Rasism med och utan biologisk rasism

Det mesta av den rasism vi ser idag är inte knuten till rasbegreppet, etnicitet eller biologi, utan är det som ofta kallas kulturell rasism. Det riktas mot en religion eller en kultur eller en grupp och är så funtad att den skuldbelägger hela gruppen, inkluderat etniciteten om det förekommer.

Om detta har jag funderat idag. Jag förbereder nämligen en artikelserie om olika rasister i Sverige idag. Lasse Wilhelmsson, Sara Mohammad, Ahmed Rami, Israel Shamir och andra som ofta förekommer i debatten. I samband med det har jag lyssnat på några intervjuer med Lasse Wilhelmsson, och kikat på några artiklar med Israel Shamir. Båda är ökända förintelseförnekare och antisemiter. Men de två hävdar med emfas att de inte kan vara antisemiter, eftersom de är judar och eftersom de säger att de inte skuldbelägger alla judar för vad ”den judiska maffian” gör. Enskilda judar har de inget emot och etniciteten har de inget emot, påstår de.

Detta är ett intressant fenomen för exakt samma argument hör man ofta i debatten. Många islamofober idag kan ena sekunden säga att islam är som nazismen eller prata om ”de våldsamma muslimerna” för att andra sekunden säga att de inte har något emot enskilda muslimer”, de är ju bara ”religionskritiker”. En del debattörer kallar sig stolta islamofober och rantar högt om att islam är som nazism, men påstår ändå att de inte har något emot alla muslimer, ”inte alla nazister är ju onda”.

Rexvid hijab är som SS uniform

Politiska islams uniform. Så övriga muslimer är alltså som nazister utan uniform, kan man fråga?!

Rasismens förändring

Rasismen har förändrats. Den gamla etniskt grundade rasismen finns fortfarande kvar men det mesta av rasismen funkar på ett annat sätt. Den är det som ibland kallas ”kulturell rasism”.

Kulturell rasism är givetvis inte särskild från den biologiska rasismen. Tvärtom. Om man demoniserar ”det judiska” eller pratar om en ”judisk maffia” så svartmålas alla judar (religion och etnicitet). På samma sätt svartmålas alla muslimer av att man demoniserar islam. Inte bara kulturellt. hatet mot muslimer slår även mot barnen, som om religionen förts vidare via blod och dna.

Exmuslimer gör ofta en stor poäng av att deras mamma är muslim ännu eller att de har muslimska vänner eller nåt liknande. De kan inte vara rasister då, säger de. Islamofober poängterar att de inte hatar alla muslimer, att det visst finns ”goda muslimer”, de kan inte vara rasister då. Muslimhatare säger att islam är som nazismen för att nästa ögonblick med oskyldiga vädjande ögon säga att de minsann inte menar att de muslimer som ”beter sig som oss” är nazister. Bara de äter fläsk, undviker mosken, ogillar koranen, tar avstånd från profeten och dricker lilla nubben till midsommar så är de ok.

Rasister betonar ofta det där med att ”de bara hatar islam inte alla muslimer”. Den betyder mycket för dem. De är minsann inte islamofober. De fördömer inte alla muslimer, bara de som följer islam.

Skärmklipp.JPG

Lasse Wilhelmsson och Israel Shamir

Islamofober som resonerar så resonerar exakt som moderna antisemiter gör. Även de betonar oftast att de minsann inte hatar alla judar. Det är bara ”det judiska” eller den ”judiska maffian” eller ZOG (zionist ockupation government) eller den sionistiska världskonspirationen de vill stoppa, påstår de.

Men effekten är densamma. När man demoniserar den judiska strävan efter ett eget land  eller judisk religion, eller generaliserar om ”det judiska” så slår det mot alla judar.

Både Lasse Wilhelmsson och Israel Shamir är grova förintelseförnekare och antisemiter. Men båda påstår att de inte kan vara det. De är ju båda av judiskt blod (alltså har de inget emot judisk etnicitet) och båda poängterar att de inte hatar alla judar. A clear case, eller? Då kan väl de inte vara antisemiter?

Jovisst kan de det. Om man ser på deras rasism som inte enbart etnisk(biologisk utan även kulturell. Pratar man om en judisk maffia eller påstår att några miljoner judar ljugit om förintelsen så slår det mot alla judar.

Om jag tillhör en bordtennisförening och det dyker upp rykten att föreningen är en klubb för pedofiler så kommer alla vuxna att misstänkas som förövare och alla barn där som offer. Så enkelt fungerar det. Även om man skulle bedyra att man minsann inte tror att alla vuxna sätter på barn.

Lasse nazze?

Jag har lyssnat på en intervju som gjorde av nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen med just Lasse Wilhelmsson.

Det känns absurt att lyssna på den intervjun. Lasse samtalar med personer han VET är nazister. Samtidigt berättar han att när han var barn omskar inte föräldrarna honom. Det var mitt under kriget och föräldrarna ville att han skulle överleva om nazisterna anföll Sverige. Därför omskar de inte honom. Han kan alltså inte vara okunnig om vad nazism är, ändå deltar han i deras program och sitter och babblar om ”judisk maffia” och liknande.

Ännu mer absurt blir det när han upprepar som ett mantra att han inte hatar alla judar, att han inte har något emot alla judar, och att han själv är det, så han kan inte vara rasist. Och detta sitter han och säger i en intervju med nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen! Det låter bisarrt men kan förstås utifrån det iden jag pratade om. Han verkligen tror PÅ RIKTIGT att han inte kan vara rasist eftersom han inte ogillar alla judar.

Sen drar han iväg med jämna mellanrum. Kallar ryska revolutionen en judisk revolution och pratar judisk makt och judisk maffia. Givetvis antyder han att miljontals judar ljugit och ljuger om förintelsen också.

Att ha släkt i den grupp man hatar eller att bedyra att man inte hatar individerna, bara gruppen individen ingår i, ger inte en frikort att bete sig hur som helst. Rasism och hat är rasism även om man säger ”jag ogillar inte judar bara de tar avstånd från det judiska”…