Jakten på Johan Westerholms ”oavslutade master”

”Hur kommer det sig att Johan påstår sig ha oavslutade masterstudier men har inte ens slutfört sina bachelor (kandidat)-studier? Varför skriver han att han har läst masterstudier på Mittuniversitetet där han aldrig tagit några poäng alls? Varför påstår han att han har en bachelor på Stockholms universitet när han har en oavslutad bachelor, och varför anger han fel år och anger studier han aldrig fått poäng i?”

Det finns många frågor om Johan Westerholms CV, så som han presenterat dem på Linkedin. Med tanke på att herr Westerholm själv är snar att anklaga andra för att ha ”flytande CV” är det värt att syna hans eget CV i sömmarna.

Men låt oss läsa vad Westerholm påstod om Henrik Arnstad 2015:

”Lägger vi därtill Arnstads alla olika titlar och flytande CV så urholkas även det lilla som nu finns kvar av substans och trovärdighet. Som underrättelseofficer så lärde jag mig den hårda vägen att är det bara en detalj i ett resonemang som inte stämmer så måste hela underlaget nagelfaras minst en gång till innan slutsatser kan dras. Henrik Arnstad uppfyller alla kriterier för att erhålla den absolut lägsta klassificeringen av källors trovärdighet om jag nu skall använda mig av underrättelsetjänstens reglemente…”

Han är snar att avfärda andra, men hur ser hans egna titlar ut? Vad händer om man nagelfar hans CV?

Antiislamisten som älskar Sayd Qutb

Men innan vi kommer till det. Låt oss se varför jag ens vill nagelfara hans CV.

Allt började egentligen med Sayd Qutb.

Hur kan det komma sig att en person som gjort sig känd för att jaga islamister och påstådda medlemmar i Muslimska Brödraskapet i Sverige anser att Muslimska Brödraskapets främste ideolog Sayd Qutb är hans ”största källa till inspiration”, och nästan som en sekulär sosse? Det frågade jag mig när han den sjätte juni förra året prisade brödraskapets ideolog.

Jag har haft en del kontakt med honom tidigare. Trots sina brister har han bra sidor. Men 2015-2016 rykte jag ihop med honom flera gånger privat på grund av hans ständiga taktiska dribblande med fakta. Artikeln om Qutb fick mig att säga upp bekantskapen en gång för alla.

Det hela är ganska enkelt. Johan Westerholm har troligen inte läst en enda rad av Qutb, eller på sin höjd ett kapitel eller så som går att läsa via internet. Om man vet något om tidiga Qutb eller hans bok ”Social Justice in Islam” som Westerholm påstår sig ha läst, kan man INTE påstå de saker Johan påstår om honom. Bara extrema islamister, t.ex. i de extremare delarna av Muslimska Brödraskapet, kan tycka bra om tidiga Qutb.

Eftersom jag inte tror att Johan egentligen är hemlig medlem i MB återstår endast ett alternativ: att han ljuger! Att han inte har läst Qutb!

Muslimska Brödraskapet

Det mest bisarra är att Johan, som säger sig gilla Muslimska Brödraskapets främsta ideolog, har gjort sig ett namn som den som mest högljutt skriver om att stoppa Muslimska Brödraskapet i Sverige. Han har skrivit artikel efter artikel om personer han påstår är islamister och MB, men han ger aldrig några bevis eller belägg för det.

Han samarbetar med Magnus Norell och Aje Carlbom. De delar Johan Westerholms metod. Rapporten de skrev för MSB om Muslimska Brödraskapet i Sverige, som bland annat jag kritiserade, var nästan kliniskt ren från bevisföring och belägg.

Inga bevis och belägg. Påståenden att han läst saker han aldrig läst. Var har han fått sin utbildning? Det var den frågan som vi ville besvara genom att ta reda på var han utbildats.

Jakten på Mastern

Så vi började leta efter hans ”oavslutade Master”.

Det visade sig att han enligt Stockholms Universitet har oavslutade bachelor studier på där som kan leda till en bachelordegree (kandidatexamen). Inte mer. Därtill påstår han att han har oavslutade masterstudier på ett ställe han påstår att han gått där han bevisligen inte gått, (Mittuniversitetet). Och för att ens kunna börja studera för denna Master bör han rimligtvis ha avslutat sin bachelor först. Dessutom är innehåller hans CV andra konstigheter.

Om man kikar på Linkedin ser hans profil ut så här.

Det verkar på hans CV som han har gedigna slutförda bachelorstudier och påbörjade men inte avslutade masterstudier. (Även om han faktiskt lyckas påstå att han har en master i politisk islam på annat ställe på sin profil, som synes ovan.)

Vi ska titta närmare på detta nu.

”2008 Masterprogramme Int´l Relations Mituniversitetet (not completed)”

Frågan är varför han skriver så när Mittuniversitetet säger att han inte finns i deras rullor.

Vi kontaktade Mittuniversitetet. Johan Westerholm har aldrig gått på där och de har aldrig haft ett masterprogram i internationella relationer.

Vi kontaktade Stockholms Universitet för att kontrollera detta. Men de sa också att han inte studerat något masterprogram där.

