Vad anser ”Malmö Unga Muslimer” om judehatet?

Vad anser Malmö Unga Muslimer om judehatet i Malmö? Den frågan är relevant att ställa eftersom Malmö Unga Muslimer har fått en ny ordförande: Jasmin Nur Ismail. Denne Ismail  ifrågasatte om judar kan utsättas för rasism på ”Mänskliga Rättighetsdagarna” i Malmö förra året, enligt flera av deltagarna.

Ismail var en av de tongivande bakom nätverket ”Muslimska Aktivister”. Detta nätverk var aktivt på de slutna grupper i Facebook där anhängare till IS och Al Qaida var aktiva och stödde öppet olika terrorister. Ett av Jasmin Nur Ismails ”alias” var Aafia Siddique, ett namn hon tog efter en dömd terrorist, som öppet hade stött Al Qaida.

”Eat this!”

Klicka för större bild.

Jag skrev om henne och nätverket redan 2015. I somras, efter att Jasmin Nur Ismail talat på Vänsterpartiets demonstration i Malmö skrev jag en längre artikel om henne och nätverket.

Läs min artikel här: Varning för nätverket Muslimska Aktivister i Skåne!

Ismail valdes till ordförande i Malmö Unga Muslimer i år. Med den nationella ledningens goda minne. Rashid Musa är god vän med henne och har i mail till mig viftat bort allt jag skrev om nätverket och hennes inblandning i det. Tydligen anses inte öppet stöd till terrordömda och bilder som den här till höger, diskvalificera någon från att bli ordförande i den föreningen.

Undrar vad Rashid Musa hade ansett om någon islamofob förening prisat Breivik med ord som ”eat it”?

”Judar kan inte utsättas för rasism”

På de Mänskliga Rättighetsdagarna 2016 hölls ett seminarium om rasism och minoritetsstrategier i Malmö. Där var Jasmin Nur Ismail var en av talarna. En representant för judiska församlingen var talare också.

Under frågestunden utbröt en hetsk debatt då representanten för judiska församlingen berättade att antisemitismen i Malmö främst härrör från unga män med ursprung i Mellanöstern. Det fick en deltagare i publiken att reagera högljutt. Judar kunde inte utsättas för rasism hävdade hon. I ordväxlingen som följde stödde Jasmin Nur Ismail, enligt personer som deltog på seminariet, öppet kvinnan i publiken och bad de andra, ”vita” deltagarna i panelen hålla tyst, inkluderat juden, eftersom de ”inte har rätt att uttala sig” om frågor som rör rasism och minoriteter.

Socialdemokraten Adrian Kaba skrev senare, enligt Sydsvenskan:

”Allt började när paneldeltagaren Peter Vig från judiska församlingen berättade att det företrädesvis är unga män från Mellanöstern som ligger bakom den antisemitsim som judar upplever i Malmö. En kvinna i publiken ska ha sagt att Peter Vig inte kunde utsättas för rasism eftersom judar är socialt och ekonomiskt privilegierade och en del av majoritetssamhället.”

Sydsvenskan fortsatte:

”Adrian Kaba ska då enligt egen utsago ”lugnt och sansat” ha framfört att både judar och muslimer utsätts för diskriminering och att förbud mot vissa ritualer kring halal- och kosherslakt är exempel på det.

”Det som sedan hände var däremot oerhört kränkande och hotfullt mot mig som person. Som svar på detta fick jag höra av en av paneldeltagarna att hon inte höll med och att jag som vit man inte har rätt att uttala mig om frågor som berör minoriteter”, skriver han.
Peter Vig och ytterligare en deltagare stödjer Kabas version.”
Paneldeltagaren var alltså Jasmin Nur Ismail, har jag erfarit idag.

Identitetspolitiken

Det är typiskt för de mest extrema varianterna av den s.k. ”identitetspolitiken”. Om man frågar dem anser de väldigt ofta att judar, liksom vita, är i påstått strukturellt överläge. Det innebär för dem att judar, liksom vita, inte  kan inte utsättas för rasism och inte ska tillåtas uttala sig i frågor om rasism. (Läs vad jag skrev 2014 om det.)

Enligt identitetstänkandet är de vita förövarna bakom all rasism i världen, och alla ”svarta är offer. Rashid Musa är en av de som använder sig av den tankemodellen. Den har retat upp många vita muslimer eftersom Musa anser att muslimer är ”svarta” per definition.

Om man ser världen så enkelt och svart och vitt blir det problematiskt.

  • Kolonialismen beskrivs bara som ”vit” och europeisk. Detta trots att den största kolonialmakten i Mellanöstern och nordafrika fram till första världskriget var Ottomanska riket.
  • Slaveriet beskrivs bara som ”vitt” och europeiskt, trots att ”muslimsk” slavhandel från Afrika varade längre tid än europrisk ”kristen” slavhandel, och trots att ungefär lika många slavar fördes norrut till den muslimska världen som västerut, till Amerika, i reella tal.
  • Muslimer betecknas som ”i underläge” per definition och vita i överläge. Det gör att man blundar för rasism och hat i den egna gruppen.I den muslimska världen finns mycket rasism. Faktum är att om man tittar på vilka länder som är mest rasistiska i världen toppas listan av en massa muslimska länder. Självklart gör inte det att man kan generalisera om muslimer. Det är lika fel att generalisera om vita europeer som om muslimer. Bara för att det finns strukturell rasism i en grupp betyder inte det att det är ”ok” att peka ut ALLA i gruppen som rasister.

En konsekvens av det svart och vita identitetstänkandet är i Jasmin Nur Ismails och Rashid Musas fall att de försvarar Malcolm X och Nation of Islam. Noi och Malcolm X kända för en väldigt hatisk och generaliserande attityd mot vita. Men inte bara mot vita. Malcom X och Nation of Islam anspg nämligen att både judar och vita var ”de onda”. De var i ”strukturellt överläge” gentemot de svarta. (Källa: läs här!)

Islamofobi och antisemitism är lika illa. Det är inte bra då politiska företrädare och debattörer påstår att islamofobi inte är rasism, för man ”man kan inte vara rasist mot muslimer”. Det är givetvis lika illa att Malmö Unga Muslimer leds av en person som öppet stött iden att man inte kan vara rasistisk mot judar.

Bilaga!

Jag har INTE försökt nå Jasmin Nur för en kommentar. Jag har försökt det tidigare, men hon är inte så intresserad att prata om sin aktivism.

Dessutom noterar jag att Malmö Unga Muslimer håller sina möten i samma lokaler som Muslimska Aktivister höll dem i.  dvs Garaget. 2015 hade jag timslånga samtal med olika uthyrare och säkerhetsfolk i Malmö Stad om just detta. Jag noterar att Malmö stad inte brytt sig alls om Jasmin Nurs extremistkopplingar.

 

 

%d bloggare gillar detta: