Därför bör vi prata om Ingvar Kamprad och nazismen

Varför bör vi prata om Ingvar Kamprad och nazismen, idag när han är död? Jo, för han ångrade aldrig samarbetet med Per Engdahl.

”Vi kunna idag [23 april 1944] endast hylla Adolf Hitler som den av Gud sände till Europas räddning.” Den som skrev detta var Per Engdahl, fascistledaren som öppet hyllade Hitler under kriget, var antisemit, och vars tidning Vägen Framåt (som Kamprad prenumererade på före och efter kriget) prydes av hakkorset.

2011 sa han öppet att han ännu då ansåg att Engdahl hade varit en ”stor man”.

”Vem var Ingvar Kamprad? Hur kunde han vara lojal med fascistledaren Per Engdahl, vara medlem i nazistpartiet SSS och samtidigt älska sin vän och närmaste man de första Ikea-åren, Otto Ullman? Otto, vars föräldrar mördades i Auschwitz? När jag pressade Kamprad vid intervjun fick jag till slut ett chockerande svar:

”Det finns ingen motsättning för mig. Att Per Engdahl var en stor människa, det kommer jag att vidmakthålla så länge jag lever.”” (Källa!)

Kamprad kallade en fascist som älskade Hitler för ”en stor människa”, så sent som 2011.

Därför väljer jag att prata om Kamprads naziförflutna. Han var aktivist i nazistiska partier (SSS) och Per Engdahls rörelse under kriget och efter kriget. Han dolde detta länge. När det läckte ut 1994 sa han sig ångra det, men 2011 visade han att han ljög!