Skillnaden mellan Al Qaidas och IS flaggor

Ska vi kunna bekämpa terrorismen måste vi veta något om terroristernas ideologi och symboler. Tyvärr är okunskapen stor. Över hela världen rapporteras det att en av terroristerna i attentatet i London i helgen synts på TV tidigare när han vecklat ut en IS-flagga. Det är bara det att flaggan inte används av IS. Det är en flagga Al Qaida och Hizb Ut tahrir använder.

Så här såg det ut i brittisk TV för ett tag sedan. Personen som vecklar ut flaggan deltog i programmet ”jihadis next door”. Flaggan beskrivs som IS flagga, men IS själva använder inte den. (En del anhängare kan ibland använda den dock.) Det är den svarta jihadflaggan, som används av andra radikala grupper.

Fast flaggan ovan användes av en utbrytargrupp ur Hizb-ut-tahrir som kallas Muhajiroon och leds av Anjum Chaudary.

IS flagga ser ut så här.

flagga

Missen, som även dyker upp i svensk media, gör att det är dags att vi påminner oss hur de radikala islamisternas hatsymboler ser ut.

Jihadflaggan är inte muslimsk.

Jihadflaggan är en radikal islamistisk terrorflagga och inte mer muslimsk än Klu Klux Klans flagga är kristen. Precis som Ku klux klans flagga innehåller ett kors innehåller Al Nusras flagga den islamska trosbekännelsen. Det innebär inte att Al Nusras flagga är muslimsk eller att KKK:s flagga är kristen.

kkk

Alla försök att rättfärdiga användandet av jihadflaggan eller IS flaggan för att det ”står profetens namn” på flaggan bör avfärdas som försök att göra hatsymboler rumsrena.

En del sätter upp kkks eller al Qaidas flaggor för att de tror det är kristna eller muslimska flaggor. Mot dumheten kämpar gudarna förgäves! Gillar man  hakorset, jihadflaggan, KKK:s flagga eller IS flagga hemma på sin Facebooksida, får man ta konsekvenserna av att bli utpekad som våldsbejakande extremist. Säger man: ”Åh så religiös och fin flagga”. Då får man skylla sig själv om man blir tagen för nazist, klu klux klan-anhängare eller terrorist-sympatisör.

Den vita kalifatflaggan och den svarta jihadflaggan går hand i hand.

 

Mer om flaggorna: IS flagga

Överst står det ”det finns ingen gud utom gud”. I den vita rundeln står det Gud, budbärare, Muhammed. Rundeln ska symbolisera profetens eget sigill från 600-talet.

Orden i sig är inte extrema. Det är hur flaggan ser ut som avslöjar att det är IS flagga. (Precis som korset i KKK:s flagga inte är extremt i sig.) Ibland ser man den övre texten för sig och ibland den undre för sig. För dig är det inte radikalt. (Läs gärna mer om den flaggan hos TIME.)

flagga

Det finns varianter på denna. Oftast betyder symbolen att man stödjer IS men det kan betyda att man ”bara” stödjer Al-Shabaab eller Al-Qaida. Al-Nusrafronten, som denne svensk här nedan stödjer, är i tvist med IS men använde ibland samma symboler. Lägg märke till svettbandets text och ”sigillet”. Detta beror på att IS och Al Nusra en gång i tiden var samma rörelse. Fram till 2014 var båda Al Qaida i Syrien och Irak.

2konf2

Flaggans bakgrund är att den började spridas av Al Qaida i slutet av 90-talet. Runt 2010 var den Al Qaidas symbol och användes i alla deras operationer från Somalia (Al-Shabaab) till Afghanistan. Bilden nedan är från Al Qaidas tidskrift Inspire 2010. Flaggan som den ser ut idag har INTE använts innan Al Qaida började använda den. Elementen i flaggan är dels den islamska trosbekännelsen (”Det finns ingen Gud utom Allah, och Mohammad är Hans sändebud”), dels profetens stämpel. Delarna i sig är inte extrema. Men i kombination bildar det IS flagga.

Jihadflaggan /Kalifatflaggan

Jihadflaggan ser i sin rena, avskalade form ut så här.

Jihadflag

På den texten står samma som på IS flagga men typsnitt och utseende är helt annorlunda. ”Det finns ingen Gud utom Gud och Muhammed är hans profet”. Denna flagga kallas ofta ”muhammeds flagga” och är tänkt att vara samma flagga profeten Muhammed använde då han drog ut i krig. Jihad-flaggan.

