Om kändisar, internet, näthat och fulla nykterhetsvänner

Jag är inte förvånad att många vill kicka kändisar som beter sig illa. Ord och handlingar får konsekvenser. Det enda jag aldrig upphörs att förvånas över är att det inte sker förrän nu.

Richard Fuchs har skrivit en bra bok om detta. En humorbok, Fy skäms – Så uppför man sig inte (1981). tesen han driver är att Sverige är ett land där alla strävar efter att bete sig som alla andra och att uppföra sig väl. De enda som har frikort att bete sig hur FAN man vill i Sverige är kändisar, dementa gubbar och gummor och personer som är fulla tillsammans med andra fulla.

Och visst har det varit lite på det sättet. Kändisar har haft frikort. Bakom #metoo debatten finns tyvärr den grymma verkligheten att de som nu utpekats som sexistiska svin varit beundrade av både män och kvinnor, ofta för sina mest sexistiska och svinaktiga beteenden. ”Ah en kändis klämde mig på tutten och rapade i mitt öra, vad charmigt, han kanske vill pippa med mig”.

Kändisar har frikort att bete sig på sätt vi aldrig skulle tolerera annars av arbetskamrater, vänner eller grannar. Detta börjar spricka nu, när människors beteenden börjar synas i kanten.

Internet

Ifråga om näthatet finns det dessutom en dimension till på problemet. Illusionen att internet inte funkar som verkliga världen, eller inte bör göra det.

Många anser att internet är en speciell värld där andra regler gäller. Där ska man få vara anonym och kunna vräka ur sig exakt vad man vill. Det är ett annat universum med andra regler än den verkliga världen, IRL.Jag tror att även den myten håller på att krakelera, sakta men säkert. Om en ordförande i en frikyrklig nykterhetsförening ses ragla omkring med en flarra vodka i handen och är full och svär så får det i praktiken alltid konsekvenser, rätt eller fel?

Eller för att ta andra exempel jag känner till. Frimärksklubben i xxxxx där en medlem började säga på varje möte att han hatade frimärken. Det kom krav på hans uteslutning och var ett drev mot honom för att han förpestade stämningen, rätt eller fel? Sossen X i byn Y började säga högt till alla vänner att de borde rösta på Moderaterna. Det kom krav att han skulle avgå från sina uppdrag internt, rätt eller fel? Båtägare X i båtklubben X är nere sålde sin speciella båt och började säga att en annan sorts båt var bättre. Man gav honom inget uppdrag, det tyckte han var orättvist. Rätt eller fel? Musikern X i dragspelsklubben ville introducera gitarrer i klubben och sålde sitt dragspel, hen fick vara medlem givetvis men fick inga uppdrag och folk bad honom prata mindre om gitarrer rätt eller fel? Personen Y i byn Q går omkring och ropar ”hora” och ”låt dem dö” om folk. Han har MYCKET svårt att skaffa jobb, ingen vill anställa honom i byn. Rätt eller fel?

Och anonymitet hjälper inte IRL. Om en person skulle ge sig ut i sin lokala småstad klädd i en svart sopsäck med två ögon utskurna bara och började ropa ”kommunalrådet är en hora som borde dö” är risken stor att hen inte bara skulle haffas av polisen utan även undersökas för sin mentala hälsa.

Bardissimo

Det mest omdiskuterade exemplet idag är väl Alexander Bard. Bard har många underbara sidor, det vet jag från att faktiskt ha umgåtts med honom personligen en hel del. Men min ståndpunkt om honom har varit klar länge: hans svaghet är hur han bemöter folk och använder ord. hade Alexander Bard levt i en småstad och betett sig som han gör hade han nog inte ens kunnat få en reservplats i lokala bygdespelet. Skulle han komma ner till den byn, i sin roll som kändis, skulle folk bocka och buga för honom. Även om han beter sig exakt på samma sätt. Kändssskap ger frikort till en jävla massa saker.

Internet ger frikort.Kanske denna bisarra fascination för kändisar som beter sig lite hur som helst och trampar på tår hur som helst håller på att ifrågassättas? Kanske iden om internet som ett reservat där inte vanliga regler för umgänge mellan människor följs också håller på att luckras upp?

Därmed inte sagt att man ska hoppa in i ett drev för att sparka folk. Det är jag helt mot. Men jag kan förstå att folk ogillar beteendet.  För tusan, lite perspektiv please! Om man beter sig på ett visst sätt och säger vissa saker får man faktiskt räkna med konsekvenser i verkliga världen, IRL, där folk är folk och inte kändisar!

Bymentalitet gillar jag inte. Jag är fri i min syn att människor ska få leva det liv de vill. Men under förutsättning att man inte trampar på andra människor med ord och handlingar!