Katerina Janouch har fel, brottsligheten har inte ökat i Bromma sen 2008

Katerina Janouch påstår i ett blogginlägg att Bromma blivit otryggare och våldsammare sen 2006. Fakta visar att hon har fel. Brottsligheten i Bromma ligger på ungefär samma nivå nu som 2006.

I ett blogg inlägg skriver Katerina Janouch att det fanns en tid när hon upplevde att hon levde i trygghet. ”En tid när vi levde utan rädsla i Sverige”. Nej, hon pratar inte om 50-talet eller barndomen på det idylliska 70-talet, utan om 2006!

Året är 2006… Jag… lever ett lugnt liv med fem barn och man i en villa i Bromma utanför Stockholm. Jag är inte överdrivet politisk, men är engagerad i frågor som handlar om jämställdhet, feminism och missbruk och skriver om sex och relationer. Föga anar jag att jag tio år senare inte kommer våga låta min tonårsdotter åka tunnelbana ensam på kvällen… Jag tillhör dem som kan jämföra hur det var för bara fem, tio år sedan, och hur jag och många andra med mig levde i ett tryggt och mer eller mindre harmoniskt land. Jag var inte rädd för att gå ut i skogen och jogga. Jag hade hörlurar med musik i öronen när jag gick iväg för att träffa vänner, och jag åkte tunnelbana ensam på kvällen. Jag gick på krogen utan en tanke på att något skulle hända mig.”

Hmmm… Jag har också varit mycket i Bromma, då jag bodde i Stockholm. Jag minns hur Bromma var på 90talet redan. Jag minns de illegala bordellerna i Ulvsunda Industriområde och i gamla Luftfartsinspektionens lokaler vid B&W. Slagsmålen i restaurangerna. Kamphundsdebatten. Jag minns snacket om hur osäkert Alvik och Brommaplan var. Våldtäkterna… Mobbningen på skolorna, morden och narkotikaaffärerna i Brommas gymnasier, vandaliseringen av Stora Mossens tunnelbana med hoten mot personal och våldtäkterna. Problem fanns då också. Så många att många personer ansåg att Bromma, och Sverige, aldrig hade varit farligare än det var då. Sverigedemokraterna sa att det berodde på invandrarna och sossarna.

Fast ärligt talat minns jag hur det var redan 1989. Knivdåden som fick folk att anse att Sverige och Bromma aldrig hade varit farligare än det far då. Sverigedemokraterna sa att det berodde på invandrarna och judarna.

Tio år sedan. Det är 2008. ungefär vid den tiden hade jag två flickvänner i Bromma. En under en kortare och en under en längre tid. Det fanns definitivt problem. Problem som gjorde att en del ansåg att Bromma, och Sverige, aldrig hade varit osäkrare och farligare än då. Sverigedemokraterna skyllde det på invandrarna och muslimerna.

Jag googlar lite snabbt och får upp en del som väcker minnen från debatten åren runt 2006. 2005: polis jagar man bakom två våldtäkter i Bromma. Mannen (för övrigt helsvensk) som löpte amok med ett järnspett i Åkeshov. Våldtäkter… Och minns ni mordet och narkotikaaffärerna i Brommas gymnasier?

2000-2001: Dödad – för en påse valium.

”Den 18 januari sköts en 16-årig pojke ihjäl i Bromma gymnasium. I går åtalades en 19-åring för dödsskjutningen och hans 17-årige kamrat för medhjälp.  Dådet orsakade en massiv debatt om skolvåld. I förundersökningen ges nu en annan förklaring till mordet: Knarkaffärer i en undre tonårsvärld, mitt i en välmående villaidyll i Stockholm.”

Fakta

Det gick vilt till redan då, 2006 och åren före och efter. Janouch påstår att det var lugnare och fridfullare i Bromma 2008, men hon har fel. Statistiken talar ett tydligt språk: brottsligheten har INTE ökat nämnvärt i Bromma sedan 2008. Tidningen Mitti publicerade den statistik ni kan läsa på diagrammet nedan, år 2017. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När ni läser diagrammet ska ni minnas att antalet invånare ökat från 63 000 till över 79 000 2017, vilket betyder att brottsligheten per 100.000 invånare är ungefär samma nu som då.

 

Delar av brottsligheten varierar mycket från år till år, men generellt sett kan man se detta mönster på långt sikt. Det fanns en tid när brottsligheten faktiskt ökade drastiskt i hela Sverige. Det var under tiden 1945 till 70talet, då vi slutgiltigt gick från bondesamhället till statssamhället. Sedan dess tyder det mesta på att brottsligheten minskat eller är på samma nivå nu som då. (Läs mer i denna artikel på Frihetssmedjan: ”Ökar våldet och brottsligheten verkligen?”)

Fast brottsligheten förändras. Det är alltid de socioekonomiskt mest utsatta som är överrepresenterade i brottsstatistiken, de i utanförskap. På 50talet var raggarungdomar och fattiga arbetare överrepresenterade i brottstatistiken. På 60talet och 70talet var det personer med finskt ursprung och jugoslaviskt ursprung som var överrepresenterade i statistiken. Idag är det flyktingar och flyktingars barn och barnbarn.

Selektivt minne

Så vad kan det bero på att Katerina Janouch tar så fel om brottsligheten i Bromma?

En del som resonerar som Katerina  gör detta beroende på att de idylliserar sin barndom eller sina barns barndom.

Min älskade mamma är en av dem. Hon brukar säga att hon anser att världen, och hennes hemort, Höganäs, aldrig varit så fredlig och säker som när hon var 14-15 år gammal. Det vill säga runt 1941-1942.  Jag har hört henne säga att världen var tryggare 1963 också, det vill säga året för Cubakrisen när vi nästan förintades i kärnvapenkrig. Ändå vet min mamma egentligen inte att det var så. När man pratar med henne minns hon morden och våldet som fanns även då, både lokalt och globalt. Ja hennes älskade mormor och morfar på gården i Ornakärr, utanför Höganäs, hade ju en blodfläck som aldrig gick att få bort i vardagsrummet. Där hade den förre ägaren skjutits ihjäl.

Andra resonerar så för att de ändrar åsikter. De blir mer konservativa och börjar bli misstänksamma mot invnandrare och vips ser man hela samhällsutvecklingen som ett stort problem. Hon har ändrat åsikter i mycket, så det kanske är så för Katerina Janouch?

Andra upplever att samhället blir mer skrämmande på grund av förändringar och känner att de inte riktigt hänger med. Eller så känner de att politiker och myndigheter inte lyssnar på dem. Det kan också leda till att känslan av att det var ”bättre förr” och ”värre nu”  sprids.

Hur som helst måste givetvis folks oro för brottslighet i närområdet tas på allvar. De som kräver krafttag mot våld och brottslighet i Bromma eller Sverige har givetvis helt rätt att kräva detta och deras oro måste mötas med respekt. Men panik och falsk ryktesspridning är livsfarligt och leder ingen vart. Så, ja, vi måste bekämpa brottsligheten och våldet i Bromma, och ta fram nya lösningar på problemen där. Och ja vi måste ta människors oro på allvar.

Men nej, våldet har INTE ökat i Bromma sen 2008. Katerina Janouch har fel!

 

PS

En liten historisk översikt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En tanke på “Katerina Janouch har fel, brottsligheten har inte ökat i Bromma sen 2008

  1. Pingback: Katerine Janouch tror att Helsingborgs rådhus är en moské – Den arga sossen!

Kommentarer är stängda.