Den tragiska berättelsen om Alex Bengtsson och det tidiga Tillsammansskapet #metoo

Den senaste maktmänniskan som synas som ett led av #metoo är Alex Bengtsson. Det är han som omnämns i Flamman idag, som ”vänsterprofilen”. (För länk, klicka här.) Jag har hållit tyst för länge om mina erfarenheter av honom. Här kommer en kort sammanfattning.

Hösten 2015 var jag aktiv i en rörelse som då var knuten till Tillsammansskapet. Tillsammans Öland. Jag var med i den interna Facebookgruppen för Tillsammansskapet som helhet. Där hamnade jag i tvist med Alex Bengtsson, hand ledningsgrupp, och en grupp kvinnor och män som delade hans auktoritära och patriarkala metod.

Hösten 2015 hamnade jag och några andra i tvist med ledningen för Tillsammansskapet. Det gemensamma för oss som hamnade i konflikten var att vi ogillade toppstyret.

2015

Ett exempel. Tillsammansskapets ledning ville bedriva en kampanj mot vinster i välfärden (Och flyktingbranschen). Jag sa att det nog inte var så bra, det skulle göra Tillsammansskapet till en vänsterorganisation. Alex Bengtsson och hans beundrare och beundrarinnor bad mig hålla käft, bokstavligt talat. Forumet var inte en plats för debatt sa de, ledningen hade redan fattat sitt beslut. (Sen påstod de utåt att rörelsens medlemmar som helhet beslutat om kampanjen mot vinster i välfärden, men det skedde aldrig någon debatt eller omröstning. Den lögnen gillade jag inte.)

Men det värsta var det som skede när Tillsammans Ludvika vann ett fint pris i deras kommun. Alex Bengtsson och organisatören Nathalie och några andra som delade Alex metod blev arga på lokalgruppen. De borde veta bättre än att ta emot priser från ”fienden”. Ja politikerna sågs som fiender. Kommunerna är inte våra allierade, var vad de sa.

Jag, och andra, ville att vi skulle behandla den lokalgruppen lite mildare, att det faktiskt inte var farligt att få beröm av kommunen. Dumpen här nedan var Nathalies svar till mig. Håll käft, detta är ingen demokratisk organisation, lyd eller lämna. Dvs ”VI styr”.

Sen skedde mer. Jag ska inte ta upp allt. Jag pratade med personer i och kring Tillsammanskapet som reagerade som jag. De kände att rörelsen var extremt toppstyrd och att Alex metoder genomsyrade den.

När Tillsammans Öland mötte delar av ledarskapet fick vi veta hatt vi skulle lyda ledningen och den metod de arbetat fram. Men representanterna visade NOLL intresse för vilka de lokala aktivisterna var, och hur de tänkte. De hade ju den ”sanna” metoden klart för sig. Många som deltog ogillade detta starkt.

Samtalet

Jag ringde Alex för att prata om detta. Med enda krav att han borde tillåta fri diskussion i forumet och på mötena och att ledningen borde tagga ner kritiken mot alla som ville ha fri debatt. Dessutom rapporterade jag om kritik från de lokala aktivisterna i Tillsammansskapet.

Då hände det. Alex skriker i mitt öra att ”Tillsammansskapet inte är en jävla demokratisk organisation”.

Idag?

Sen dess har Tillsammansskapet lämnat Expo och blivit en förening. Det nya Tillsammansskapet ska tydligen ska vara demokratiskt idag. Jag hoppas att det är så och att avvikande åsikter inte tystas och fritt åsiktsutbyte är godkänt. Jag hoppas att ledningen har en mer inkännande metod där de bryr sig mer om de personer de möter och träffar. Att dundra på som om man äger ”sanningen” och strunta i människan är ingen bra metod.

Att älska mänskligheten men inte människan är en farlig metod!

Det finns mycket mer att säga och jag har hört mycket från andra. Vi är många som reagerat mot Alex Bengtsson och hans beundrare och beundrarinnor.

Mest är jag arg på mig för att jag inte agerade mer mot detta. Jag spelade in samtalet med Alex och ägde flera skärmdumpar från den interna debatten som jag förstörde. Jag ville inte förstöra för rörelsens vanliga aktivister eller för Expo. Jag gjorde fel.

Alex syn på kvinnor kände jag inte till. Övergrepp mot kvinnor. Men det är bara ena delen av hans problem. Den andra delen är hans politiska metod. Han är auktoritär och domderande och ser ner på alla som inte ”organiserar” som han gör. Kort och gott han var och är antidemokrat.

Den andra delen av problemet är komplicerat och ingen fråga som har med ”manlighet” bara att göra. Det finns en hel del kvinnor som delar hans politiska metod och som hållit honom under armarna. De har applåderat när Alex Bengtsson slagit ner på personer som uttryckt andra åsikter än de han anser ska vara ”tillåtna”.

Men just nu klandrar jag mig. Det är JAG som förstörde skärmdumpar, pdf:er och inspelningar av missriktad välvilja gentemot Alex och alla som skulle kunna skadas av publiceringen.  Det var fel, förbannat fel. Aldrig mer ska jag vara tyst då jag stöter på antidemokratiska tendenser eller buffelfasoner!

**********************************************

PS, om Ludvika

Diverse kommentarer från tråden i interna forumet där Tillsammans Ludvika bannades av ledningen för att de fått ett pris av sin kommun. Så här inleddes tråden. En medlem i Tillsammans Ludvika berättar stolt om priset.

Spara

De fick bannor för det. Flera av oss opponerade sig mot hur ledningen bannade Elias och de andra. Jag bad ledningen ta det lite lugnt, det är väl inte farligt att få pris av kommunen. Nathalie svarade så här.

Alex svar var bland annat detta.

Behandlingen av Tillsammans Ludvika fick mig att lämna Tillsammansskapet och FB gruppen.

Jag har inte spritt informationen på min blogg men har vid flera tillfällen kritiserat Alex på hans FB-feed. Hans manliga och kvinnliga beundrare som gillat hans superpatriarkala stil har alltid kommit till hans försvar. Så här har det kunnat se ut då jag kritiserat Alex för hans buffliga metoder.

Detta skrev jag i

Jag trodde på Alex en gång i tiden. Så mycket att jag höll käft för det uppenbara: att han betedde sig som en antidemokratisk buffel. Jag höll käft, och ber om ursäkt för att jag tigit om det. Jag förundrades att så många köpte hans metoder och applåderade när han bad folk hålla käft. Men, det är sånt här antidemokrater och våldsverkare växer och blir starka på: andras tystnad.

 

3 tankar om “Den tragiska berättelsen om Alex Bengtsson och det tidiga Tillsammansskapet #metoo

  1. Ping: 2484: Vår dagliga dos | Vilks.net

  2. Ping: Därför tycker jag att #Metoo är ganska bra – Allt lite…

  3. Ping: Om att kritisera sina egna, och mitt misstag med Alex Bengtsson – Den arga sossen!

Kommentarer inaktiverade.