Kommer Ivar Arpi att visa snoppen?

Nu diskuterades slöjor igen på TV igår. Ivar Arpi vill tydligen förbjuda s.k. muslimsk religiös klädsel i skolorna. Han försvarar dessutom SAS beslut att man inte ska få bära religiös klädsel, s.k. slöja, på jobbet.

Vad ingår i det som en del muslimer anser är muslimsk religiös och kulturell klädkod? Det är mycket. För kvinnan trosor och långbyxor samt långärmad tröja och skor samt slöja. För män kalsonger, långa byxor och tröja och skor. 

De kulturella sederna varierar. Iran har gjort sederna till lag. De är barbariska där och piskar kvinnor som bär kortbyxor eller kastar slöjan. Notera att det inte står något i Irans lagböcker om strumptvång dock!

En del religiösa har mer detaljerade klädkoder än så (inkluderat strumptvång), men så ser det ut. 

Så är det som sagt även i Iran. Kravet att inte visa benen är lika strikt lagreglerat som kravet att kvinnor inte visar håret. Däremot är det allvarligare att visa brösten offentligt. Så tröj-  och klänningstvånget anses viktigare i Irans religiösa klädlagar än hijabtvånget.  

Men Ivar nämnde bara ett av de plagg som ingår i det som kan kallas ”muslimsk klädsel”? Varför det? Varför ställer han inte krav att ALL muslimsk religiös klädsel ska bort? Varför är det bara ett av de religiöst och kulturellt påbjudna plaggen han vill ta bort?

Är det för att Ivar Arpi skulle frysa om pungkulorna om all muslimsk religiöst påbjuden klädsel försvann i Sverige?

Nej. Det hänger snarare ihop med kultur. I Sverige ingår byxor och tröjor i vår kulturella sed. Pröva att vara kvinna och begära rätten att visa brösten på lika villkor med männen så får du se att vi minsann har klädregler även här. Visa kvinnobröst på badhus och du kan kastas ur badhuset. Visa dem på Facebook och du stängs av.

Därför reagerar inte Ivar mot byxtvång. Iallafall inte på vintern. 

Troligen finner han mitt inlägg absurt när han läser det. Men faktum kvarstår. Byxor och tröjor är lika mycket, och lite, muslimsk religiös klädsel som hijab. Tröjor, byxor och trosor troligen MER än hijab. Anledningen till att inte Ivar Arpi reagerar mot det är att det ingår i vår svenska kulturella sed att klä oss så.

Hade det ingått i vår kulturella sed att bära slöja, ungefär som slips, hade ingen reagerat över muslimska slöjseder. Precis som ”kalsong- och byxtvång” inte anses vara det idag. Hade det inte ingått i vår svenska kultur att bära tröja, så hade Ivar Arpi suttit i TV och bett muslimskorna visa pattarna.

Hade det ingått i vår sed att bära en pelargon på huvudet hade nog en del, som herr Arpi, ändå tyckt att det var konstigt att bära en hijab.

Personligen hatar jag slips.  Hade föredragit en pelargon på huvudet än en strypsnara om halsen.

Hur som helst är jag liberal och lever enligt principen ”sköt dig själv och skit i andra”. Låt folk klä sig som de vill. Ni vet: personlig integritet och individens fria val och sånt! Sånt som anses gammeldags och fel idag av många.

Själv är jag MYCKET sexualliberal,  även personligen, och anser att ju mer naket ju bättre är det. Men det är min åsikt. Jag är liberal och respekterar personer som inte är sexuellt liberala och som ogillar nakenhet. Var och en får leva sitt liv, så länge man inte försöker begränsa andra människors fria val.

TVÅNGET ATT TA AV EN HIJAB ÄR LIKA ILLA SOM TVÅNGET ATT TA PÅ EN HIJAB. ATT BEGRÄNSA UNGDOMARS FRIHET ATT DEJTA, BLI KÄRA OCH ÄLSKA ÄR LIKA ILLA MED ELLER UTAN HIJAB.

Men just nu vill jag se en bild på Ivar Arpi näck, med snoppen dinglande. Jag vill se honom helt befriad från den ”förtryckande” muslimska klädkulturen. Men han får gärna behålla strumporna på! 

PS

Annonser

One thought on “Kommer Ivar Arpi att visa snoppen?

  1. Ping: Ska hijab och långt hår förbjudas i skolan? | Sverige är inte världens navel!

Kommentarer inaktiverade.