Hizb ut-Tahrir och terrordåden mot Stockholm och Köpenhamn

Den radikala islamistiska rörelsen Hizb ut-Tahrir har hamnat i fokus för debatten om terrorism nu efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm. Det har rapporterats att den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov på sociala medier delat material från Hizb ut-Tahrir. Dessutom rapporterades det tidigare att den felaktigt anklagade uzbeken, Rustam Akhmedov, också är anhängare av denna rörelse.

Detta borde få en och annan klocka att ringa i Sverige eftersom den danske terrorist som 2015 attackerade Köpenhamn och dödade två personer, hade band till Hizb ut-Tahrir. Terroristen besökte till exempel en konferens med Hizb ut-tahrir dagen innan han begick terrordådet.

Hizb ut-Tahrir själva tar avstånd från Rakhmat Akilov och säger det är islamofobi att ens kritisera rörelsen. Hur ligger det till med det? Kan det finnas skäl att granska Hizb ut-Tahrir?

Antidemokrater

Hizb ut-Tahrir har många problem. De är homofober och antisemiter och har en syn på islam som är så radikal att de flesta muslimer betraktas som syndare i deras ögon. Som Sydsvenskan skrev:

Partiets förre talesman i Skandinavien Fadi Abdulatif dömdes till fängelse… för att ha spritt antisemitiska flygblad som uppmanade till mord på judar: ”Döda dem var ni än träffar på dem!”

Framför allt har de gjort sig kända för att vara ”partiet som är mot demokrati”. De hatar begrepp som mänskliga rättigheter och val och demokrati. De vill bygga ett kalifat där på sikt även Sverige bör ingå, och bygga det på strikta radikalt islamistiska lagar där frihet och egna åsikter förbjuds och straffas. Demokrati och syndiga saker som tecknade bilder på människor och musik ska förbjudas.

Jag skrev om dem 2014: ”Ett svenskt parti som är mot demokrati och vill utrota judar”.

Om man tittar på deras facebooksida kan man hitta ett annat uttalande från den 19:e i år:

‘Ett uttalande från Amir för Hizb ut-Tahrir, Sheikh Ata Bin Khalil Abu al-Rashtah, angående Demokratins verklighet.

Islams styrelsesystem är inte demokratiskt eftersom Islam inte ger folket rätt att lagstifta, där de tillåter, förbjuder, hyllar och tillrättavisar på ett sätt som folket finner mest lämpligt. Ett demokratiskt system måste inte underkasta sig gudomliga lagar utan använder istället friheter som grundprinciper. Icke-muslimer förstår att muslimer inte kan acceptera demokrati i dess sanna form. Därför försöker kolonialmakterna, i synnerhet USA, främja demokratin i de muslimska länderna, genom att hävda att demokrati bara är ett medel för att välja en ledare… På så sätt har de undvikit att diskutera den viktigare aspekten av demokrati, vilket är att folket har rätten till att lagstifta i stället för Skaparen… De vill undgå diskussionen kring det faktum att suveräniteten tillhör folket, i en demokrati, och att lagstiftning sker enligt majoritetsprincipen, där de tillåter, förbjuder, hyllar, och tillrättavisar som de vill. I en demokrati måste individen ha friheten att agera som han vill. Därmed kan han dricka alkohol, begå otukt, avfalla från Islam och förolämpa heliga saker… Allt detta kan tillåtas under en demokrati tillsammans med dess friheter. Detta är den sanna verkligheten och innebörden av demokrati… Hur kan en muslim som tror på Islam då säga att demokrati är tillåtet, eller att demokrati härrör från Islam efter att ha insett detta.'”

De har till och med skrivit en propagandabroschyr på svenska med argument mot demokratin.

