Lorenzo Vidino och dubbelmoral om Muslimska Brödraskapet och Saudi Arabien

Ett sidospår angående en av de mest omhuldade experterna på Muslimska Brödraskapet i Europa: Lorenzo Vidino.

Jag håller på att studera en radikal salafistisk sekt med band till Saudiarabien. I samband med det har jag studerat hur man i väst lovprisat det saudiska programmet mot extremism. Internationellt har nämligen Saudiarabiens arbete mot extremism fått mycket beröm. (källa) Speciellt från USA (källa) där Saudiarabien ses som ”our partners in counterterrorism” (källa)

Det som aldrig de diskuterar diskuteras av de som hyllar saudiernas program är VAD saudierna lär personerna de avprogrammerar. Ganska naturligt, för det är saudi… och avprogrammerarna har order att strikt följa den nationella religiösa ideologin. Och den vet vi hur den ser ut. Den är minst sagt vidrig.

Då hittade jag detta som den välkända experten på MB;  Lorenzo Vidino, är redaktör för: https://www.ispionline.it/sites/default/files/pubblicazioni/mediterraneo_def_web.pdf

”The three main initiatives explored in this paper; Sakinah,
MNCC, and Etidal, reflect Saudi Arabia’s efforts in keeping up
with the rapidly changing field of countering violent extremism.
Work done by the two programs Sakinah and Etidal is
mainly digital, that is, via blocking the spread of radical messages
on the internet and challenging their worldview, whereas that
of MNCC is mainly curative and therapeutic. These programs,
as well as others not mentioned, place the Kingdom of Saudi
Arabia at the forefront of the fight against violent extremism. In
the years ahead, cooperation between countries to fight terrorism
will be a key to its success. Saudi Arabia has much to offer
in terms of intelligence sharing and the transfer of knowledge
in this regard.”

Och jag är faktiskt förundrad. Hur kan en av de främsta experterna på MB, som ofta betonar att man måste granska MB kritiskt och stött flera anti-MB initiativ, vara redaktör för en helt okritisk skrift som lovprisar Saudis program mot extremism? En person som reagerar om en misstänkt medlem i Muslimska Brödraskapet fjärtar reagerar inte alls då saudiska ”avprogrammerare” sprider hat och fanatism och förtalar demokrati (för det gör de)

Vet inte de som hyllar Saudiarabiens initiativ mot extremism att det ofta är demokrater som fängslas och avprogrammeras? (källa) Det anses lika illa att vara med i IS som att vara demokrat och vilja ha demokrati i saudiarabien nämligen.

Ni får ursäkta men jag tappar hakan.

Jag har tyvärr fått en viss insikt i vilka ideer saudi sprider i sin kamp mot extremism. Och det är ingen trevlig läsning. Och absurt blir det när man vet vad Vidino betraktar som extremism i fallet MB och jämför det med vad Saudi lär ut. Vidino skulle inte ens komma på tanken att samarbeta med personer som han anser är MB, men saudisk extremism gillar han…

Hur kommer detta sig?

Debatten om Muslimska Brödraskapet är snurrig. helt snurrig. Så snurrig att experterna verkar tappa all sans och vett. I kampen mot Muslimska Brödraskapet kan de lovprisa grupper och stater som är sju resor värre än de värsta fraktionerna av Muslimska Brödraskapet.

 

(För att läsa mina övriga artiklar om om MB debatten: klicka här för den artikel jag skrev i vintras.)