SSU och socialdemokratin bör ta ledningen i kampen mot antisemitism och homofobi

Tidningen Expressen har avslöjat att det finns problem i skånska SSU, bland annat med homofobi (Läs mer här, och här). Dessutom finns problem med fördomar om Israel och om judar i Malmö sen gammalt. Hur löser vi de problemen? Jo, genom att öppet medge att de problemen finns och utmana fördomarna på allvar.

Jag har inte bekräftat Expressens artiklar ännu. Att man blåst upp citatet om att en person anser att islam är lösningen på alla problem och ateism fel, säger inte så mycket. Det är ett dussinuttalande som man hör lika mycket bland kristna som muslimer, och ateister som anser att religion är fel är tyvärr inte ovanliga heller. Tyvärr tyder det på att journalisterna bakom artikeln inte är helt utan fördomar.

Men att det finns fördomar bland en hel del personer, ofta av utländskt ursprung, och ofta religiösa, är nåt man tyvärr ganska ofta ser om man debatterar dessa frågor. Man behöver inte ens åka till Malmö för att se problemen. Det räcker med att se hur många personer med sosserosor och vänsterpartiets symboler i presentationsbilden beter sig i debatten på sociala media.

Det är om det denna artikel handlar.

Homofobi

Om man debatterar bland ungdomar som är muslimer eller kristna och som kommer från Mellanöstern märker man ofta att de har fördomar mot homosexuella. Tydligast märker man detta om man frågar dem om de vill att homosexuella ska kunna gifta sig i deras kyrka/moske och skaffa barn. Där går en gräns för många muslimer och kristna.

Det är svårt att hitta en moske som tillåter homosexuella par att gifta sig där och skaffa barn med imamens godkännande. Det är lika omöjligt som det är att hitta en katolsk kyrka där homosexuella får gifta sig och skaffa barn. Det är inte konstigt. Kommer man från områden av världen där sånt som homofobi är vanligt så försvinner inte fördomarna bara för att man kommer till Sverige. Rör man sig i miljöer med människor som kanske kommit från länder och kulturer där homofobi anses vara haram eller synd, är det mycket lätt att själv ta till sig fördomarna.

Inte alla med fördomar erkänner att de har det. En del personer kan påstå att de inte har något emot homosexuella, men om man frågar dem om de stöder att de får gifta sig och skaffa barn i deras moske eller kyrka, så kryper fördomarna fram.

Där måste SSU och Socialdemokraterna gå på offensiven för att rensa bort homofober från partiet och få personer med fördomar att ändra sig. Det görs bäst genom en offensiv kampanj mot religiös homofobi. Kravet att homosexuella ska likabehandlas även inom religioner måste resas. 

Använd gärna liknelser av modellen ”tänk om du som muslim/katolik/kristen varit förbjuden att gifta dig och skaffa barn, bara för din religiösa tro, vad hade du känt då”?

Vi kommer att förlora många medlemmar och aktivister, men so what? Vi kommer att vinna stöd och aktivister också, på att vi tar strid mot homofobi.

Antisemitism

Det Expressen inte nämner är att det finns många med fördomar mot judar också. Det är en sak man märker också, speciellt i de kretsar vi pratar om här, de som stöder Vänsterpartiet och mitt parti, Socialdemokraterna. Det är inte heller konstigt. Fördomar finns i de länder man kommer från. De försvinner inte då man korsar landsgränsen. Minst av allt om man umgås med andra med fördomar.

Börja prata om att ”Israel har rätt att finnas” eller prata om problem i Palestina som könsförtryck och förföljelse av oliktänkande, så kommer du att märka detta.

Att kritisera Israel är givetvis inte antisemitism. Jag själv anser att Israel och Palestina är lika goda kålsupare och kan inte stödja någondera parten. Palestinas president,  är en gammal förintelseförnekare som ansåg att bara en miljon judar dog, av sjukdomar och sånt. Fatahs hemsidor är fulla med antisemitiska karikatyrer (kroknäsor!) och uttalanden. Palestina belönar de anhöriga till terrorister som dödat civila israeler. Palestina förtrycker den egna befolkningen. Det är en bisarr stat, och att de utsätts för förtryck av Israel rättfärdigar INTE att de själva i sin tur beter sig som rövhål. Men Israel kan också kritiseras: för attacker mot civila, för bosättningarna, för att det bor palestinier på israeliskt kontrollerat område som än idag inte har rösträtt (israelisk aparthaid), för rasism och hat.