Färgen är svart med hänvisning till bland annat striden mot de otrogna och mot satan vid de yttersta dagarna. Och med hänvisning till profetens strider för att försvara islam mot dess fiender.

Samma sak gäller här. Texten i sig är neutral. Det är den svart vita utformningen och ”typsnittet” som tyder på intresse för jihadism eller stöd för det. Sammanhanget är A eller O.

Den svarta fanan som syns här ovan skapades av talibanerna och Al Quaida i Afghanistan på 90-talet: De tog profetens fana (helt svart) och la in texten ovan med just det typsnittet. När de tog makten 1997 blev fanan spridd utanför Afghanistan.På internet började den synas runt 2000-2001. Denna fana används av grupper som Hizb-ut-Tarir, Al-Qaeda, al-Shabaab, Khorasan, Jabhat al-Nusra, Jaysh al-Islams och ibland av IS anhängare, men inte av IS självt, idag.

Det finns en vit variant. Den vita flaggan är kalifatets flagga. IS använder aldrig den. Den vita flaggan står för att man vill SKAPA kalifatet och IS säger som bekant att de redan har skapat det.

isl-2f

Så här kan den användas på en FB-sida som tillhör en svensk våldsbejakande extremist. Lägg märke till den brinnande Davidsstjärnan. Det är en symbol för Israel och judendom och när den visas brinnande så här tyder det oftast på antisemitism. Detta är en variant av jihadflaggan.

Al Quaida har använt en egen variant av denna flagga.

Alq

Det finns en grön variant, som är äldre än den svarta. Men de tillhör inte Al Quaida. Det är flaggor som också är djupt problematiska. Saudiarabiens flagga med svärdet ser ut så här.

Saudi

Och så här ser Hamas flagga ut.

2000px-Flag_of_Hamas.svg

Det måste betonas att denna gröna flagga med texten inte alltid automatiskt är hatisk. Oftast fundamentalistisk, men inte tecken på terror i sig.

Är flaggan svart eller vit och har det ”typsnitt” som syns i exemplen ovan är det att betrakta som terrorflaggor. Är typsnittet annorlunda är det ibland är det oklart om en Bismillahirrahmanirrahim (som den ofta kallas) är jihadistisk eller inte. Denna här nedan tar jag som exempel. Lägg märke till skillnaden i typsnittet. Men är den svart, som i exemplet, är det ett STORT varningstecken.

Skärmklipp

De som inte är jihadistiska har oftast fler färger och är kalliografiskt sett mycket vackrare. Som denna.

Bism

Det finns inget som säger att någon som publicerar en bild som den ovan är religiös extremist. Färgerna talar för övrigt mot det. Extremister gillar inte sådana här färgglada symboler. Den färgglada bilden ovan är religiös, inget annat.

Trosbekännelsen i sig används överallt av muslimer och kan jämföras med korset i kristendomen. Det som gör korset eller trosbekännelsen till en terrorsymbol är HUR det utformats och VEM som utformat det.

Men om texten är vit på svart botten ska man se upp. Det är ofta ett tecken på extremism. Och svart på vit botten är också ett tecken på extremism.

När använder IS anhängare jihadflaggan?

Denna flagga används INTE av IS, den används är flaggan av andra radikala grupper. Oftast grupper kopplade till Al Qaida. Som Al Nusra (som var Al Qaida i Syrien)  Men andra grupper än de använder den. Även Hizb Ut Tahrir flaggar med den svarta jihadflaggan. Tidigare, till 2013/2014, kunde både IS och Al Nusra använda båda flaggorna. När grupperna splittrades slutade de använda varandras flaggor.

Det finns undantagsfall när IS anhängare använder jihadflaggan. Det är de gånger IS flaggan är förbjuden i landet.

 

Till sist ett ord

Varför måste vi veta skillnaden mellan flaggorna? Ja, för att om man inte känner till sin fiende har fienden övertaget. Och då kommer man att förlora!

*****

Hjälp mig!

Det jag gör mot rasism och radikal islamism i Sverige gör jag ideellt. Jag är undersköterska. Har inga miljoner för att arbeta med det heltid. Swicha gärna nåt stöd till mig 0706501785, Så jag kan fortsätta. Men ni får ta mig som jag är. Jag går mot både islamofobi och radikal islamism.

Annonser