Det är inte förenligt med Socialdemokratisk värdegrund att smutskasta arbetskraftsinvandring

Både statsminister Löfven och finansminister Andersson har nyligen förklarat att arbetskraftsinvandring, i synnerhet den ”lågkvalificerade”, är icke önskvärd i Sverige. Detta är skrämmande för det är en retorik som hittills endast Sverigedemokraterna, stått för om att skylla arbetslösheten på invandrarna. ”De tar våra jobb” som det brukar låta, i synnerhet då Sd pratar om flyktingar, men även om arbetskraftsinvandrare.

Först var det statsministern som sa:

”Det är orimligt att det kommer tusentals personer till Sverige varje år för att göra jobb som arbetslösa i Sverige kan utföra”.

Idag kunde vi läsa i SVD (Läs artikeln här, som PDF) att:

”Givet att vi har många nyanlända som måste komma i arbete så ser jag inget behov av städpersonal eller diskare från andra kontinenter som arbetskraftsinvandring.”

Jösses!

Fakta

Vi har långt fler än 200.000 arbetslösa nyanlända som behöver jobb. Dessutom är det många nyanlända som har jobb men med lönefinansiering från staten. De är alltså inte självförsörjande utan bidragsberoende trots att de har jobb.

Antalet arbetskraftsinvandrare från områden utanför EU är 15000. Varav 5000 har fått så kallade lågkvalificerade jobb (källa). Av dessa 5000 är dessutom 1000-2000 av jobben i bristyrken (vården t.ex.) vilket gör att siffran nog ligger mellan 3000 och 4000. det är dessa 3000-4000 jobb regeringen förfasar sig över.

Dessa lågkvalificerade jobb är vita jobb som i nästan alla fall följer de svenska tuffa reglerna om lön, semester och liknande. De svenska reglerna för att få tillstånd att jobba här är nämligen tuffa. Det räcker med att man fått en dag för lite semester, jämfört med kollektivavtalen, eller att man fått en hundring för lite i lön ett år, för att man ska kastas ut ur landet.

”Arbetstillstånd beviljas bara om anställningen har avtalsmässiga villkor och den invandrade kan försörja sig på sin lön. Ett arbetstillstånd gäller i högst två år och kan sedan förnyas. Efter fyra år kan man ansöka om permanent uppehållstillstånd för arbete. EU-medborgare kan arbeta helt fritt i Sverige, men behöver för arbete längre än tre månader registrera sin uppehållsrätt hos Migrationsverket. Nordiska medborgare behöver inget tillstånd, oavsett tidslängd, för att arbeta i Sverige. Därför finns de inte med i statistiken.” (källa)

Vi pratar alltså inte om lågbetalda skitjobb utan normala jobb. Som vårdbiträdet som tjänar 23000, RUT-arbetaren som lätt kammar hem 30.000 per månad eller pizzabagaren som kan ro hem 27000. (Personer jag känner IRL).Visst finns en del underbetalda jobb också bland dessa, men inte lågbetalda.

Inga stängda gränser

Jag vill inte tillbaka till den värld vi hade när jag växte upp med stängda gränser där det var svårt för folk att röra sig över gränserna.

Svensk ungdom av idag är internationaliserad. Tänker och agerar globalt. Det anses normalt att kommunicera med folk från hela världen på facebook eller via datorspel. Det anses normalt att kunna resa utomlands och jobba när man är ung, se sig om i världen.

Vet ni vad? De jobb ungdomar då tar i Norge, Storbritannien, Cypern, USA, Indien eller Nya Zeeland är inga högbetalda jobb. Det är låglönejobb. De diskar, de serverar, de städar, de säljer glass, de står i butik.

Detta tycker de flesta svenskar är något bra. De lär sig mer om världen, och mänskligheten, och lär sig språk.

Den rätt de har att ha MÖJLIGHET att jobba utomlands, även med lågkvalificerade jobb, bör givetvis folk från länder utanför EU ha att kunna jobba här. Om inte annat för att skydda och säkra våra ungdomars rätt att kunna resa i världen.

Sd

I flera år har jag argumenterat mot Sverigedemokraternas ”utlänningarna kommer och tar våra jobb” argument. idag var dagen då jag tvingades använda exakt samma argument, men mot påståenden och myter fackföreningsaktiva och aktiva sossar (i mitt eget parti) rapar upp.

Jag har samma diskussioner med exakt samma argument och motargument på Sd:s sidor på Fb som med fackföreningsaktiva och aktiva partikamrater i mitt parti. EXAKT samma argument, NO DIFFERENCE WHATSOEVER!

Tack så in i helskotta statsministern och finansministern för det.

Och nej ni har fel. Att få panik och reagera mot att 5000 utlänningar från länder utanför EU jobbar i relativt okvalificerade yrken som vårdbiträden, städare och liknande hotar inte svensk arbetsmarknad. och det skulle inte påverka nyanländas situation på arbetsmarknaden ett piss, om vi kastade ut dem.

För övrigt jobbar fler svenskar med okvalificerade yrken i länder utanför EU än det jobbar utlänningar från icke Eu land med okvalificerade yrken här.

Vad hände med ord om solidaritet med arbetare över landsgränserna?

Lööf har rätt!

Annie Lööfs kritik av regeringen är korrekt. Mitt parti är ute på hal is i denna frågan.

