Är det nu ni ska gnälla, när vi fått som vi ville?!

Det lutar mot att en minoritetsregering, eller ett passivt samarbete, formats mellan S, Mp, L och C. Det finns till och med ett utkast till samarbetsprogram att läsa (källa).

Det är inget oväntat. Denna konstellation är det enda realistiska alternativ till en regering där Sd får makten. Vi har vetat att detta var på gång sen valnatten. Och att V inte ingår i överrenskommelsen är ingen överraskning, eftersom en grundförutsättning för samarbetet är att man liberaliserar arbetsrätten.

Men ändå har överrenskommelsen kommit som en chock för många vänsteraktivister. Dessa har i månader och år betonat att Sd ABSOLUT inte får ha inflytande på politiken och regeringen. Efter valet stod vi där med en situation där varken alliansen eller de rödgröna hade majoritet. Det betyder antingen samarbete med Sd eller samarbete över blockgränserna, och då troligen mellan C, S och L samt Mp. Och sen dag ett har vi vetat att det i sin tur innebär att båda parter måste kompromissa. Om S ska ha statsministerposten betyder det att politiken måste gå ”högerut” och att arbetsrätten måste liberaliseras.

Nu står vi där och en del som i månader betonat att S vann valet och att Sd måste hållas borta, skriker nu högt att det är skandal att politiken går högerut och arbetsrätten måste liberaliseras. En del säger att Alliansen borde låtas regera istället, trots att alla vet att då blir det helt eller delvis med Sd som passivt stöd.

Sen valet har ni sagt att Löfven vunnit valet och att Sd måste hållas borta, men tydligen aldrig funderat över vad det betyder. och vet ni vad? Det betyder en regering över blockgränserna, kompromisser och liberaliserad arbetsrrätt. Om ni inte var beredda på det borde ni ansett att Löfven borde lämnat makten till Alliansen på valdagen, förklarat sig besegrad och låtit Alliansen styra delvis med Sds passiva stöd.

Jag är skitglad över dagens beslut. Det betyder att vi hållit Sd stången och det är ju vad vi vill, eller hur!

Och jag hoppas Vänsterpartiet inser att detta är ENDA möjliga lösningen till ett regeringsalternativ utan att Alliansen styr med delvis passivt stöd från Sd, och att de röstar ja till denna konstellation.

Nu får vi regera med det vi har och till valet 2022 ha en Socialdemokrati som ideologiskt skiljer sig mycket från Alliansen och tar strid för arbetsrätten och liknande. Ett visionärt RÖTT alternativ. Men att börja gnälla nu när vi lyckats hålla Sd stången, känna lite snurrigt! Är det nu ni ska gnälla, när vi fått som vi ville?!