Om ”det organiserade tiggeriet”

Är romernas tiggande organiserat? Ja självklart. Se hur bra de fördelat platserna de sitter på. Det är inget bråk om de attraktiva platserna. Till och med ensamma äldre kvinnor kan sitta på de bästa platserna. Hur tror ni det har gått till? Några har hand om bokning och ordningen givetvis. Och några skjutsar dem. Har ni inte funderat nåt över hur smärtfritt det verkar fungera?

Är det organiserad kriminalitet? Nej. Generalisera inte!! Romer, liksom alla människor, även du och jag, organiserar sig på olika sätt. För romer från Rumänien och Bulgarien betyder klanen ofta en hel del och kan organisera sig via den. En del organisatörer arbetar ideellt eller gör tjänster för familjen. En del organisatörer tar betalt och skapar en affärsverksamhet. En del organisatörer blandar affärer och det ideella. Och visst finns kriminella, och därmed personer vars bokade och betalda plats framför Ica är skyddas av kriminella.

Självfallet finns organisation och organisatörer!

Det finns ingen mänsklig aktivitet som föregår i grupp som är oorganiserad. Människor organiserar sig alltid på nåt sätt. Det betyder inte att nåt skumt och kriminellt pågår. Att tiggare organiserar sig är mänskligt. Så har de alltid gjort. Att vara människa är att organisera sig socialt!

Har ni varit i Gamla Stan? Där finns gatumusikanter. Vet ni varför de aldrig bråkar om den attraktiva platsen. Den är organiserad. Bokningar sker och schema finns.

Men det betyder inte att organiseringen är fri från kriminalitet. Generalisera inte!

Båda utsagorna, att tiggarna inte alls skulle vara organiserade och att alla skulle vara kriminellt organiserade, är fel. Och jag anser inte att ett förbud duger för att komma åt problematiken.

Framför allt. GENERALISERA INTE! Det säger inte ett smack om romer som människor att de organiserar sig. Det visar bara att de är – människor!

Och vet ni vad? Även fattiga med stort behov av stöd organiserar sig. Det betyder inte att de bluffar (även om givetvis bluffar förekommer).

Annonser