Nej, inte ”alla män” eller ”alla muslimer” eller ”alla tyskar”!

Ord är viktiga. När vi beskriver problem är det viktigt att vi undviker ord som kan tolkas som att man pekar ut en hel grupp. I synnerhet då vi pratar om kön, sexuella läggningar, religioner, kulturer och folk med olika hudfärger. Negativa generaliseringar polariserar och skapar hat och problem.

Detta är viktigt även då man pratar om grupper i överläge där det finns många problem. Det är så lätt att man pekar ut alla i en grupp som ”onda” då man generaliserar om en grupp, också är den eller de man pekar ut kanske helt tvärtemot.

Så är det med generaliseringen ”män är problemet” eller ”män misshandlar”. Jag om nån vet hur problemen ser ut i manskulturen. Min pappa misshandlade min mamma. Sån var min barndom.

Få begrepp hånas så mycket som bereppet ”inte alla män” idag. Debattörer garvar läppen av sig och pekar på #metoo och påstår att #metoo på något sätt bevisar att ”alla män” är i överläge och förtrycker. Det är sorgligt, för generaliseringar som pekar ut alla män är dödligt farliga!

Så hur dödar generaliseringar om män, män? Jag hade en vän en gång i tiden som misshandlades av sin kvinnliga partner. Han var stor och lång. Hon var liten och mager. Polisen garvade läppen av sig då de hörde hans anklagelse mot henne och avskrev det. Trots att kvinnan var välkänd i belastningsregistret. Få av vännerna trodde på honom. Det antyddes att det nog var tvärtom, han som misshandlade henne. Alla vet ju att ”män är problemet” och ”män misshandlar”, eller hur? Han lever inte nu. Han hängde sig! han orkade inte med att hånas längre då han försökte beskriva sin verklighet.

Generaliseringar leder fel. Speciellt om de handlar om nån grupp som lider av stora strukturella problem, som män, muslimer… Eller som tyskar!

Jag hörde en berättelse om min släkting, polisen Nils Nyman i Väsby, nordvästra Skåne. Han, min  morfars morbror var polis under kriget. En gång såg han en tysk som strök omkring vid kyrkan. Han blev arg och sa att nån jävla nazist ville han inte ha som gäst i grannskapet. Han tillade att tyskar är problemet.

Tysken var jude och sosse (som även Ivar var)… Han var flykting. Nils skämdes. Han lärde sig the hard way att generaliseringar är dödliga. Och sa till andra efteråt att inte dra alla tyskar över en kam.

Generaliseringar

Helt kan man inte undvika generaliseringar, givetvis, för språket är fullt av det och nödvändiga redskap för oss människor. Men då gäller det att markera tydligt att det inte är alla man pratar om.

”Muslimer är problemet” ”Romer är problemet” ”Judar är problemet” ”Vita är problemet” ”Feminister är problemet” ”Män är problemet” ”Tyskar är problemet”. Negativa generaliseringar är nämligen livsfarliga. De dödar.

Muslimska kulturer har mängder av strukturella problem. Homofobi t.ex. Det rättfärdigar inte att man generaliserar om att muslimer är problemet. PÅ samma sätt är det givetvis med de ytterst vanliga generaliseringarna om män. ”Män är problemet” och ”männen våldtar”.

Inte svart och vit

Jag ska dröja kvar vid det där med ”alla män” som man ser stup i kvarten överallt.

Verkligheten är inte svart eller vit. Ta de negativa generaliseringarna om män, tex. I verkligheten finns mängder av  män som bryter med eventuella negativa kulturella mönster i deras grupper. I verkligheten upprätthåller både män och kvinnor könsrollerna på gott och ont. I verkligheten har makten varit fördelad så att kvinnor haft makten över hemmet och barnen och mannen över allt annat.I verkligheten fanns många kvinnor som stött t.ex. de sexister som pekats ut i #metoo debatten.  I verkligheten finns kvinnor som våldtar och kvinnor som misshandlar och män som blir både våldtagna och misshandlade.

Ja det är övervägande män som står för det grova våldet och våldtäkter, men som sagt: det är inte alla!

Som jag påpekat många gånger är de patriarkala strukturella mönsterna nåt som tyvärr både mans- och kvinnokulturen hållit under ärmarna. Jag upprepar tre saker jag sagt tidigare.

”Kvinnor har oftast haft huvudrollen i uppfostran av barnen. Både pojkar och flickor. Så är det än idag bland de flesta familjer. Tyvärr. Dvs POJKARNA vi pratar om har uppfostrats av kvinnor. I det fall vi pratar om sexister som är mer än 40-50 år gamla är det i praktiken nästan alltid ENDAST kvinnor som nästan ensamma uppfostrat de männen.”

”De sexistiska kändissvin som figurerat i media har haft en svans av kvinnor runt sig som beundrat dem. De har aldrig haft problem att hitta nån att pippa med. Sexistiska svinerier har ansetts vara manligt av ganska många kvinnor. Kvinnor måste stärkas i att göra bättre val av män. (Det betyder inte att övergrepp är deras fel. Det är det aldrig. Men de måste ändå stärkas att välja bort maskulin sexism. Med feministiskt självförsvar tex.)”

”Kvinnor tar alltför ofta för givet att de vet bäst i barnuppfostran och ska ha mest att säga till om. Ofta uppbackat med förmenta ideer om att ”kvinnor är överlägsna”. Då tar de makten över barnen vilket även det är ett strukturellt problem. Detta problem märks tydligt då man ser hur tex myndigheter ser på män och kvinnor.”

Nej precis som med judar och muslimer kan man inte generalisera om män. Strukturerna är för intersektionella för det. Dessutom är det alltid viktigt att inte beskriva verkligheten svart och vit. Ofta har den grupp man tillhör självt en massa negativa mönster. De bör man göra upp med och inte bara peka ut andra som ”problemet”.

Metoo stödjer jag helhjärtat men måste reagera mot generaliseringar.

Att man generaliserade om att ”tyskar är problemet” i Norge efter kriget kan man kanske ha förståelse för med tanke på att nazisterna ockuperade Norge, eller? Givetvis inte! Har ni hört talas om tyskebarnen i Norge? Under hela sin uppväxt mobbades och diskriminerades barnen som hade tyska soldater till pappa. Ett oändligt lidande som ofta resulterat i självmord och till och med mord. Generaliseringarna om att ”tyskarna är problemet” i Norge under och efter andra världskriget var dödande.

Jag vet att jag låter tjatig. Men negativa generaliseringar är livsfarliga och ytterst dödliga ting. Känner du att det rycker i stämbanden och du vill vräka ur dig nåt som kan tolkas som att alla muslimer eller män är problemet, så håll tillbaka. Välj ord som inte kan tolkas som att du pekar ut alla i gruppen!