Var när och hur togs beslutet att Socialdemokraterna är ett mittenparti?

Hur blev Socialdemokraterna ett mittenparti?  Detta år har Löfven börjat kalla partiet ett mittenparti, helt öppet. I flera år har man helt undvikt ordet vänster i partipropagandan. Men när och hur togs beslutet att S inte ska kalla sig vänster längre? Jag vet inte. Och jag har därför gett mig ut på jakt efter ett beslut, om det finns.

Partiet har undvikt att kalla sig vänster länge. Sist partiet mer öppet kallade sig vänster var på den tid partiet låg på 40% i opinionsmätningarna, och det var länge sen Gradvis och stegvis har man fasat ut den gamla ”belastande” röda färgen. Partiets medlemmar går nu ofta vitklädda. Och som ni ser ovan föredrar man att utmåla S som det gråa alternativet än som det röda alternativet. Dessutom har man ersatt ordet arbetareparti med framtidsparti

Partiprogrammet 2013 nämner inte vänstern med ett enda ord. Faktum är att man får gå tillbaka till valet 2006 för att hitta ordet vänster i det viktigaste partimaterialet.

”Det går inte att bygga ut välfärden och samtidigt göra stora skattesänkningar. Resultatet av en sådan politik blir högre räntor och stigande arbetslöshet, med ökande klyftor som följd. Här går skiljelinjen mellan vänster och höger i svensk politik, nu som alltid. Vårt mål är tydligt: Alla ska med.” (Källa)

Faktum är att partiet undvikt ordet vänster länge. Precis som man undvikt för mycket rödfärg och för mycket prat om arbetareparti. Jag hörde det redan i mitten av 90talet då triangulering var det nya kodordet. Man träffade sossar som sa att ”nu måste vi mot mitten”.

”Triangulering är ett begrepp inom politiken som innebär att man i grundläggande politiska frågor söker finna en tredje position mellan den egna och den som motståndaren företräder för att på så sätt kunna locka den ofta avgörande gruppen väljare i det politiska mittfältet. Trianguleringsstrategin handlar om att i centrala frågor – där den egna politiken är mindre uppskattad än motståndarens – närma sig motståndaren och inta en ’tredje ståndpunkt’ mellan den som motståndaren har och den man tidigare själv intagit. Triangulering är en modern variant på marginalväljarteoremet: partierna tenderar att utforma sin politik så att den framstår som attraktiv för den stora gruppen väljare som finns i det politiska kraftfältets mitt.”

I samband med 2006 års val gjorde Moderaterna det lite unika att de började beskriva sig som arbetarparti började använda vänsterretorik och röd färd. De tonade ner pratet om högerparti. Socialdemokraterna beslöt därför att göra exakt samma sak som Moderaterna. Fast från sin ståndpunkt. Ut åkte mycket av rödfärgen och pratet om arbetareparti ersattes med andra, mer neutrala ord och man tonade ner det där med vänster. Typisk triangulering. Att opinionsmätningar visade att väljare i S beskrev sig som ”mitten” underlättade det valet. Jag tycker mig också se att även ordet socialism tonades ner. Det pratas ganska lite om det, förutom då portalmeningarna i partiprogremmet nämns.

”Socialdemokratin vill forma ett samhälle grundat på demokratins ideal och alla människors lika värde och lika rätt. Fria och jämlika människor i ett solidariskt samhälle är den demokratiska socialismens mål.”

Fast som jag sa, var detta ingen nyhet för Socialdemokraterna. Sossarna tog stegen mot mitten redan på 90talet. Man kanske till och med kan säga att Reinfeldt och Moderaterna med sin vridning mot mitten försökte kopiera Socialdemokraternas strategi?

Om du undrar varför många upplever att partiet pratar mindre om ideologi, så är det just därför. Ska man dra mot mitten och triangulera får man undvika ideologi eftersom den synliggör skillnaderna för mycket. Samma sak upplevde många moderater då Reinfeldt drog mot mitten.

Det nya är att i år tar Socialdemokraterna steget fullt ut och beskriver sig som ett mittenparti.  Eller nej. ”Ett parti i mitten av svensk politik”. Enligt de kommunikatörer från S jag pratat med är det viktigt att betona att Sossarna inte är ett mittenparti utan ett ”parti till mitten”. (Jisses! Hoppas nån lär kommunikatörerna kommunicera innan nästa års valrörelse. Sånt ordsvammel får bara väljarna att må illa.)

Jag har ringt runt till lite olika sossar för att höra om hur och när och var beslutet togs att kalla S ett ”parti i mitten”. Partiets presstjänst noterar bara att enligt gällande partiprogram och kongressbeslut definierar man sig inte som vänster. Men mitten?? Ingen kan säga. Ingen tror att beslutet att överge vänstern och definiera S som mitten fattats på någon kongress. Jamen det var ju intressant. Det kanske bara är en sån där oviktig liten detalj som man bör hålla borta från kongressbeslut? Eller?

Jag är liberal Socialdemokrat och tillhör den ”mitt” i partiet som man vill sträva mot. Om man kikar på min blogg använder jag ingen rödfärg någonstans.  Men jag har inte gått med i Socialdemokraterna för att jag ville bli aktiv i ett mittenparti, utan jag ville bli aktiv i ett parti till vänster. Det är lite ironiskt att jag som sosseliberal och mitten just nu sitter och försöker ta reda på hur i partiet gick från vänster till mitten. Ingen tycks veta.

Hur och var och när togs beslutet?

Ingen som vet, ingen som vet!

 

 

En tanke på “Var när och hur togs beslutet att Socialdemokraterna är ett mittenparti?

  1. Ping: Är Socialdemokraterna en trolldeg eller ett parti? – Den arga sossen!

Kommentarer inaktiverade.