Men judar har rätt till en judisk stat, precis som palestinier till en palestinsk stat. Israels rätt att existera är nåt man inte kan kompromissa om, lika lite som man kan kompromissa om palestiners rätt om självbestämmande. Och Israel har rätt att försvara sig mot terror, men inte någon rätt att själv förtrycka eller utöva terror. Dessutom måste man lösa frågan om palestiniers återvändande. Inte genom att upprätthålla nån illusion om återvändande till där ens far- och mor föräldrar kanske bodde på 40-talet, utan på andra sätt.

Kritik av Israel är bra och helt ok, demonisering av Israel tyder nästan alltid på fördomar mot judar också. Uttrycker man sig som om alla judar i israel eller alla sionister är onda, eller vill utplåna israel som stat, är det demonisering. Nämner man bara israeliskt/judiskt förtryck och inte palestinskt eller grannländernas förtryck (tex Jordaniens och Egyptens) är det demonisering. Jämför man de övergrepp Israel gör med nazismen är det oftast en demonisering också.

Och ger man judar skulden för det israel gör, eller reagerar mot att judar bär davidsstjärnor är det solklart hat och solklar antisemitism.

Ja palestinierna är förtryckta men det rättfärdigar inte att de förtryckta beter sig hur som helst.

Kippa och hijabvandringar

Hade jag varit socialdemokrat i Malmö hade jag arrangerat kippa och hijabvandringar där. Dvs att man för ihop striden mot antisemitism och islamofobi till en strid. För att tydliggöra kampen mot fördomarna skulle jag tillverka en regnbågsflagga och sätta både den islamska halvmånen och den judiska davidsstjärnan på den. Både palestinska flaggor och israeliska flaggor skulle givetvis tillåtas i demonstrationen.

Ja man skulle märka att en del absolut inte skulle vilja ha med den sortens flagga eller demonstration att göra. De flesta av er som läser detta förslag kippar nog lite med andan och skulle tycka att det skulle vara svårt att genomföra. Exakt, det visar var problemen sitter. Och man röker ut de med fördomar. Men det är bra

Hijaben

Men området i Skåne har inte bara dessa problem. Det finns islamofobi också, i synnerhet inom Vänsterpartiet. Det är något man avslöjar genom att t.ex. fokusera på hijaben. har man en överdriven rädsla för hijaben, och/eller vill tvinga kvinnor att ta av hijaben så har man i regel fördomar.

Men det finns även ett motsatt fenomen. Män och kvinnor som drar likhetstecken mellan islam och hijab, som om en person utan hijab inte kan vara muslim. Det är också allvarligt och tyder på fundamentalism och fördomar.

Botemedlet

Det är viktigt att utmana fördomar redan från start. Det gör man enklast genom aktiviteter som lockar fram eventuella fördomar. Sådant som alla socialdemokrater (och vänsterpartister) förväntas delta i.  (Det handlar inte om att peka ut olika grupper. Alla med fördomar måste få dem ifrågasatta och få en chans att göra sig av med dem.)

Tro och Solidaritet, som 2011 försökte engagera muslimer i förbundet, och undvek att nämna homosexualiteten gjorde givetvis fel. Man märkte att fördomar fanns mot homosexuella och reagerade, som den dåvarande ordföranden Peter Weiderud själv erkände, med att undvika det känsliga ämnet. Så kan man inte göra.

Givetvis ska man göra tvärtom.

I Malmö har vi problem med antisemitism. Dessutom finns problem med homofobi. Sättet att lösa problemen är att utmana fördomarna. Där kan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna spela en nyckelroll, då invandrare ofta söker sig till de partierna.

På 30-talet bedrev Socialdemokraterna i Skåne, i synnerhet SSU under Torsten Nilssons ledning, ett jättestort folkupplysningsarbete om antisemitism och utmanade den tidens antisemiter på debatt vart än de stötte på dem. Varje medlem förväntades ta strid mot antisemitismen. Det är inte annorlunda idag. var medlem av Socialdemokratin bör förväntas ta strid mot dagens fördomar, som islamofobi, homofobi och antisemitism. Vartän man än stöter på dem.