Nej, Alice Teodorescu varken rasister eller kommunister är ”ok”

Alice Teodorescu försöker försvara borgarnas rätt att luta sig mot Sverigedemokraterna inför regeringsbildningen med argumentet att Socialdemokraterna lutade sig mot Vänsterpartiet Kommunisterna under alla år de bildade regering. Men att nån annan gör nåt skadligt rättfärdigar inte att man själv gör något som är skadligt.

Alice Teodorescu och Göteborgsposten argumetnetar numera för att de borgerliga ska luta sig mot Sverigedemokraterna i regeringsbildandet. Det gör de på många olika sätt. I den artikel jag läst genom att jämföra med hus Socialdemokraterna lutade sig mot kommunisterna i flera decennier.

Hon citerar i artikeln Folkpartisten Johan Jakobsson:

 ”Gjorde Palme fel? Borde han ha låtit sina budgetförslag falla? Borde han hellre än att smutsa ner sig i förhandlingen med diktaturkramarna i kommunisternas parti misslyckats med sitt regerande? Nej, jag tycker inte det.  Strävan efter att samla stöd för att kunna regera är en förutsättning i ett parlament med många partier. Palme använde kommunisters röster när det krävdes. Och han satte polisen på kommunister, när det behövdes. En kompromiss om mervärdesskatten innebar inte att Moskva fick greppet om ännu ett land. Palmes demokratiska trovärdighet påverkades inte, i alla fall inte av just denna parlamentariska fingerfärdighet.”

Alice skriver:

”Frågan är varför Alliansen inte skulle göra det som S gjort i flera decennier i förhållande till V?”

Nu är inte Vänsterpartiet samma parti som gamla kommunisterna. V har ändrat sig ganska mycket och övergett kommunismen. Så försöken att bunta ihop V med gamla VPK är oärligt av henne. Men vi bortser från det ett ögonblick. För vad är det hon skriver?

Hon menar alltså på allvar att borgarna kan samtala med ett rasistiskt parti eftersom det var helt ok att Socialdemokraterna samtalade med kommunisterna.

Jag är socialdemokrat idag men hade inte varit det under den tid Socialdemokraterna regerade med stöd från VPK/SKP. Jag är antinazist och antikommunist och det är helt uteslutet för mig att sitta i ett parti som samarbetar eller lutar sig mot öppna kommunister.

Socialdemokraterna borde givetvis ha vägrat att bilda regering med stöd av diktaturvurmarna i VPK och sökt stöd i de borgerliga partierna, även vid budgetförhandlingarna. Och de borgerliga partierna borde ha stött detta. (Nu tillhör det historien att S tidvis sökte sådant stöd från några av de borgerliga partierna men fick inte det.)

Det gamla SKP/VPK var ett totalitärt parti.

”Frågan är varför Alliansen inte skulle göra det som S gjort i flera decennier i förhållande till V? Varför skulle den avstå makten till S så länge som SD finns kvar som vågmästare samtidigt som S stöder sig på V?” skriver Teodorescu .

Men Alice har fel. Hennes ord visar bara hur snurriga de är i GP idag. De är beredda att samarbeta med Sd och de försvarar S gamla samarbete med kommunisterna.

Samarbetet med kommunisterna skadade Sverige. De flesta socialdemokrater är idag överrens om att partiet begick ett stort misstag förr i tiden i att de ville detaljstyra för mycket. Vi hade en väldigt begränsad valfrihet. Den utvecklingen drevs på av samarbetet med kommunisterna.

Jag är ingen vän av löntagarfonderna t.ex.. Frågan är om Socialdemokraterna hade kunnat driva löntagarfonderna som fråga om de t.ex. hade lutat sig mot Centerpartiet istället för mot kommunisterna?

Så Alice Teodorescu har fel. Det var inte bra att Socialdemokraterna lutade sig mot kommunisterna förr och inte heller bra om de borgerliga lutar sig mot rasisterna idag.

Mer läsning: Nej, Vänsterpartiet är INTE kommunistiskt