Arbetskraftsinvandrare är också människor!

En arbetsgivare i Umeå gav inte Osman betalt för fem semesterdagar för några år sedan. Den anställde straffas för detta ”brott” med att utvisas. Sånt händer alltför ofta. Arbetsgivare gör en miss, eller migrationsverket, och så kastar man ut arbetskraftsinvandraren för något han själv inte har kunnat påverka.

Jag blir rasande när jag ser sånt här. Det är en resultat av en kombination av en hets mot arbetskraftsinvandrare och migrationsverkets galenskaper. Det bara fortgår, år efter år.

Det bisarra är att Migrationsverket inte har några problem att kompromissa och bryta mot sina egna regler. Det har jag sett i hanteringen av flyktingar. Men när det gäller personer som varit här i 10 år kan man inte tolerera minsta avvikelse från regelverket och gör sånt här och hänvisar till ”måste följa regelverket”.

Jag minns vad de sa till mig påtalade brister på flyktingförläggningar. Bristande brandskydd, is och ingen sandning, pissig mat, inga samlingslokaler, etc… ”Vi har stort utrymme att vara flexibla. reglerna ska följas, men om vi måste frångå dem så måste vi”… Då gick det bra, så man slapp hjälpa de i dåliga förläggningar. Nu kan man inte kompromissa en tu. Har man tjänat hundra kronor för lite för 10 år sen eller inte fått pengar av en arbetsgivare så kastas man ut med näsan före.

Fast jag tror jag anar varför det blivit så. Mitt parti, och LO, gillar inte arbetskraftsinvandring. Att hjälpa arbetskraftsinvandrare i nöd står INTE högt upp på LO:s eller socialdemokratins agenda.

Ja, regler är till för att följas och jag är helt för att arbetskraftsinvandrare får avtalsenlig lön. Men det här? Ska det verkligen vara socialdemokratisk politik att straffa arbetskraftsinvandrare då arbetsgivare gjort något fel, eller då kanske till och med Migrationsverket själva gjort felet? och vad hände med iden om internationell solidaritet?

Fixa det, bara fixa det! Nu! Man skrattar åt Sverige i nästan hela världen! (Utom där man gillar detta, som Ungern t.ex.)

Läs även denna artikel från tidigare i år: ”Det är inte förenligt med socialdemokratisk värdegrund att smutskasta arbetskraftsinvandringen”!