”Den individuella friheten är helig i det demokratiska systemet. Skyddet och bevarandet av de allmänna friheterna anses vara en av statens viktigaste uppgifter. De allmänna friheterna är: religionsfrihet, yttrandefrihet, ägandefrihet och personlig frihet Dessa allmänna friheter är egentligen illusioner. Individen är inte ”fri” i något avseende… Dessa påstådda friheter är ingenting som Islam förespråkar. Islam ger människan den korrekta uppfattningen att människans liv inte ska organiseras av andra människor utan de ska organiseras av Skaparen. Islam erbjuder människan att upphöjas från att underkasta sig andra människor till att lyda Skaparen.”

Danmark 2015, Omar El-Hussein

Antidemokrater är de, men hur ser de på terror?  De brukar nämligen säga att de är mot terrorism.

Det är rörelsen kanske, men om man följt de interna sidorna på Facebook där IS anhängare och Al Qaida anhängare funnits har mal alltid sett drösar av Hizb ut-Tahrirs aktivister där. Speciellt var det så i Danmark. Danska forum för IS och Al Qaida var nerlusade av Hizb ut-Tahrir anhöngare. Deras inlägg delades friskt på forumen.

I februari 2015 attackerade Omar El-Hussein en konferens med Lars Vilks i Köpenhamn och dödade en person. Sen attackerade han judiska synagogan och dödade en till. Efter attacken vägrade rörelsen ta avstånd från attacken, och rörelsens vänner och aktivister i sociala media spred inbjudan till begravningen av terroristen och sörjde honom öppet.

Dessutom visade det sig snart att terroristen Omar El Hussein besökt en konferens mot dialog mellan religioner, som Hizb ut-Tahrir arrangerade dagen innan terrordådet, i den radikala Masjid Al-Faruq mosken i Köpenhamn. (Hizb Ut Tahrir håller för övrigt regelbundet sina möten på den mosken än idag.)

Detta avslöjades någon dag efter terrordådet.

”Gerningsmanden bag sidste weekends terrorangreb. Omar El-Hussein, var ifølge unavngivne kilder til fredagsbøn i den radikale islamistiske moske i Heimdalsgade på Nørrebro i København dagen før angrebene fandt sted. Det oplyser DR.

Torsdag kunne BT afsløre, at moskeen i Heimdalsgade fredag den 13. februar opfordrede tilhørerne til at gå i krig mod jøderne, og DRs kilder mener at kunne bevise, at Omar El-Hussein befandt sig blandt de mange tilhørere.”

Så här såg det ut på konferensen (se ovan).

Berlinske i Danmark skrev om det förra året:

”Dagen før angrebene deltog Omar el-Hussein i fredagsbønnen i den radikale al-Faruqmoské i Heimdalsgade, hvor flere medlemmer af den radikale islamiske gruppe Hizb ut-Tahrir også kommer. Her blev arrangementet med Lars Vilks på Krudttønden nævnt og stemningen opildnet.

”Det viser, hvor hurtigt han har handlet. Altså, hvor skulle man ellers vide fra, at ham svenskeren kom?” siger Mohammed.”

Det skrevs mycket om den konferensen. Hizb Ut tahrir fick frågan om de tog avstånd från terrorn med tanke att terroristen dagen innan besökte deras konferens. Svaret blev NEJ, de vägrade ta avstånd.  De vägrade fördöma terrordådet, trots kopplingarna till terroristen, och la i praktiken skulden för terrordådet på Danmark.

I Danmark har man öppet diskuterat vad man ska göra av partiet. Det diskuteras hur man ska kunna hjälpa ungdomar som fallit i Hizb Ut Tahrirs händer. Det har pratats om att förbjuda det, om att tvångsomhänderta de ledande fundamentalisternas barn och nu senast har man beslutat att Hizb Ut tahrir inte får hyra någon kommunal lokal i Köpenhamn. En person kom att hamna i fokus för myndigheternas försök att stävja stödet till den döde terroristen.

Domen mot Adnan Avdic

En av de personer som rörde sig i dessa extremistiska miljöer var Adnan Avdic, en dansk med bosnisk bakgrund. Då Omar El-Hussein begrovs stod han upp i media och försvarade terroristen och ansåg att han mördats. De uttalandena han gjorde då spreds över hela världen och gillades av Hizb ut-Tahrirs aktivister och vänner i Danmark.