”Många branscher i Sverige skriker efter kompetens. It-företag behöver fler ingenjörer, vården behöver fler läkare och sjuksköterskor, och omsorgen behöver mer personal. Frågar man företag vad som är det största hindret mot att växa lyfts just bristen på rätt arbetskraft ofta som det stora problemet.

Samtidigt utvisas kompetenta människor för att någon har fått jobbet via LinkedIn. För att lönen har varit några hundra kronor fel. För att man åkt utomlands för att närvara på en begravning.

I detta läge väljer Socialdemokraterna att förmedla budskapet att arbetskraftsinvandrare tar svenskars jobb. Trots att arbetskraftsinvandringen uppgår till 0,3 procent av sysselsättningen i Sverige. Att påstå att detta skulle vara ett hot mot svenska arbetslösa är barockt och saknar grund i verkligheten.

Självklart ska det finnas lagar och regler mot utnyttjande. Men den som kan försörja sig själv och behövs i ett företag ska få möjlighet att stanna här, bidra och betala skatt. De allra flesta som kommer hit som arbetskraftsinvandrare har goda villkor och bidrar positivt till samhället.

Socialdemokraterna borde skämmas för den bild de sprider av den arbetskraftsinvandring som Sverige och svenska företag så väl behöver.”

 Myterna

Till sist i punktform.

  • ”Det rör sig om skitjobb för 30 kronor i timmen, ofta svarta jobb men även vita. ” Fel. Det rör sig INTE om de svarta lågbetalda skitjobben med löner på 30 kronor i timmen. Det är inte de jobben som man får uppehållstillstånd för. För att få arbetstillstånd måste arbetsgivaren följa reglerna på arbetsmarknaden. Och OM det hade rört sig om skitjobb så vore det väl bäst att kritisera arbetsgivarna som anställer folk för skitlöner? Solidaritet mellan arbetare, som ni vet?
  • ”Det förhindrar att de nyanlända och våra ungdomar får jobb”. Fel. Det rör sig om MAX 4000 jobb i branscher som inte är bristyrken. En procent av alla jobb som behövs. Stoppas denna arbetskraftsinvandring är det en pink i oceanen jämfört med den mängd jobb som behövs. För övrigt är den vita, majoritetssvenska arbetslösheten lägst någonsin. Det är inte där arbetslösheten finns.
  • ”Grillkioskerna behöver inte personal från västra uralberget”. Säger vem, frågar jag? Hur vet du det? Fel! För övrigt så kan samma sak sägas om de svenska ungdomar som driver får i Australien, säljer glass på Cypern eller säljer latte på Starbucks i USA. De behöver knappast personal från Sverige. Men det finns ett egenvärde i att svenskar ska kunna ha MÖJLIGHET att skaffa jobb i andra länder, även om man inte är datorexpert eller har fina titlar. Eller hur?
  • ”Varför ska vi har fri arbetskraftsinvandring, de tar våra jobb”. Fel! Sverige har lika lite som något annat land fri arbetskraftsinvandring. Den är strikt reglerad och ett litet fåtal får jobb här, tyvärr. Vi hade en ganska generös politik. Numera är den borta. Det räcker att man tjänat 100 kronor för lite ett år så kan man kastas ut från landet, även om man jobbat 15 år här. Dessutom tar de inte våra jobb. Det rör sig om en del av arbetsmarknaden som inte är större än tiondelar av en procent.
  • ”Du är nyliberal”. Är det nyliberalt med solidaritet? Är det nyliberalt med gränser som är så öppna som möjligt så våra barn kan jobba, bo och studera i andra länder? är det Socialdemokratiskt att säga att ”svenska jobb åt svenska arbetare”? Fel! En ung arbetare från Pakistan är inte mindre värd än ditt barn, ändå ser du det som självklart att ditt barn ska kunna resa till Cypern och sälja glass eller vara skidlärare i Alperna en vinter. Solidaritet är sossepolitik! Det är inte min Socialdemokratiska att smutskasta arbetskraftsinvandringen!
  • ”Det är inte vad Sd säger”. Jo detta är exakt vad Sd också säger. Ord för ord. Varenda ord S och LO yttrar mot arbetskraftsinvandring, NÄR DE GÖR DET, är samma ord som Sd använder.  Dessutom ligger det nära till hand att ta steget att gnälla på flyktingarna också. Steget från att gnälla på arbetskraftsinvandrarna är kort. Om nu 4000 arbetskraftsinvandrare kan sägas hota våra jobb här, vad ska man då säga om 100.000 flyktingar vi tog in. Eller hur? Steget är kort till att ifrågassätta all invandring. Flyktingarna kan ju sägas ta  jobben lika mycket som arbetskraftsinvandrarna.

Så nej, jag som sosse anser INTE att detta trams är förenligt med Socialdemokratisk värdegrund. En sosse är solidarisk med arbetare från andra länder. Dessutom är en sosse konsekvent, det man önskar för sina egna barn ska även en afrikan eller en asiat ha möjlighet till för sina barn. En sosse börjar inte utmåla arbetare från andra världsdelar som ett hot mot det egna landets invånare.

/Torbjörn Jerlerup, Socialdemokrat i Borgholm

2 tankar om “Det är inte förenligt med Socialdemokratisk värdegrund att smutskasta arbetskraftsinvandring

  1. Ping: Nej, statsminister Löfven är ingen nationalsocialist! – Den arga sossen!

  2. Ping: Arbetskraftsinvandrare är också människor! – Den arga sossen!

Kommentarer inaktiverade.