Ja, Sverige är en moralisk stormakt!

JA, SVERIGE ÄR EN MORALISK STORMAKT. Vi är kanske rentav en moralisk supermakt, och jag är förbannat stolt över det.

Det är något vi svenskar ofta har svårt att ta in. Det ligger nånstans djupt i den svenska folksjälen att vi måste gnälla på vårt land. ”Svärjevännerna”, som oftast röstar på Sverigedemokraterna, gnäller mest av allt på Sverige och det svensk. Allt Sverige står för idag är pest och kolera som de ser det. Men tyvärr är det inte bara Sd:s fanclub som gnäller på Sverige, även antirasister gör det ofta.

Flera antirasister har den sista tiden skrivit på Facebook att de är så bedrövade över behandlingen av afghanerna som kommit hit att de ”funderar på att flytta utomlands” eftersom ”Sverige är så rasistiskt”. En annan ”antirasist” såg jag som klagade på rasismen i Sverige och vill flytta med sin man till Algeriet som är ”så mycket bättre”. (Man hör ofta jämförelser mellan Sverige och Kanada, som ”är så mycket bättre”.)

Nej afghanerna behandlas inte bättre någon annanstans. Faktum är att de inte ens hade släppts in i andra länder än Sverige och Tyskland, att de ens är här visar hur öppna vi är.  Nej Algeriet är inte bättre, Sverige är ett av världens mest icke rasistiska länder, Algeriet ett av de mest rasistiska länderna i världen. Nej Kanada tar emot mycket, mycket färre flyktingar än Sverige i reella tal och ännu färre per kapita.

Kanada

Kanada tog emot 46.000 flyktingar och flyktinganhöriga år 2016 på ca 30 miljoner invånare. 2016 gav vi med 10 miljoner invånare 90.000 flyktingar uppehållstillstånd och ca 35.000 anhöriga, och enbart i år har vi gett 23.ooo flyktingar och ca 20.000 anhöriga uppehållstillstånd, och kommer alltså att ta emot fler än Kanada gjorde 2016.  (För statistik, se här!)

Ja Kanadas premiärminister är snygg och säger rätt saker, det gör inte Kanada till ett mer flyktingvänligt land än Sverige. Ändå cirkulerar myten om Kanada som ”gör det Sverige borde göra”. Nej det är tvärtom. Till och med idag när Sverige har stängt gränsen och tar emot färre än på länge tar vi emot många fler än Kanada gjorde under massmedialt buller och bång 2016.

Algeriet

Mest bisarrt är det när det föreslås att ”man borde fly till Algeriet eftersom det är så mycket rasism i Sverige” eller liknande. Ofta är det personer som är muslimer eller som gift sig med en muslim, som anser detta.  Visst är säkert islamofobin mindre där, men inte muslimhatet. Shia och sufi möter inte kramar och vänliga handen i Algeriet precis (Läs mer här!). Dessutom är Algeriet är ett av världens MEST rasistiska länder och Sverige det kanske MINST rasistiska i världen, i alla undersökningar. Svarta har ett helvete i Algeriet  (Se en bra artikel om det här!) och judar existerar inte i landet (av vissa orsaker) och kristna har det tufft (Läs mer här!).

Sverige

Ja Sverige har problem med rasism, inte minst islamofobi, men glöm inte att Sverige är världens kanske mest icke rasistiska land,  ett av de få länder där homosexuell har mest rättigheter och möts av minst homofobi. Vi är ett paradis för kvinnor, relativt sett och för barn, de flesta länder har varken delad pappaledighet eller någorlunda lika lön eller förbud mot barnaga.a med minst homofobi och ett paradis för kvinnor jämförelsevis. Och vi är ett av världens mest flyktingvänliga länder som tagit emot flest flyktingar per kapita i västvärlden. Dessutom har personer med funktionsnedsättningar också lyckats skapa sig fler rättigheter här, än de har i de flesta länder.

De länder med som har mest rasism är såna som Burma, Indien, Algeriet. Stora delar av Afrika, Asien och Mellanöstern och östeuropa.

Och jag är stolt att Sverige är så pass öppet. JA vi är en moralisk supermakt och jag är stolt över mitt land. Det borde antirasister som drömmer sig från landet komma ihåg. Speciellt de som vill till Algeriet. Ja, det kan vara tufft här. Vi har kommit långt men har mycket kvar att göra i striden för allas lika rätt, och mot fördomar. Men få andra länder är i närheten av det vi har skapat här.

 

Bilaga

  1. Attityder gentemot folk av annan etnisk bakgrund, i EU. Först om man har vänner av annan bakgrund och sen diagrammet över om man kan tänka sig en statsminister av annan etnisk bakgrund.Källa http://www.frihetssmedjan.se/2012/05/timbrofob/

Sen frågan om det är bra för ett samhälle att ha olika raser, etniciteter och religioner inom sin gräns.  I samma artikel som ovan hittar ni källan.

2. Attityder om homosexuella. Sverige, Island och Danmark och Nederländerna brukar beskrivas som de mest HBT vänliga länderna. (Läs tex DN här!)Så här ser det ut i övriga världen.

 

3.  Kvinnors rättigheter. Ja det borde väl vara ganska självklart att kvinnor nåt längre fram i Norden än någon annanstans. (Läs tex Huffington Post här.)

4. Sverige är ett av världens mest flyktingvänliga länder också, kanske det mest flyktingvänliga. Detta även inkluderat den nedgång i opinonen vi sett sen 2015, då fler ville minska flyktinginvandringen. (Läs mer här!)

5. Rasismen igen.  För att avsluta med detta. Washington Post mätte vilka man inte vill ha som granne och noterade att Sverige var i topp i att vilja ha grannar av annan hudfärg. (Källa här!) Bilden är lite missvisande eftersom rasism inte bara handlar om hudfärg, utan om hat mot religion och kultur. Hade man mätt det hade  Pakistan, där det finns mycket hat mot ateister, kristna och tex Hinduer, inte verkat vara så befriat från rasism, tvärtom.

————-

rasism

Därför måste man kika på hur vi ser på muslimer och judar generellt sett också, inte bara på etniciteter och hudfärger. Och även där är Sverige i topp inom Eu. (Källa PEW)

För mer läsning läs gärna min artikel om attuítyder bland judar och muslimer, i EU, USA och Mellanöstern: (Läs den här!)

Kort och gott. Vi borde vara stolta över Sverige! Sverige är faktiskt en moralisk stormakt, om inte supermakt, och jag är stolt över det! Det betyder inte att Sverige är perfekt, tvärtom, men gnället om det hemska Sverige är betydligt överdrivet!