Hat inom fotbollen, från ”judejävel” 1933 till ”jävla muslim” 2018.

Rasism är ett problem inom fotbollen. Det visar hatet mot Jimmy Durmaz efter matchen igår. Det finns många likheter mellan hatet mot muslimer och judar i fotbollen idag och hatet mot judar i 1930talets nazityskland.

Tyskland vann över Sverige i fotboll. Efter matchen fylls sociala media av hat mot muslimer i allmänhet och Jimmy Durmaz i synnerhet. Han gör ett misstag i matchen och möts av hat och hot.

”Dö!” ”Äckliga blatte!” ”Jävla taliban” ”Muslimjävel! ”Vi kastar ut er snart, Sd 2018”. ”Muslimapa!”

Att skriva ”jävla sopa” om en fotbollsspelare är en sak. Att kalla hen muslimapa eller äcklig blatte är nåt annat, nämligen hat och rasism.

Nu är Durmaz kristen. Men det spelar mindre roll. Hatet han möter är islamofobiskt. Det antas att han måste vara muslim.

Jag har skrivit mycket om likheter mellan antisemitism och islam- och muslimhat. Att sprida hat mot fotbollsspelare är en av likheterna.

Durmaz, har utländsk bakgrund. Det räcker för att hatet ska spridas. På 30talet spreds liknande hat mot judar. Den gången var det nazisterna som stod bakom hatet.

Nazisternas förföljde judar även inom sportvärlden. ”Arianiseringen”, dvs undanträngandet av judar och andra grupper från samhället, skedde även inom sporterna.

Så även inom fotbollen. Det vardagliga hatet mot judiska fotbollsspelare växte i takt med nazisternas valframgångar. Att vara ”jude” på planen var lika med att spela som en sopa. Eller ännu värre: vara ett hot mot tysk fotboll.

Det fanns fotbollsklubbar med många judar i, eller som drevs av judar. Dessa kallade nazisterna för ”judeklubbar.

Några av dessa hatade judeklubbar var FC Bayern Munich, FK Austria Wien, Eintracht Frankfurt och FSV Frankfurt.

FC Bayern Munich vann sitt första tyska mästerskap 1932. Om man studerar nazipressen från det året ser man mycket hat mot dem. Deras ordförande var juden Kurt Landauer, deras ungdomstränare juden Otto Beer och tränaren Richard Dombi. Dessa tvingades lämna klubben under arianiseringen 1933.

Förintelsen hade en förhistoria. Och en del av förintelsens förhistoria var det hat man kastade mot judiska fotbollsspelare.

Som Jenö Konrad i klubben FC Nurnberg som drevs bort av hat och hot från nazisterna.

Hatet mot judar inom fotbollen lever kvar, antisemitism är ännu ett problem. Men hatet mot muslimer, som vi sett sen matchen igår, är besläktat med hatet mot judar. Och stoppas inte det kan det få samma konsekvenser som då.

Ps