Får jag slå Jimmie Åkessons lilla son, om Jimmie slår mig?

Hur ska man förklara att Sverigedemokraterna är rasistiskt? Jag tror att det bästa beviset på Sds rasism är deras syn på muslimer och islam. Sd generaliserar nämligen negativt om en grupp människor. Drar över en kam. Och just det kan man förklara genom att fråga personer vad de hade tyckt om någon sagt samma sak till dem.

Det känns nästan otäckt när man ser rubriken på min artikel. Det ska jag medge. Men det är medvetet. Ibland måste man skaka om människor för att de ska förstå det mest grundläggande.

En person kanske inte förstår det rasistiska i att muslimer som grupp kallas nazister, tex när Jimmie Åkesson eller Richard Jomshof kallar islam ”värre än nazismen”. Men de flesta skulle djupt ogilla att någon kallade denne persons dotter eller son för nazist eller svamlade om att ”familjen Nilsson är en nazifamilj”.

Det rör sig om generaliseringar där man tar det absolut värsta och sämsta i en grupp och påstår att alla i gruppen är som de som beter sig sämst. Som att påstå att islam är nazistiskt eftersom det finns antisemiter och antidemokrater som är muslimer. Eller att säga att alla muslimer är terrorister för att IS finns. Eller att påstå att alla muslimer våldtar kvinnor för att det finns individer bland dem som gjort det. Man tar ett rötägg, ställer rötägget bredvid andra människor, sen påstår man att alla är som rötägget eftersom de tillhör samma grupp. Det är att straffa tredje person för första persons gärningar.

Vilket för mig till Jimmie Åkessons son.

”Får jag slå Jimmies son?”

vad anser ni?

Om du slår mig, har jag då automatiskt rätt att slå din dotter eller son på käften som självförsvar, eller våldta din hustru? Eller får jag slå Jimmie Åkessons lilla son om jag Jimmie Åkesson skulle slå mig?

Ja det framkallar reaktioner. Du kanske blev så arg att du slutade läsa till och med, vad vet jag? Det är en debattnivå som få skulle kalla ”ok”. De flesta skulle reagera våldsamt mot ett sådant argument. Och många blir mycket illa berörda av att jag ens ställer frågan. Det strider mot deras begrepp om rätt och fel, det vore som att återinföra klansamhällets mest vidriga avarter.

Men vad annat är det Sd gör när Sd gjort det ok att kalla islam nazistiskt. Eller då man säger att islam är en ”mördarreligion” och jämför hela islam med IS?

Det är det som kallas generaliseringar och fördomar. Man drar alla som följer islam, muslimerna, över en kam. man behandlar alla som om de var likadana. Ungefär som i mitt exempel, jag skulle behandla dig och din dotter som om ni var samma sak. Om en muslim gör en sak skuldbeläggs alla för det. Om du gör nåt skuldbeläggs din dotter för det. Om Jimmie gör något skuldbeläggs Jimmies son.

I verkligheten är du och din dotter inte automatiskt samma sak. Och Jimmie är inte samma sak som sin son. Därför kan inte barnen straffas för det vuxna gör. I verkligheten är gruppen muslimer och islam inte en och samma. Alla beter sig inte på samma sätt. Bland de som kallar sig muslimer och är anhängare av islam finns både IS medlemmar, nazibeundrare, och personer som är demokrater och arbetar mot både nazism och IS.

Det är det bedrägliga med att dra grupper över en kam, som  Sd gör. Det är rasism.

Men att dra Sd över en kam då?

”Men gör inte du samma sak då, som drar alla Sdare över en kam genom att kalla Sd rasistiskt? Det känns verkligen inte ok.”

Ja så svarar Sdare nästan alltid. och det är bra. Det visar att de faktiskt själva ogillar generaliseringar om Sd.

Det finns många som kallar Sverigedemokraterna för rasister och nazister.  Det förra med rätta och det finns faktiskt personer som har legitima skäl att jämföra Sd med NSDAP. Detta ogillar alla sverigedemokrater för att de känner sig utpekade. De anser att man indirekt kallar den enskilde medlemmen nazist om man kallar hela Sd nazistiskt. Det känns kränkande, minst sagt.

Bra att du förstår hur det fungerar, är min enda kommentar till det. Du får höra att Sd kallas rasistiskt och du gillar inte detta för att det indirekt är att kalla dig rasist också. Du är ju medlem i ett s.k. ‘rasistiskt parti’. Exakt så funkar det då Sd och ledande Sdare påstår att islam är nazistiskt, en massmordssekt, rasistiskt, kvinnoförtryckande, etc. Den enskilde muslimen känner sig utpekad.

Men du har fel i att man inte får kalla Sd rasistiskt. Det får man. Rasismen är inskriven i partiprogrammet (Se källa här!!) och hetsen mot islam är sanktionerad från toppen.

Man begår inget fel om man kallar liberalerna ett liberalt parti. De skriver öppet att de är det i sitt partiprogram, de har en vald ledning och en linje partiet står för. Det finns massor av andra människor som är liberaler och som ogillar partiet och har en annan åsikt om liberalismen än dem, men det ändrar inte faktumet att det är rätt att kalla L  liberaler. Men skulle man påstå att liberalismen är samma sak som det partiet liberalerna står för så är man ute och cyklar. Då generaliserar man.

Samma med feminismen. FI, feministiskt Initiativ kallar sig feministiskt. Det är en korrekt benämning av dem. Det är inget konstigt med det. Det är inte generaliserande. Men man generaliserar om man säger att alla feminister tänker som Fi, för det gör de inte.

Sd som parti får man kalla rasistiskt, men skulle man kalla socialkonservatismen, som Sd säger sig vara anhängare av, för rasistisk begår man ett misstag.

Islam tolkas inte på ETT sätt, lika lite som kristendomen gör det. Det finns många olika grupper inom islam och kristendomen. Drar man alla kristna eller muslimer över en kam, begår man ett stort misstag.

Argumentation

Ja det anses mycket fräckt att jag drar in personens släkt, nära och kära, i argumentationen. Men rasisterna gör exakt samma sak. genom generaliseringar om muslimer drar de in mina goda vänner och bekanta i sin argumentation. De drar in barn. De drar in mina vänner nära och kära och kallar den fula namn.

Att hämnas på en familjemedlem kanske inte låter som det Sd håller på med när de generaliserar om Islam och romer eller afghaner, men det är i princip samma sak. Så, vad anser ni, får jag slå din dotter, i självförsvar, om du slår mig? Får jag slå Jimmie Åkessons lilla son, om Jimmie förolämpar mig?