Intervju med en flyktingsmugglare

Artikel skriven i Frihetssmedjan 3 april 2016. ”Intervju med en flyktingsmugglare”.

”Ge Nobels fredspris till flyktingsmugglarna.”

Så skrev nyligen Staffan Heimerson i Expressen. Han ansåg att politikerna i EU visar ringa empati med flyktingarna just nu. Flyktingarna nämns knappt när man stänger gränsen mellan Turkiet och Grekland. De sanna hjältarna är istället de som smugglar flyktingar, ansåg han.

Men är inte alla flyktingsmugglare onda? Det är så smugglarna beskrivs i media och propaganda. De är onda och driver flyktingar cyniskt in mot döden.

Få undrar hur flyktingsmugglarna är.

Och sanningen är nog att de är som oss andra. En del bra och andra dåliga, en del empatiska och andra utan empati.

Förra året fanns en flykting här på Öland där jag bor som pratade väl om sin smugglare, som tagit honom till Italien. Jag blev lite nyfiken på smugglaren och fick kontakt med denne, via flyktingen. Flyktingen berättade nämligen att smugglaren som hjälpt honom hade hjälpt andra att fly gratis. En ”god människa” beskrev han smugglaren som.

Jag kontaktade honom först förra våren. Och hade förnyad kontakt med honom nyligen för att höra vad som ändrats efter förra årets flyktingström.

Marknadens behov

”Nej ond är jag inte. Men det finns inhumana smugglare liksom det finns inhumana kunder (det vill säga flyktingarna). Det är ett skitjobb. Du vet: man måste rensa kloaker också. Det är inte kul. Ingen älskar att jobba med att rensa kloaker, men någon måste göra det. Smuggling kan aldrig bli en ”nice business”. Det är skit därför att världen är skit. Det du kan göra är att uppträda med en viss värdighet för dig själv, gud och kunderna.”

Så beskriver den smugglare jag har haft kontakt med sitt arbete.

”Jag började smuggla flyktingar för några år sen. Jag fick frågan om jag kunde smuggla över. Och det kunde jag. Min idé redan från början har varit att erbjuda lite extra säkerhet och komfort. Jag tar lite mer betalt också. Jag har också kontakt med Turkiets bästa producenter av ID-kort och pass. Det erbjuder jag som en extra service för kunderna. Jag fortsätter med det eftersom det finns behov. Marknaden efterfrågar det.”

Jag frågar honom om hans övriga affärer. Han vill inte att jag skriver något om det. Men det som slår mig är att han låter exakt likadan när han beskriver sin legala affärsverksamhet som sin illegala. Språkbruket, ”kunder” och ”marknadens behov” och liknande är ganska avslöjande.

Drivkraften

Är det då bara pengar som är drivkraften?

”Jag ska säga dig att det är få smugglare jag hört talas om som bara smugglar för pengarna. Jag har hjälpt många att komma över. Gratis eller rabatterat. Jag har tagit stora risker bara för att jag fattat tycke för en familj någonstans. De smugglare man pratar om i massmedia är de som packar 60 kunder in i båtar för 20. De som sätter 20 i båtar för 20 hör man sällan om, men de finns också.

Den kille du känner kommer jag väl ihåg. han har en äldre släkting här. Honom tog jag med nästan helt gratis. Han hade aldrig kommit in i EU annars. Klumpfot och krympling. Men med gott hjärta. Jag har tagit in folk till EU som räddat människoliv, blivit berömda, miljonärer och artister och politiker. Skriv det. De har åkt i mina skepp. En del av dem har jag gjort stora tjänster. Och nu finns de hos er och gör er stora tjänster.”

Har någon av de du smugglat dött?

”Ja det har de. Havet är farligt. Du som lever ett lugnt liv i ditt skyddade Sverige kan inte ana hur verkligheten ser ut. Ja det är ett skitjobb. Jag har EU medborgarskap och kan komma in i EU utan problem. Mina barn lever ett tryggt liv. De lever inte på en soptipp i Sudan eller Libanon. De är inte flyktingar i Turkiet, utan skola och där både barnen och föräldrarna tvingas jobba och bli förnedrade för nån liten dollar i månaden. Du kan inte tänka dig hur livet är för en fattig människa i Afrika eller Asien. Du lever trygg i Sverige.