För övrigt vore det väl konstigt ändå. Det visade sig nämligen att hans bachelorstudier inte heller avslutats. (Visst, det finns undantag. Det finns sätt att gå vidare till masterstudier utan att slutfört bachelor. Men inget tyder på det i Johans fall. )

Och om masterstudierna genomförts någon annanstans än Mittuniversitetet (MIT i USA tex) är frågan hur han kunde inleda de studierna utan en bachelor.

2008 Middle Eastern Studies Bachelor Sthlm University
Stockholm University. Bachelor, Political Science, 2005-2007

Johan ger sken av att bachelorstudierna avslutats och att han tog en filosofie kandidat examen på Stockholms Universitet. Men det stämmer inte, anger Stockholms Universitet. De skriver att han har oavslutade bachelor studier bakom sig. 75 hp av 180 som krävs. Därav 4,5 hp i politisk islam.

Några färdiga studier 2008 redovisas inte av universitetet när man frågar dem. Dessutom visar sig hans studier 2005 till 2007 ha varit studier 2006 till 2007 som aldrig avslutats.

Han har alltså inte en oavslutad master i politisk islam utan en oavslutad bachelor. Han har ingen ”oavslutad master” i politisk islam, utan 4,5 hp om politisk islam, som var ett delmoment i en kurs i mellanöstern- och nordafrikastudier.


”In the navy…”

Det bör noteras att Johan Westerholm anger att han studerat i Sveriges Naval College också.

Det är oklart om han menar försvarshögskolan här eller det Naval College vi hade fram till 1987 som gick under namnet Kungliga Sjökrigsskolan. 

Han kan ha börjat studera där 1986, som han skriver, men den skolan försvann 1987 och uppgick i bla Militärhögskolan i Karlberg. Man borde nog nagelfara även denna utbildning.

Summa summarum

”bara en detalj i ett resonemang som inte stämmer så måste hela underlaget nagelfaras minst en gång till innan slutsatser kan dras”/Johan Westerholm

Normalt sett struntar jag i om en person har studerat på universitet eller inte. Det viktiga för mig är vad de säger och vilka bevis och belägg de lägger fram för det de säger.

Men i detta fallet är det relevant. Johan Westerholm är en viktig aktör i den grupp aktivister och forskare och skribenter som piskar upp hat mot muslimer genom att anklaga olika muslimer att vara islamister, IS-anhängare och medlemmar i Muslimska Brödraskapet, men utan att lägga fram några som helst bevis.

Vi trädde över en gräns förra månaden. En myndighet publicerade en rapport full av påståenden där muslimska organisationer kopplades ihop med terror och radikal islamism, utan att bevis angavs. Samtidigt fick Sara Mohammad hedersdoktorat på Linköpings universitet, trots att hon öppet sprider hat mot islam och alla troende muslimer och samarbetar med rabiata rasister.

Samhället trädde över en gräns, en farlig gräns. Johan Westerholm är en av de som bidragit till att vi gjorde det.

En hycklare är en hycklare, en lögnare en lögnare. Därför skrev vi denna artikel om jakten på Johan Westerholms oavslutade Master i Politisk islam.

/Torbjörn Jerlerup och X (som önskar vara anonym)

———- 

 Ps

Mitt svar på Johan Westerholms artikel om mina avslöjanden.

Det brukar sägas att man ska sluta gräva när man är i ett hål. Johan Westerholm svarar nu på morgonen på avslöjandena på denna blogg om hans falska CV uppgifter på Linkedin. Och han gräver vidare…

Först och främst bekräftar han det jag skrev. Han har ingen oavslutad master i politisk islam som han påstått i varje blogginlägg han skrivit i flera års tid. Han har en oavslutad bachelor, kandidat.

Lögn? ”Överoptimism”, som han själv påstår? Resultatet av en blöt kväll med Magnus Norell på krogen? Jag vet inte. Falskt var det hur som helst.

Men sen blir det lustigt.

”TOrbjörn Jerlerup missar att jag nämner MIT, MIT står för Massachusets Institute for Technology, där jag tog kurs i “Advanced Mathematics” under mitt år (1980-1981) i USA…”

Enligt Johans lustiga CV på Linkedin gick han ut gymnasiet 1983. Studerade han matematik på MIT på samma nivå som tredje ring 1981 trots det? Ok, vi får väl tro honom om det.

Dessutom skrev han så här i sitt CV:

2008 Masterprogramme Int´l Relations Mituniversitetet (not completed)

Han kallade anrika MIT för MITUNIVERSITETET och påstod att han läste internationella relationer där 2008 – inte matematik 1981 som han nu skriver.

Sen om hans militära meriter… Den marina officersutbildningen han säger sig gått på lades ner 1987. Han kan mycket väl ha genomfört sin yrkesutbildning till officer, men när man skriver sitt CV ska man skriva korrekta uppgifter. Att påstå sig ha gått i ”naval college” 1991 är inte en korrekt uppgift.

För övrigt började han inte skriva Ledarsidorna.se 2008, hans blogg då hette Mitt i Steget. Dessutom är inte kandidatutbildningar tvååriga som Johan påstår. Och dessutom släpar han inte efter med sin uppsats, han har 105 poäng kvar att läsa, alltså har han en massa studier kvar innan han kan skriva den ens.

/T