Om svenska riksdagen, IFIS, diktaturens kreatur och behovet av konsekvens

IFIS, Islamiska Förbundet, har bjudit in en fd regeringsledamot i Sudan. Essam Albashir. Elbashir är inte bara fd parlamentariker och fd minister för religiösa affärer (från 2005 och till ca 2010). Han har lett Fiqh-akademin i många år i landet, en religiöst akademisk post som presidenten tillsätter. (källa)

Det bör givetvis påminnas att Sudan är en religiös halvdiktatur med viss demokrati. på pappret har landet religiös frihet, Men det är bara på pappret. Norra Sudan styrs enligt sharia. (källa) Sudan har strikta lagar mot att lämna islam, tex. rent formellt är straffet dödsstraff för att lämna islam, även om straffet man dömer oftast blir kroppsbestraffning eller fängelse. Kristna har dömts för hädelse eller försök till att få muslimer att lämna islam (källa), bara för att de pratat väl om kristendomen offentligt. Ateister döms till fängelse regelbundet. (källa) Kvinnor stenas för äktenskapsbrott. (källa)

Jag undrar vad som skulle ske om man frågade honom om han är beredd att stå upp för muslimers rätt att lämna sin religion och bli ateister eller kristna fritt? Är han beredd att riskera dödsstraff (vilket är straffet för att stå upp för detta i Sudan). Knappast? Han är ingen medelsvensson eller medel-Abdul, han har suttit i landets religiösa ledning under lång tid.

Mycket han säger kan låta bra. (Källa) men han har varit och är främsta imam i ett land som förtrycker många.

Men vad ska man göra åt detta?

En person som arbetar i IFIS beskrev det så här:

”Det hade varit mycket enklare för oss att hålla rent hus om regering och riksdag hade hållit rent hus gentemot Saudiarabien, och inte exporterat vapen dit. Eller om en del av landets experter på ”radikal islamism” inte hade sprungit omkring och hyllat Sauditrogna salafister stup i kvarten här i Sverige. Och om man hade hållit rent hus mot islamofobi. Nu skrattar bara mina muslimska vänner åt inkonsekvensen att regering och riksdag tillåts dansa en dödsdans med saudierna, samtidigt som man gnäller på IFIS för sådana här inbjudningar. Se på Hanif Bali. han älskar att gnälla på våra inbjudingar men han har själv röstat för att sälja vapen till Saudi i Sveriges Riksdag”.

Det är korrekt. Men en motparts fel rättfärdigar inte att man själv gör fel.

Och nånstans inom IFIS måste det nån gång ha ringt en varningsklocka alla de gånger han bjudits till Sverige. Regeringsledamot i Sudan, leder religiöst insititut och ntillsätts av presidenten… Sudan styrs enligt sharia, begränsar människors frihet, och dessutom är snubben insyltad i Muslimska Brödraskapet upp till öronen.Kan man tycka… Nån gång borde varningsklockorna ringt!

Om IFIS vill ha konsekvens i bemötandet av grupper, ideer och rörelser och regimer, bör de börja själv. Man måste börja gräva där man står. Diktaturens kreatur måste man hålla kort!