Håller Feministiskt Initiativ på att bli jämställt?

Feministisk initiativ har gjort framsteg. Förra valet 2018 var Fi det minst jämställda partiet med 80% kvinnor på sin valsedel (om man utgår från namn och utseende). Bara Afs var värre med 90% män. I år verkar tre av fem vara kvinnor bara, helt godkänt.

När jag påtalade det där med valsedeln för Fi 2018 sa de att ”men om det inte finns tillräckligt med kompetenta män, varför ska man då envisas med att sätta upp mindre kompetenta män på listan och låta dem gå före mer kompetenta kvinnor”.

Det var lustigt eftersom det är det klassiska argument som i alla tider anförts av män i sammanhang där män varit överrepresenterade. Hur tror ni det lät i riksdagen på 70talet då 80% av delegaterna var män? (”Men vi kan inte satsa på 50/50 och välja mindre kompetenta kvinnor framför mer kompetenta män.”)

Även argumentet ”men det är ju fler kvinnor än män i Fi” användes. Även det har använts i alla år mot jämställdhet och lika representation av mulliga mansgrisar.

Lustigt att Fi i sitt försvar för varför de var mot jämställdhet och lika representation på sin valsedel använde samma argument som män i alla tider använt mot jämställdhet och lika representation.

Men bra att de insett att jämställdhet är bra, även på de egna listorna.