De kriminella förortsgängen är som nazistiska NMR

I kampen mot de kriminella gängen i förorterna bör vi jämföra och jämställa dem med nazistiska NMR.

Många pratar om dem som en effekt av invandring och ”ökad brottslighet” andra som resultat av fattigdom eller rasism. Allt detta är delvis sant. Men så skulle man aldrig beskriva de nazistiska rörelserna. Där identifierar man dem som resultat av en ideologi och subkultur som måste bekämpas (nazism och rasism), och som ren brottslighet, först. De socioekonomiska faktorerna kommer i andra hand.

Gängen är lika rasistiska som NMR är. Det är svennar, judar, muslimer, kristna, romer och juggar man ska hata. Gängen är alltid extrema homofober.

De förhärligar vapen och våld och föraktar demokratin. De är lika kriminella som NMR, eller ofta mer, och drar sig inte för stöld, hot, misshandel och mord. Den starkes rätt är lag hos dem. De litar inte på myndigheter och polis och är de unga inte på vuxna heller.

Dessutom har även de en samhällelig och politisk åskådning och vill ta kontroll över territorier. (Gängen i tex USA har alla olika ideologi och kultur. Men det de delar gemensamt är fascism-liknande.) Ideer om individens lojalitet och symbolfixering är två andra likheter.

De föraktar kvinnor till och med mer än NMR, genom att de infekterats av hederstänkande.

De kriminella gängen är en rå form av fascism. Och det behövs samma engagemang, av tex antirasister, mot gängen som mot NMR.

Palle Berg sammanfattade det bra i en diskussion jag såg på nätet:

”Har jobbat med de här ungdomarna de senaste åren. Och de beskriver en tillvaro som präglas av machokultur och hopplöshet. I de kriminella gängen blir de någon, får en identitet, en status, och ett hopp om att få tillgång till allt det de tror att ”svennarna” har. De litar inte på vuxna, inte några vuxna. Och de föraktar svaghet. Ideologiskt står de i närheten av NMR. Det är samma våldsförhärligande, vapenfixering, bögnojja och kvinnoförakt. Vi har all anledning att jobba mot de här gängen, för de står för ytterligare en form av fascism.”

För några år sen skrev en vän till mig ett inlägg om just detta. Med uppmaningen att ha samma nolltolerans mot begreppet ”svenne” som mot tex ”judehora”. (Läs det här.) Även de mindre organiserade ungdomsgängen är infekterade av rasism och sexism och fascism-liknande ideologi.

Vi behöver en antirasistisk rörelse som vidgar sitt engagemang till att omfatta ALL rasism. Precis som polis och myndigheter bör agera tuffare mot NMR måste de agera tuffare mot gängen i förorterna.

PS

Många svarar på detta med att säga ”man kan inte jämföra”. Samma personer jämför ofta gärna (och ibland med rätta) kulturellt hedersförtryck med Nmrs sexism. ”Kan inte jämföra”. Jo, det kan man!