Elin Ørjasæter, SvD och flirten med identitär fascism

Svenska Dagbladet ledare gick igår några steg längre neråt i kloakerna när de publicerade en okritisk  intervju med den norska förläggaren och debattören Elin Ørjasæter. Intervjun handlar om Sveriges s.k ”problem” och, inte oväntat, anses invandringen vara det stora problemet och Sverigedemokraterna beskrivs i neutrala ordalag. Men vad SvD inte nämner är att hon också är förläggare i Norge och ger ut böcker som är positiva eller ”neutrala” till den fascistoida identitära rörelsen.

Elin är känd som Sverigekritiker, invandringskritiker och ”islamkritiker”.  I intervjun visar hon dessutom att hon med intresse följer Sverigedemokraternas framgångar. Men Elins stora problem är inte att hon tillhör de som målar upp tillståndet i Sverige med svarta färger. Problemet är inte heller att hon anser att islam är en våldsreligion eller att hon flirtar med Sd. Problemet är hennes flirt med krafter långt till HÖGER om Sverigedemokraterna: dvs identitärerna.

Finspångmemen och SvD

Minns ni Finspångmemen?

Förra hösten lanserade althögern i Sverige, kretsarna runt Altnorden, den memen. (Jag skrev om den för någon tid sen). Det är en mem som går ut på att man vill hålla rättegångar i Finspång, och döma de landsförrädare som idag ”stöder islam” och mångkulturen till döden. De ska hängas i lyktstoplarna längst europavägarna i Sverige.  För några veckor sen blev det intensiv debatt om den i sociala media efter att skribenten Erik Van der Heeg publicerat flera av althögerns memer, bland annat en som gick ut på att hänga Feministiskt Initiativs ledning. Heeg är Ann Heberleins make. Heberlein avfärdade kritiken mot maken som att folk saknar humor.

Det fick SvD att avboka ett event med henne. Tove Lifvendahl, den politiska chefredaktören i SvD tog då avstånd från Finspångmemen.

Ändå bjuder de in en av identitärernas förläggare i Norge och intervjuar henne. För det är det är det Elin är.

Identitärerna

Finspångmemen skapades och spreds via webbsidan Altnorden, som är identitärernas samlingsplats på nätet, och IRL, i Sverige.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den identitära idevärlden utgår från att etnicitet, kultur och geografi formar människan och att nationens roll, och statens roll, är att skydda folkets etnicitet och kultur, deras organiska särprägel. Den identitära idetraditionen har direkt vuxit upp ur nazisternas och fascisternas idetraditioner.

Att beskriva identitärerna i positiva termer eller i neutrala termer, säger mycket om de som gör så. Det är lika absurt som att beskriva nazism och fascism i ”positiva” eller ”neutrala” termer. Ändå finns det en hel del litteratur om identitärerna som just tar den utgångspunkten,

I Norge är det bland annat förlaget Trolltekst som tagit sig an uppgiften att marknadsföra identitära böcker som beskriver identitärerna på detta sättet.

Trolltekst ägs och grundades av just Elin Ørjasæter och hennes make Nils Gullak Horvei .

Fjordman

En av de första utspel de gjorde var att de bjöd in Breiviks förebild och ideolog, Fjordman (Peder Jensen), att publicera sin bok hos dem. Boken publicerades senare i Danmark, inte hos dem. Det sågs då mest som ett utspel om ”yttrandefrihet” . Men när man ser vad de publicerat mer är frågan om det inte har mer med ideologi än yttrandefrihet att göra?

Generation Identitaire

Förlaget har gett ut en bok som till stor del handlar om den europeiska identitära rörelsen: Jernburet. Utgångspunkten i böckerna är i grunden POSITIV till identitärerna, som beskrivs som icke rasistiska. Man kan lära av dem för att blåsa liv i en ny nationell konservatism, menar författaren Asle Toje.

”Nasjonalistisk populisme er langt mer enn høyrefløy-partier. Den franske “identitetsbevegelsen” er en motkulturell bevegelse som trives best på saksfelt hvor det er stor avstand mellom de styrende og folkeviljen. De serverer kun svinekjøtt på sine suppekjøkkener for fattige, og slår dermed flere PR-poeng samtidig. De bruker striglede reklamevideoer på youtube og godt produserte nettsider. De identitære er kollektivt orienterte antiglobalister i opposisjon til elitens liberalistiske ideologi: Fri flyt av mennesker og penger.”

Läs gärna Elins beskrivning av boken här! (Lägg märke till att hon pratar om en dystopisk framtidsskildring av ett Europa som ockuperats av islam. Hennes man, och medförläggare, har skrivit en artikel om denna bok som kan läsas här.)

Det finns mer skrivet om boken på Trolltekst, klicka här för ett annat exempel.

Thomas Nydahl

En annan författare de gett ut, som också är positiv till den identitära iden, är Thomas Nydahl. De har gett ut hans svenska bok, Identitärt, om rötter, identitet och politisk aktivism.

En bok i Sverige mest väckt uppmärksamhet bland identitära och nationalister. Svenska identitära Motpol skrev en artikel om den första utgåvan, som gavs ut på eget förlag, där de berömde boken:

”En studie som inte hänfaller till namecalling eller svartmålning, som inte använder orden ”högerextrem, vänsterextrem”,”

”Visst, många varnande fingrar höjs av författaren. Men överlag skildras här högerattityder utan svartmålning och glåpord. Detta är fullkomligt unikt, även i en europeisk kontext tror jag.”

Nydahl är sympatiskt inställt till den identitära iden, även om han bitvis kritiserar delar av den. Det framgår om man läser hans blogg, Han har skrivit om den identitära bloggen Motpol i positiva termer, och om Motpols skribent Joakim Andersson. 

Trolltekst har skrivit en del om boken också.

En roman om de identitära

Förläggaren Nils Gullak Horvei, Elins man, har själv har gett ut en roman om en fiktiv ”islamkritiker” som tar hjälp av den amerikanska ”alt högern” för att ge ut sin bok. Rive Rom på én dag, fast den är inte utgiven på det egna förlaget.

Svenska ”invandringskritiker”

Trolltekst har dessutom gett ut flera s.k. svenska invandrarkritikers böcker. Arnstberg och Sandelins Mörkläggning 2 t.ex och Göran Adamssons Svensk mångfaldspolitik.

Frågan är hur lämpligt det är att ge utrymme åt en sådan debattör och förläggare. Och hur kan man intervjua henne utan att ställa en enda kritisk fråga till henne. Kommer SvD att be Daniel Friberg eller Ahmed Rami att kommentera svensk politik härnäst? Vad tror ni?