Bör vi sluta prata om Sverigedemokraterna?

”Sluta prata om Sverigedemokraterna. Sluta framför allt att kalla dem rasister. Lyft istället fram de egna ideerna och visionerna.”

Så menar många att vi Socialdemokrater ska vinna valet och besegra Sd. Tex Nina Wadensjö i Aktuellt i Politiken.

Jag har länge efterlyst fokus på lösningar av problemen människor ser kring sig. Jag har ansett att vi för lite presenterat visioner och lösningar. Ingen vill det mer än jag. Men jag vill inte sluta kalla spadar för spadar heller.

På 30talet lyckades S och arbetarrörelsen hålla svensk nazism stången. Receptet var enkelt.

* Ett fokus på demokratifrågan. Visa att demokrati är bra. Engagera medmänniskorna. Lyssna till dem. Empowerment.

* Lösningar på krisen. Gärna lösningar ihop med borgarna. Saltsjöbadenavtalet 1938 för fred på svensk arbetsmarknad var en del av antinazismen på den tiden.

*Kalla spadar för spadar. En nazist är en nazist och en rasist en rasist. Man omvänder nazister genom dialog med dem, men inte genom att sluta säga att nazism är en farlig ideologi.

* Massmobilisera rörelsen att ta debatten. På 30talet punktmarkerade LO och SSU nazimötena och krävde debatt. De tog den direkt på plats. Tänk dig att massmobilisera rörelsen idag att besöka varje bokbord, möte, och cafe sd har och ta debatten på ALLA plan. Tänk dig att våra riksdagsledamoter skulle KRÄVA att få debattera på gator o torg mot Sds riksdagmän.

Sverige var troligen det land i Europa där nazismen fick minst stöd. Mycket tack vare S och arbetarrörelsen. Det hade de inte lyckats med om de börjat prata om NSDAP som ett högerparti som är för vinster i välfärden, enbart. Ja de ville montera ner välfärden men de var också ett livsfarligt rasistiskt, det visste S och Lo då.

De kunde både presentera egna lösningar och kalla spadar för spadar.