Om Greta Thunbergs tröja, Sabcat och Afa

Greta Thunberg satte på sig en tröja i samband med att hon berättade att hon skulle ge ut en låt ihop med det brittiska indiepopbandet The 1975. På tröjan syntes en stjärna och orden ”antifascist all-stars” samt orden No Pasaran! Det fick hela gnällhögern att gå igång och säga att Greta är Afa. Det är hon givetvis inte. Inget hon säger tyder på det. Hennes ideer är inte anarkistiska eller typiska för Afa. Tröjan är inte heller det längre. Det är en tröja jag sett även liberaler i Centerpartiet bära, som leker med varumärket converse all-stars.

Det är däremot korrekt att den en gång i tiden skapades av personer som stod nära anarkisterna och den våldsbejakande rörelsen Afa, nämligen Sabcat. De skapade tröjan för att ragga pengar för sex Afa-medlemmar som stod inför rätta 2011 för en attack mot nazister 2009 i Welling. (källa och källa samt källa).

Så här skrev Indymedia om tröjans skapande:

”Our friends at Sabcat, the Anarchist workers co-op, have kindly produced two benefit T-shirts in support of the recently imprisoned UK antifascist prisoners. ” (källa)

Om nån vill kolla vad Sabcat står för idag har vi gubbarna här. https://sabcat.com/

Det är de som skapade tröjan.

Dessutom bör man notera att Greta Thunberg visar sympatier för Extinction Rebellion i samma inlägg. En av de ledande i svenska Extinction rebellion är den gamla AFA aktivisten Jonathan Pye. Pye var en av de drivande i Afas attacker och upplopp i samband med Göteborgstoppmötet 2001. Om det var Pye som låg bakom Afas affisch inför toppmötet med bilden på Godzilla och uppmaningarna till att gå fram som Godszillor i Göteborg, vet jag inte. Men det finns personer som sagt till mig att det var han.

Så här gjorde Afa reklam för sig inför toppmötet 2001.

Pye hamnade i finkan och satt inlåst i 20 månader. Efteråt ångrade han sig inte. (källa) han bara slogs mot fascismen påstod han. Vad McDonalds och cafeer längst Avenyn hade med fascism att göra har han aldrig berättat.

Det var för övrigt Afas problem. ”Krossa fascismen, slå in Mc Donalds fönster” är ingen trovärdig strategi. Men man förstår den strategin om man vet att Afa aldrig bara kämpat mot fascism, utan även mot ”det borgerliga samhället” och ”kapitalismen”. För att stoppa fascismen måste man även stoppa det som de definerar som höger, anser Afa. Därför brukade Afa banka ner medlemmar i MUF och krossa butiksfönster. Det är fullt logiskt om man vet hur de alltid kopplat samman kapitalism och fascism.

”AFA arbetar för ett socialistiskt samhälle utan förtryck. Därför är vi emot dagens klassamhälle som är uppbyggt av sexism, homofobi, rasism, kapitalism och fascism… (källa)

Det är bakgrunden till soppan med Greta. Men som sagt, den tröjan i sig betyder inte Afa idag. Det står inte Afa på den ens. Jag tror inte för ett ögonblick att Greta eller hennes familjemedlemmar sympatiserar med Afa. Högertrollen har fel som vanligt.

Men rätt ska vara rätt. Eftersom ingen annan noterat vilka skaparna av loggan är (Sabcat) eller omständigheterna (Afa attacken i Welling) så publicerar jag detta här.

Hur som helst tog Greta Thunberg av sig den tröjan och raderade tweeten.