Därför är Katerina Janouch rasist!

Katerina Janouch har flera gånger protesterat mot att bli kallad rasist. När hon drar till svepande generaliseringar mot invandrare eller muslimer eller afghaner så menar hon inte alla invandrare eller muslimer eller afghaner, menar hon, och därför är hon inte rasist. Detta trots att hennes ord är grova och negativt generaliserande om dessa grupper. Men låter man som en rasist får man finna sig i att bli utpekad som en rasist!

Generaliseringar om människor är livsfarliga! Om man skriver om människor och väljer att använda ord som pekar ut alla människor i en grupp så får man finna sig i att bli misstänkt för att peka ut alla människor i en grupp, även om man i efterhand påstår att man inte menat ”alla” i gruppen. Det är inte konstigt. Ord är viktiga. Ska man skriva om de män som förtrycker så undviker man att skriva att ”män är problemet”. Ska man skriva om invandrare som är brottsliga och kommer hit så får man undvika att skriva att ”vi importerar terrorister” eller att ”islam är problemet” och liknande.

Katerina Janouch postade denna fejkbild nyligen. Det räcker för mig för att det ska vara berättigat att kalla henne rasist. Lägg märke till generaliseringen. Orden kan tydligt tolkas som att alla vi släpper in är pedofiler och mördare, eller som att en majoritet är det. Trots att det är en bråkdel av de nyanlända som är rötägg.

Att posta sådant är att posta rasism. På samma sätt fungerar det när någon skriver svepande om att islam är som nazismen (då måste ju alla troende muslimer vara nazister) eller att ”muslimer är problemet”.

Det finns strukturella problem inom islam och det finns strukturella problem med t.ex kvinnoförtryck och homofobi och rasism och annat i länder invandrare kommer från. Men det rättfärdigar INTE att man använder ord som kan tolkas som att alla invandrare eller muslimer är ett problem.

För 100-150 år sen utvandrade svenskar till Danmark. De svenskarna var brottsligare än de infödda danskarna. Det gjorde att många danskar blev arga på ”invandrarna” från Sverige och kallade alla svenskar för ”slödder” och ”kriminellt pack”. Det var givetvis inte ok att generalisera så om alla svenskar då, lika lite som det är ok att generalisera om alla invandrare. (Läs mer om det här!)

Katerina Janouch vet egentligen detta. Hon har reagerat mot att en del feminister generaliserar om män och om vita. Speciellt då vita män. Att generalisera om vita och män anser hon inte är ok. Använder man ord som tyder på att man anser att alla män eller alla vita är ett problem så pekas ju alla män och vita ut, och det ogillar hon.

”Men idag sviker feminister kvinnorna, inte minst genom att framställa alla män som fiender.” (Källa)

Detta har Katerina helt rätt i. Om man svepande skriver att ”män är problemet” eller att ”männen våldtar” eller hånar folk som påpekar ”inte alla män” i debatten om #metoo så får man finna sig i att bli misstänkt att sprida hat mot alla män. Ord betyder mycket.

Katerina Janouch ogillar väldigt mycket att man generaliserar om män och vita. Men hon drar själv till svepande generaliseringar mot grupper, som nyanlända, invandrare eller muslimer eller afghaner. Frågar man henne anser hon att orden är berättigade, eftersom de strukturella problemen bland dessa grupperna är så stora. Men det som gäller för andra då de skriver om vita eller om män gäller inte för henne när hon svepande generaliserar om invandrare eller muslimer. Det är inkonsekvent.

Katerinas egna Facebook och twitter är full av generaliseringar av denna sort. Här är ett exempel till. Lägg märke till att orden hon valt tyder på att alla familjer får detta bidrag när det i själva verket är alla bidrag som nyanlända kan få hon buntat ihop (Läs mer här). Bidrag som ingen eller kanske på sin höjd en handfull individer kan få.

Återigen en rasistisk generalisering om invandrade nyanlända. Genom att ta ett belopp som bara några få kan få och välja ord som pekar ut alla nyanlända (att denna summa är det alla nyanlända får), så uttalar man sig rasistiskt. Generaliseringen pekar ut alla nyanlända.

Detta är något jag ofta skriver om. Vi måste välja våra ord med omsorg. Därför reagerar jag ofta på min blogg mot svepande generaliseringar om vita och om män också. Ge kort och gott fan i att använda ord som pekar ut alla i en grupp, vare sig det rör vita, män eller muslimer eller judar eller nyanlända! Om du måste använda en generalisering så skriv en mening om att du givetvis inte pekar ut alla i gruppen.

Därför kan man peka ut henne som rasist. Vill hon inte bli utpekad som det får hon ge fan i att uttala sig svepande och rasistiskt!

 

 

 

 

 

2 tankar om “Därför är Katerina Janouch rasist!

  1. Ping: Katerine Janouch tror att Helsingborgs rådhus är en moské – Den arga sossen!

  2. Ping: Vad antirasister kan lära av sopsorterare – Den arga sossen!

Kommentarer inaktiverade.