Pojkarna fick de sämsta platserna i skolbussen

En muslimsk skola med en könsseparerad buss kombinerat med reportage om hur självutnämnda moralpoliser kastar glåpord efter kvinnor och hur kvinnor inte kan gå in på caféer i förorter.

Detta har gjort att svensk debatt fått fjong och flippat ut totalt.

Men bevisen kring skolan är anekdotiska. Få har ens reflekterat över det faktum att bland barn är platserna längst fram i bussen, nära vuxna, de sämsta. VIP platserna är bak i bussen. Gränsen går vid Barnvagnsplatserna som ibland kan ses som en gräddhylla.

Det var POJKARNA som fick de sämsta platserna på skolbussen! Vad innebär det?

Troligen att de stökar. Därför fick flickorna de fina platserna. Inte det bästa sättet att lösa problem på, det ska medges.

Jag skulle vilja veta mer. Skolan verkar ha som regel att INTE könsseparera, har inget hijabtvång och i skolmatsalen sitter barnen lika blandat som i en kommunal skola i Fjollträsk. Hur undervisningen är vet jag inte. Om den missgynnar flickor är det allvarligt. Om de ens antyder att homosexualitet är fel ska deras tillstånd fara åt fanders.  Men detta vet jag inget om.

Lägg märke till flickan utan hijab. Fler bilder lägger jag inte ut för jag vill inte hänga ut elever men det finns en bild där de flesta eleverna är samlade. Lägg märke till flickorna utan hijab och blandningen. Googla för fler bilder. Här sitter flickorna främst i deras aula.

Men det är olyckligt att man blandade reportage om kvinnor som inte får gå på caféer med reportage om skolan. 

I skolmatsalen i skolan sitter könen ihop.

Eller rättare sagt finns inga regler. Dvs flickor sitter oftast med flickor och pojkar med pojkar som på alla svenska skolor, men blandat i samma matsal. Och det borde väl motverka den könsseparering som sker bland gubbarna i caféerna? 

Sen har det blivit hysteri när folk påstår att könsseparering av barn alltid är av ondo. Tydligen idrottslektioner mer än nåt annat. Samtidigt är idrotten i samhället könsseparerad. Finland, vars skolsystem vi berömmer, tillåter könsseparerad idrott.

Sen vet jag majoritetssvenska skolor som separerar könen ibland även utanför idrotten. Tex för att prata relationer och sex. Eller då övergrepp skett mot flickor. Jag vet en musiklärare som skapade en flick- och en pojkkör. Fel? Rätt?

Ja att ge pojkarna de sämre platserna i skolbussen är fel. Det löser inget. Men det löser inget heller att tvångskommendera flickor att sitta vid pojkar som ”stötdämpare” för att mildra stök.

Men nu vill jag veta hur undervisningen är på den skolan.  Att de könsblandar som regel vet vi redan.

Det är fan vad det ska skrika om muslimer. Judiska och kristna skolor är det ganska tyst om. Det var decennier sen Livets Ords skolor granskades. Men det är klart. Livets ord sprider islamofobi I deras skolor och sånt verkar ju vara ok i mångas ögon.

Jag försvarar friskolor. Det ör bra. Men det behövs omfattande statliga regleringar för att hålla koll på både friskolor och kommunala skolor.

Och ja religiösa friskolor ska vara tillåtna. Eller ska vi som enda land på denna jäkla planeten bedriva krig mot religion och religiösa skolor. Ska vi ses som ett bisarrt religionshatande knäppgöksland av omgivningen?

(För er som nämner Frankrike. Det finns 8500 katolska privata skolor i landet. De lär ut religion och tillåter hijab så många muslimer går där också.)

Ps

Elevenkäten 2016 skiljer sig lite från genomsnittet. Men inte radikalt mycket och majoritetssvenska skolor finns med långt värre resultat.

Har inkluderat min hemort. Just for fun.

Al Azhar

Borgholm

Annonser