heltid och fast anställning borde varit norm för 40-50 år sen i detta yrket. Inte så sent som 2019.

29,5 år för heltidstjänst. Längre än normalt. Men jag vet en 62 åring i Kalmar som har 40+ år i yrket och ännu inte fått heltid. Men 8-10 år eller mer har varit norm.

Vi uskor skulle behöva strejka eller säga upp oss i tiotusental (som sköterskorna gjorde på 50talet). Synd bara att Kommunal inte vågar ta till de yttersta metoderna för deras klientel, vi drägget som ligger och krälar i skiten i botten av arbetsmarknaden.

Jakten på heltid är bisarr…

Nej jag är inte tacksam för att politikerna efter decennier lyckats ge oss heltid. Det är vår FÖRBANNADE RÄTT! Nu ska vi bara uppgradera yrket så vi kan få en yrkeskarriär också.