Krisberedskap är inte rasism eller Sd propaganda.

En del antirasisters konspirationsteorier är ibland mer galna än rasisters.

Internet har i maj månad översvämmas av dynga om att broschyren ”om krisen kommer” ingår i en konspiration som syftar till att Sverigedemokraterna ska få makten. Och att allt prat om krisberedskap, matförråd, och skyddsrum och Rysslands dom hot (!) är SD propaganda.  Man får inte prata krisberedskap ens, för det kan tolkas som ett argument för SD. Idén är att om man pratar om kris i Sverige är det Sd propaganda och rasism.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Denna myten ska jag inte orda mycket om. Regeringen står bakom broschyren som rättfärdigas av säkerhetsläget. MSB, regeringens myndighet för krisberedskap har skrivit den.

Denna broschyr spreds i våra telefonkataloger fram tills vi la ner civilförsvaret på 90talet. På den tiden ansågs det viktigt att ha planer för befolkningens överlevnad under kris och krig. Vi la ner civilförsvaret på 90talet. Nån sorts filosofi om ”aldrig mera krig eller kris” präglade Sverige då.

Nu har vi ingen kris- eller krigsberedskap. Inga reservlager. Stryps försörjningen hit tar butikernas livsmedelslager slut på några dar. Sen har vi inget. Vi har svält. Vi är inte heller självförsörjande på livsmedel längre. Och det jordbruket har lär inte kunna transporteras ändå pga att vi inte har bensinlager längre.

När man ifrågassatte avvecklingen av civilförsvaret på 90talet sa politikerna att beredskapslagren inte behövdes. ”Det blir inte krig längre för Ryssland är fredligt nu och vi har EU som omöjliggör krig. Och om det blir krig hjälps vi åt i EU.” (där nästan alla länder gjort samma sak som vi). ”Dessutom har vi 15 års förvarningtid innan nästa krig. Vi hinner rusta upp då.” Jag svarade dem att i riksdagsdebatten 1933 och 1934 pratade man också om ”förvarningstid”. Då sa man också att Nationernas Förbund omöjliggör krig och att ”vi har 15 års förvarningstid innan nästa storkrig så vi hinner rusta upp”… Tyvärr tänker politiker ofta alltför kortsiktigt. Avvecklingen av civilförsvaret visar det.

Att vi sprider broschyrer om krisberedskap är bra. Det har inte ett smack med SD eller rasism att göra. Det är inte rasistiskt att vilja ha beredskap för kris och krig. Att vara oroad för situationen i världen med Putin och Trump är inte heller rasistiskt. Att vara oroad över kärnvapen, är inte rasistiskt. Att undra vad som sker i Sverige om världshandeln stryps, vilket skett två gånger de senaste 110 åren, är inte rasistiskt heller.

 

En tanke på “Krisberedskap är inte rasism eller Sd propaganda.

  1. Pingback: Coronaviruset: är ”vår beredskap god” eller inte i Sverige? – Den arga sossen!

Kommentarer är stängda.