Nazistisk och kommunistisk folkmordsretorik

Hur känner man igen nazistisk och kommunistisk folkmordsretorik? Nazistisk retorik känner många igen. Få känner igen kommunistisk. Därför borde Vänsterpartiet digitalisera och lägga ut på nätet Ny Dag och andra skrifter från 1917 och framåt.

Nazisterna sa aldrig takt ut att de ville utrota judarna på 30talet. Istället använde de ett hatiskt, demoniserande, grovt generaliserande språk där man avhumaniserade judarna.

Det är så man känner igen nazistisk folkmordsretorik. Man drog alla judar över en kam, generaliserade negativt om brottsliga eller våldtäktsfixerade judar. Pratade om dem som parasiter och råttor och inavlade, sexfixerade brottslingar. Och man ville exkludera dessa från sitt ”folkstyre”.

Ibland nämndes judar som dött men då alltid i termer av att de fick skylla sig själva. I allmänna ordalag kunde man prata om terror. Liknelser med kvinnor som föder barn nämndes i retoriken. Smärta behövs för att föda fram det nya.

Kommunisternas ledare sa inte heller direkt öppet att ”nu ska vi utrota kulaker, kristna och några miljoner opålitliga människor med deras familjer”. De var lika indirekta. Men denna retorik bakom kommunismens folkmord känner vi till minst.

Vi vet att när en nazistisk svensk blaska 1934 kallade judarna ”parasiter” som måste pskadliggöras var det en del av folkmord retoriken. Det vet de flesta. Men få förknippar liknande ord från svenska kommunistiska Ny Dag om kontrarevolutionärer och borgerligheten som ”parasiter” som måste elimineras som på samma sätt folkmordsretorik.

I Stalins Sovjet hölls tal, och artiklar skrevs och flygblad delades ut som rättfärdigade massmordet på miljontals människor på 20talet och 30talet. Retoriken var beställd från Kreml. På sedvanligt kommunistiskt manér spreds retoriken till alla sovjettrogna kommunister i utlandet.

En del kommunister ogillade Stalin. T.ex Trotskij. Men han hade själv lett massmord runt 1920 som checkans (Kgbs) boss. Han repeterade den gamla folkmordretoriken på 30talet.

Denna retorik kan man lätt studera. Man beställer fram Ny Dag eller Norrskensflamman från 30talet och läser generaliseringarna om över- och medelklassen, borgerligheten och kontrarevolutionärer och de förhatliga demokraterna.

Det är så man känner igen kommunistisk folkmordsretorik, man drog alla man kallade ”borgerliga” och ”kontrarevolutionärer” över en kam. Och dessa kunde vara kommunister som inte lydde order lika väl som liberaler,  sossar och nazister. Man generaliserade negativt om brottsliga eller våldtäktsfixerade över- och medelklassmänniskor. Man pratade om de sa grupper som parasiter och råttor och inavlade brottslingar. Och man ville exkludera dessa från sitt ”folkstyre”.

Även fattiga, svältande barn inkluderades i deras definitioner av utsugare borgerliga parasiter.

Man spred lögner. Om judar och påstådda borgare som gömde mat från ”folket” och var i maskopi med främmande makter och föreslog åtgärder mot hela gruppen ”parasiter” som skulle slå mot alla, män, kvinnor, gamla och barn. 

Man skrev skräckhistorier om brottsliga judar och kontrarevolutionärer, om förräderi, man gjorde grupper av människor skyldiga för ”arbetarnas” och ”tyska rasens” misär.

Sånt är Ny Dag från den tiden fullt av.

Där skiljer sig agnarna från vetet. Även Socialdemokraterna pratade om utsugning och klasskamp. Men skillnaderna är stora. S var för demokrat. S sa nej till våld. S varnade för att låta ”oskyldiga” drabbas av svartmålningar.

När tsarfamiljen dödades i Sovjet jublade kommunisterna. Socialdemokraterna sörjde att barnen också avrättats och kallade det barbari. Skillnaden mellan natt och dag, tyranni och demokrati.

S gick för långt ibland också. Men skillnaderna är lika tydliga som skillnaden mellan liberalerna och nazisterna.

Vi behöver lära oss känna igen massmordsretoriken från förr. Det bästa Vänsterpartiet skulle kunna göra detta år 100 år från Kommunistiska partiets grundande, vore att satsa några miljoner på att digitalisera partiets tidningar.

Så skulle de kunna hedra folkmordet offer och hjälpa kommande generationer att känna igen folkmordsretorik.