Det finns många vägar in för en rik människa. De bara betalar så kommer de in i EU. De får nåt italienskt eller ungerskt pass och flygs bekvämt in i första klass. Men de som är fattiga eller bara medelklass kan inte det. Om de vill lyfta sin familj ur dynghögen eller soptippen får de ta risker.

Men när det har skett (när de dött) har det inte berott på mig. Det har berott på annat. Frontex (gränsvakterna EU har) eller på dem själva. Att de inte gjort på det sätt de skulle. Eller på annat.

Skulle inte jag skulle någon annan göra det jag gör och fler kunder skulle dö.”

Får han då inte samvetskval över de döda någon gång?

”Du kan inte ana hur det är att se de dödas ansikten var kväll innan du lägger dig. Men om jag vill sova så tänker jag på de liv som räddats genom mig. Jag tänker på de glada barn som nu har ett liv och slipper leka på soptippen. och jag tänker på mina barn.”

Vägen

Hur går då smugglingen till?

”Vägarna och metoderna kan du inte skriva om. Men du kan skriva att jag har en alldeles egen rutt. Via Afrika.”

Det han fokuserat på har varit rutten Turkiet – Afrika till EU. När jag hade kontakt med honom för några veckor sen igen berättade han att hade dragit verksamheten på den rutten. Under tiden sommaren förra året till nyåret och 2016 smugglade han folk från Turkiet till Grekland. Via öarna och andra rutter. Nu den sista tiden har han återupptagit rutten via Afrika, sa han.

”Den rutten är farlig för de flesta. Men de har inte mina kontakter. Det var bättre för kunderna att transporteras direkt till Grekland. Det var billigare. Nu måste de ha mer hjälp och det blir dyrare. Men ja det verkar som om min gamla rutt blivit aktuell igen. Stängs gränsen kommer jag att nästan enbart föra kunderna via den rutten.”

Har han kontakt med andra smugglare då? Och kräver alla pengar för att smuggla?

”Ja det har jag. En del är skit. Andra är bra. De bästa är de affärsmässiga. Det finns en del som smugglar gratis. Men de lyckas inte bra. I den här branschen måste du ha kontakter och för att få dem måste du prassla med en fet sedelbunt. ”Cash is king”. Vare sig du vill det eller inte.”

Vad hade skulle han göra om gränserna öppnades och folk kunde röra sig fritt?

”Jag hade gjort samma som idag. Hjälpa människor att komma dit de vill. Jag har världens bästa affärsidé. Som har med öppnande av färjelinjer att göra. Men, skit, jag tror inte att det någonsin kommer att ske. Det kommer att sluta med ett storkrig ändå. Turkiet styrs av en galning. Putin är galen. Israel är galna. Syrien är galna. IS är galna och EU har tappat sitt hjärta och hjärna. Det blir krig. Hoppas bara att mina barn klarar sig.”

Följande artikel handlade om en ”affärsverksamhet” som är förbjuden och många anser att den jag skriver om är grovt omoralisk mördare. Jag pratar om en flyktingsmugglare. Jag har intervjuat en av dem. Men på villkor att jag inte visar upp några inspelningar eller mail oss emellan. Allt är nu raderat.

Jag har tvekat att publicera detta. Just för att det inte är verifierbart. Men mig veterligen har näst intill ingen försökt ta reda på hur smugglarna tänker. Det finns ett intresse i att lyfta fram deras syn på saken.

Därför publicerar jag det.

Omoralisk mördare eller inte? Du avgör.

2 tankar om “Intervju med en flyktingsmugglare

  1. Pingback: Till flyktingsmugglarnas försvar! – Sverige är inte världens navel!

  2. Pingback: Till flyktingsmugglarnas försvar | Motargument

Kommentarer är stängda.