Kommer #metoo att syna rockstjärnorna också?

Nu undrar jag bara när #metoo kommer att syna rockstjärnorna. Jag hoppas det sker snart!

Om det är någonstans där det ansetts socialt acceptabelt att bete sig som svin mot kvinnor är det bland rockstjärnor. Myten om musikstjärnor baseras liksom på att de ska behandla kvinnor illa och ta för sig. Både män och kvinnor älskar ju dessa stjärnor och det är ofta en sport bland groupies att få bli påsatt av dem.

Jag såg några av dem i svängen i Stockholm ibland.

Med tanke på hur diverse stjärnor på turné betedde sig öppet, skulle det vara på sin plats att #metoo började knäcka rockstjärnemyten. Jag menar: det var ju fler än jag på Café Opera när stjärnorna hängde där.

Metoo rensar iallafall kultursfären nu. Filmstjärnor, dramatenstjärnor och ”kulturmän”. Nu senast J C A .

Ack! A kände jag inte till mycket. Namnet hade jag glömt. Men då det pratades om klubben han ägde minns jag det en bekant berättade. En dåvarande bekant berättade om hur stolt hon var av att ha fått ha sex med honom, Det hon berättade om honom gjorde mig minst sagt bekymrad. Framför allt om henne. Jag älskar poesi och skulle gärna gått till klubben men min fd bekants lyriska (!) berättelse om personen ifråga gjorde att jag avstod.

Det finns en symbios mellan skeva mans- och skeva kvinnoideal. Slemhögen ifråga var en av de jag tänkte på när jag skrev artikeln om det. Fast då var han inte outad. (Läs artikeln här!)

Den sidan av saken måste fram också. Det är typiskt för dessa framstående kulturmän att de beter sig som svin mot kvinnor (och män om de är bisexuella) men ändå beundrats av män och av kvinnor. Observera det, av BÅDE kvinnor och män.

Det är liksom som om det varit extra fint med dessa socialt omöjliga bohemiska svinaktiga män i kultursfären. En del strör fransk poesi omkring sig och är vältvättade och välvårdade. Andra är bohemer. Det är nu myten om den brutale otvättade, sexgalna och totalt socialt omöjliga men GENIALISKA manlige poeten, filmstjärnan, författaren eller rockstjärnan håller på att knäckas.En del kulturmän doftar parfym, kysser en kvinnas hand och uttalar saker på välklingande kulturell franska ena ögonblicket, för att ”grab her by the pussy” nästa.

Sofistikerat svineri. Och det ses som vackert, av många kvinnor och män.Andra beter sig öppet som svin, och luktar griskadaver för att de inte tvättat sig på veckor, och ingen förväntar sig nån speciell artighet av dem, det är liksom bara ”grab her by the pussy” hela tiden. Och det ses som vackert, av många kvinnor och män.Fy fan vad jag har hatat den delen av kulturlivet i Sverige.

Den sexistiska kulturmannen har beundrats och hållits under ärmarna av BÅDE kvinnor och män. Många har sett hur grisigt de betedde sig. Och det är inte svårt att förstå att om de rutinmässigt kladdar på kvinnor utan att fråga så betyder det att de även kladdar på kvinnor som inte vill bli kladdade på.

Men jag väntar fortfarande på att rockstjärnemyten ska falla. Men den myten sitter djupare än andra. Månne för att så många män och kvinnor anser att det är så en riktig berömd rockstjärna ska bete sig. Groupiemyten…

Jag minns när X, som ryktesvägen var ökänd för att slå ut tänder på kvinnor, dök upp på Café Opera. Männens blickar var blickar som sa ”konkurrent” och ”fan jag vill vara som honom”. Kvinnornas blickar var tindrande. Ju mer han betedde sig som ett perverst svin, ju fler kvinnor flockades runt honom. Vad fan var det för vits att flockas kring någon som var ohyfsad mot precis alla på krogen och som inledde ”raggning” med tuttkläm?

Eller… Jag minns groupien Maddox berättelse om hur hon och en annan 13-14 åring blev påsatta av David Bowie. Jag hittar inte storyn just nu men det var inte riktigt en gentleman. Snarare en ”jag är kändis och har knark, jag visar min snorre för er nu, sug av den”… Men Maddox berättelse efteråt var lyrisk den också:

 It’s worth noting that Maddox doesn’t have any regrets about her experience with Bowie, noting that she would continue to see him on and off for 10 years after their first sexual encounter. ”I feel like I was very present,” Maddox told Thrillist. ”I saw the greatest music ever. I got to hang out with some of the most amazing, most beautiful, most charismatic men in the world. I went to concerts in limos with police escorts. Am I going to regret this? No.”

När #metoo når rocksfären kommer det att ta skruv. Det är så djupt inpräntat i både män och kvinnor att en riktig rockmusiker ska ta för sig och bete sig som ett sexistiskat svin, det är såååå ”manligt” när de gör det. Det kommer att ta tid att göra upp med myterna om rockrebellen. Därför tror jag det blir det sista området för #metoo, för det är så känsligt. Men när även denna sexistiska bastion faller bör vi ställa frågan till BÅDE män och kvinnor: HUR FAN TÄNKTE NI? Hur kunde vi låta detta pågå år ut och år in?

Ursäkta att jag låter lite cynisk. Jag har i snart 30 år förundrats över hur kvinnor fallit för dessa svinaktiga kulturmän med stjärnstatus och hur omgivningen, både män och kvinnor, låtit dem hålla på som de gjort. Jag kan inte se detta som ett ”mansproblem” enbart. Både bland män och kvinnor måste man ändra sin syn på män och manlighet.

Sexism finns överallt. Men ingenstans har både kvinnor och män omhuldat myten att män SKA vara såna som i kultursfären. Och ingenstans i kultursfären så mycket som bland rockstjärnorna.

Det är inte bara patriarkal sexism som är problemet, utan t.ex. även genikulten, maktkulten, och båda könens syn på vad som är ”manligt”. Jag ser inte bara detta som ett mansproblem. Lite cyniskt kanske, men min främsta förhoppning är att ”nu kanske kvinnor ger fan i att beundra dessa tuttklämmande snuskpellar!”