”Hvorfor altid en muslim på anklagebænken og tage ansvar for andres handlinger. Nej, det gør vi ikke! Vi tager ikke ansvar for den her handling. Det er jer, som skal tage ansvar for krænkelserne af profeten Mohammed. Det er jer, der har skabt den her handling, den her terrorist,”

Till en fransk TV kanal sa han:

”Den her mand har et hjerte af guld. Vi muslimer tager ikke afstand fra denne mand. Men den største terrorist gennem historien er de her tegnere, der har udsat os i Danmark og den danske befolkning for terror. Det er dem, der er terrorister. Ham derover, han er ikke terrorist, han er en helt.”

Likt Hizb ut-Tahrir la Avdic skulden för terrordådet på Danmark. Som jag skrivit tidigare, ansåg han att skulden för att Vilks attackerades var att Vilks provocerade profeten genom att rita rondellhundarna. Skulden för att juden dödades var att judarna provocerade profeten genom att vara judar.

Han har samma syn på homosexuella, som provocerar profeten genom att bara existera. Om dem har han sagt till en journalist att han anser att homosexuella bör dödas i en framtida islamsk stat:

”Vi mener, at den bedste straf er for en homoseksuel, fordi vi mener, det er en sygdom i sig selv, og en homoseksuel straf vil være i Islamisk Stat – er den højeste bygning, han vil blive væltet ned. Det er fordi, det er imod natur, og det er ikke kun os muslimer, der mener det, det er også kristne.”

Han anmäldes 2015 för flera uttalanden, bland annat det om homosexuella, och åtalades och för någon månad sen kom domen.  Adnan Avdic döms till fängelse och utvisas, trots att han varit dansk medborgare sen han var åtta år .


Sverige

Att den misstänkta terroristen bakom attentatet på Drottninggatan nu rapporteras ha stött Hizb ut-Tahrir är symptomatiskt och viktigt. Det skulle behöva beläggas ordentligt. OM det är sant är det en viktig nyhet.

Expo skriver:

39-åringen visar också öppna sympatier – både genom delningar och vilka sidor han gillar – för det radikala islamistiska partiet Hizb ut-Tahrir.

Hizb ut-Tahrir är en radikalislamistisk, antisemitisk och antidemokratisk rörelse som i sin struktur fungerar som ett politiskt parti. Partiet har ett av sina starkaste fästen i Uzbekistan, men uppger sig finnas i 40 länder.

Exakt hur ser denna koppling ut? Jag vet inte. Jag har ännu inte sett hur det han delat på Facebook och ryska sociala medier ser ut. Men med tanke på vad vi vet om Hizb ut-Tahrir i Danmark då terrordådet skedde bör vi nog skyndsamt etablera kontakt med danska myndigheter och dela information om det nätverket.

Jag tar för givet att så skett. Allt annat vore inkompetens.

PS: Rustam Akhmedov

Av en slump dök en annan Hizb ut-Tahrir anhängare upp i samband med attentatet på Drottningatan också. En person anklagades felaktigt vara terroristen: Rustam Achmedov. Jag nämner hans namn här för att han är en offentlig person. Han är en känd aktivist för Hizb ut-Tahrir som flytt från Ryssland hit till Sverige som flykting eftersom ryska myndigheter anser han stöder terrorism.

Även efter han flydde hit har Ryssland fortsatt försöka få tag på honom och åtala honom. För någon månad sedan berättade Hizb ut-Tahrir att ryska myndigheter åtalat  flera medlemmar i deras rörelse som bor i Sverige.

Så här ser Rustam ut på film.

Det finns anledningar att granska även denne radikale islamist i sömmarna, speciellt eftersom han flitigt delar material från Nusra_info- Nusra info är en rysk nyhetstjänst och islamsk rådgivningstjänst som är antisemitisk och antidemokratisk, och som har oklara band till både Hizb ut Tahrir och till den rörelse som tills nyligen gick under namnet Al Nusra, dvs Al Qaida i Syrien.