Är Özz Nujen, Ann Heberlein och Johan Westerholm svenskar?

Kan man vara svensk om man har mörk hy? Enligt Erik Van Der Heeg, Ann Heberleins man, kan man inte det.

Ann Heberleins man, Erik Van Der heeg har ett inlägg på Johan Westerholms blogg: ”när Özz mötte Janne: En kulturkrock mellan skam och skuld”. Jag har sparat det i PDF form om Johan Westerholm skulle ta bort inlägget (Klicka här!). i det påstår Heeg att man inte kan vara svensk om man är mörkhyad.

Heegs poäng är att kritisera Özz Nujen för det han sa vid intervjun med Uppdrag Granskning. Det är helt legitimt att kritisera Özz, men Erik van Der Heeg går ett par steg längre. Han påstår att Özz beter sig osvenskt och ser osvensk ut.

”ser inte riktigt ut som vi”

För det första. Özz Nujen ser inte riktigt ut som vi, påstår Heeg, så han kan inte vara en del av den svenska kulturen.

”Okej, Özz är från Kurdistan (det vet vi eftersom han tar upp det med jämna mellanrum), han ser inte riktigt ut som vi, men han talar nästan felfri svenska, klär sig som en svensk, ”

”Ser inte riktigt ut som vi”. Nähä, så är man mörkhyad ser man inte svensk ut, dvs är inte svensk och är inte en del av svensk kultur?

”erkänner inte”

Sen radar han upp en del saker Özz skulle gjort vid intervjun som Heeg anser är osvenska beteenden. Till exempel att han inte anser sig vara delaktig i terrordådet, bara för att terroristen Akilov jobbade svart med hans hus.

Det är helt ok att kritisera Özz Nujen för intervjun och svartjobbet. Även om jag inte håller med om antydningarna att det skulle göra honom medskyldig till terror. Det är däremot inte ok, utan helt vidrigt, att att kontrastera ”svensk” med Özz Nujen, dvs att driva en argumentation mot Özz baserat på att han inte skulle vara svensk.

Att säga att man inte är svensk om man inte erkänner det som någon person påstår är helt horribelt. Men det är också att kasta sten i glashus.

Det fascinerande är att var och en av de saker han skriver är sådant vi som debatterar mot Ann Heberlein länge reagerat mot att Ann Heberlein gör hela tiden. Hon tar inte ansvar för det hon säger, hon svarar inte på frågor, avbryter, använder härskarmetoder etc, etc. Vad säger ni, ska vi dra slutsatsen att Erik Van Der Heeg därmed bevisat att Ann Heberlein inte är svensk?

Även Johan Westerholm. Försöker man fråga honom varför han gillar Muslimska brödraskapets terrorideolog Qutb så beter han sig exakt på det slingrande sätt Erik beskriver (läs mer om det här). För att inte tala om när man frågar Johan om hans lögner på hans CV (se här och här). Inte fan har han tagit ansvar för det han gjort. Är Johan Westerholm inte heller svensk?

”Hade Özz Nujen varit svensk hade han helt enkelt följt alla krismanualer som finns, nämligen att erkänna att det finns ett problem, lova att gå till botten med det inträffade och ta på sig ansvaret. Han hade därigenom bevisat att han var en vuxen individ, som manligt står för det han gjort och som vet vad som är rätt och fel. ”

”För en svensk var hans beteende en uppvisning av den mest pinsamma formen av advokatyr. Han svarade inte på frågor, han avbröt sin kontrahent, han gled undan varje form av ansvar, han skyllde på sin (icke-kurdiske) svåger, han talade om ovidkommande saker, han märkte ord och försökte sig på lätt igenkännbara härskartekniker.”

”Hans ansatser till att le förbindligt framstod snarast som påklistrat, falskt och aggressivt. Han framstod heller inte som en man, utan snarare som ett omoget barn.”

För en svensk var det uppenbart att Özz Nujen ”förlorade” denna debatt. Det var uppenbart att han hade något att dölja. Han framstod som lögnaktig, hal och ytterst obehaglig. Hans ansatser till att le förbindligt framstod snarast som påklistrat, falskt och aggressivt. Han framstod heller inte som en man, utan snarare som ett omoget barn. Det är inte att undra på att den senantika filosofi som enklast lät sig inkorporeras med kristendomen var stoicismen. En man tar smällarna stoiskt, erkänner att han har gjort fel, vill komma till botten av problemet, reser sig upp och går vidare klokare och starkare hela samhället till fromma.”

Heeg skulle givetvis inte hålla med om att detta är så som Ann Heberlein och Johan Westerholm beter sig. Men jag är bombsäker på att många av oss andra som försökt debattera mot Ann Heberlein eller Westerholm känner igen oss direkt. Så beter de sig hela tiden.

Givetvis känner vi även igen det han skriver i var och varanann politiker, debattör, näringslivsrepresentant som försöker smita undan personlig ansvar. Eller alla dessa sverigedemokrater som påkommits med rasism: se hur de slingrar och vrider sig som maskar på metkroken för att försöka undkomma ansvar och inte erkänna. Är dessa inte heller svenskar?

Erik van der Heeg missar poängen att det han skriver är osvenskt är ganska allmängiltiga saker som kan appliceras på var och varannan som slingrar sig och försöker undkomma erkännanden.

Om man lägger debattnivån där och påstår att om man är mörkhyad är man inte ”som vi” och inte svensk, så får man dra konsekvenserna av det. Om man kontrasterar Özz med svensk får man dra konsekvenserna av det. Erik! Det är helt ok att kritisera Özz Nujen. Men ge fan i att låta som en heilande nazist, om du inte vill bli sedd som en!