Om massanmälningar och Facebooks algoritmer

Grundaren för Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige” fälls för rasistiska inlägg på hans sida.

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det. Ja det är mycket grov rasism och hat där, men är lösningen verkligen att polis och åklagare ingriper mot de grupper och profiler som någon skriver hat hos, istället för att ingripa mot den som skrev det?

Många antirasister jublar över domen. Jag gör inte det. Det blir kanske annat ljud i skällan när antirasister också börjar ställas som ansvariga; både för rasisters hat på deras sidor och antirasisters hat.

Jag är mycket mot Sd och Jimmie Åkesson men anser ändå att svepande ord om att han är ”cepe” eller att Peter Lungren är ett ”fetto” eller att Jimmie Åkesson borde dö, är hat.

Jag oroas av att så många vill täppa igen käften på hatarna, och tror man löser problemen så.

Imorse läste jag att självaste SÄPO vill förbjuda folk att se, läsa o sprida radikal islamistisk propaganda. Bilder skriver de, vilket väl skulle betyda även all skriftlig propaganda.

Massanmälningar

Jag har sett hur Facebooks algoritmer funkar på nära håll.

Jag har själv en gång varit inne i en Sd-trogen Facebookgrupp som gjorde massanmälningar. Och även i två/tre som antirasister drev som gjorde detsamma. Jag hatar idiotin jag såg där.

När inlägg försvinner eller personer stängs av på Fb just nu beror det oftast på just anmälningar.

Det stängs av mängder av antirasister löpande där man ser att inläggen gjort många arga. Om bild och inlägg har text o innehåll som fb rödmarkerat bannas personen direkt.

Det är så det funkar. Fb låter sina datorer granska inlägg i efterhand också, men det är nyare inlägg som prioriteras. Om inlägg får anmälning mot sig ”granskar” Fbs eget automatiska system det.

Hur?

Jag minns första gången jag stötte på en antirasistisk grupp på Fb som massanmälde andra. 2012. Då var det jag som drabbades. Jag hade haft fräckheten att kalla en person som ansågs vara antirasist för antisemit, (Mohammed Eddie Omar för övrigt.) Jag blev avstängd tre dar från Fb av en grupp som massanmälde Sverigedemokrater och nazzar. En annan vän berättade att han massanmälts av samma grupp, för att han var liberal. Av antirasister!!!

Sen hade vi ARCR. Den antirasistiska cyberrörelsen som anmälde rasistiska inlägg på Fb. 2015. Det slutade med att ARCR sprack i två delar som massanmälde varandra och anklagade varandra för att hacka varandra. Det gick vilt till…

Via ett hemligt konto var jag med i en Sd grupp som anmälde folk också. ”Slå tillbaka” hette gruppen. Detta var runt 2015 också. En av de som jag såg drabbas var Maria Robsahm. Hennes man Peter Robsahm är för övrigt bannad just nu i en månad av Fb.

Jag anmäler inte inlägg på Facebook längre.

Nu förstår ni varför jag har slutat anmäla något. Anmälningarna i sociala media har blivit den ”revolution” som ”äter sina egna barn”…

För ett år sen skrev jag om detta också. Då skrev jag:

Det började med att anmäla rasister, men antirasister som anmäler rasister slutar ofta med att anmäla varandra lika mycket som rasister. Nu har jag i några dar sett anmälare och anmälda diskutera sina anmälningar igen, i tre olika fall. I ett fall verkar det vara så många som har anmält att man inte kan reda ut vem som gjort vad. Ett annat fall rör en felanmälan, som rör en stor antirasistisk FB-grupp. De anmälde fel person.

Ja det minns jag. Man anmälde fel person. Man anmälde en antirasist som återgav en rasists hat istället för rasisten. Hans inlägg togs bort.

Det har jag sett såååå ofta nu. Jag är så förbannat trött på det.

Så jag anmäler inte mer. Jag har upphört med det mer och mer. Bara vid extrema dödshot anmäler jag, och då anmäler jag till polis eller säpo. Jag har helt slutat med att anmäla till Facebook. Jag vill inte vara den revolution som äter sina egna barn!

Det är säkrare med yttrandefrihet, trots allt. Att möta argument med argument, ord med ord.

Till slut sitter de som vill förbjuda folk att sprida åsikter där, i samma sits som de man anser bör stoppas. Vi har sett sånt förr, eller hur?!

De som ville stoppa nazisters åsikter på 30talet blev själva de som blev stoppade då svenska censurlagar censurerade dem under andra världskriget.

Samhället borde bli bättre på att utreda och åtala riktiga hot. Mordhot och liknande. Lägg krutet där! Men lämna ordet så fritt som möjligt!