Rätten att vara oflexibelt konservativ eller religiös

Religiösa påbud om hur man MÅSTE bete sig, tänka, tycka, bajsa, älska eller klä sig för att inte synda och kränka en lättstött allsmäktig detaljkontrollerande gud, gillar jag inte.

Jag får ofta frågan vad jag anser om att olika muslimska moskeer pratar om vad man SKA göra och hur man SKA leva för att inte kränka Gud.Igår fick jag t.ex en bild på hur Stockholmsmosken anser man bör klä sig för att inte förnärma en lättstött allsmäktig gud.

Jag gillar inte detta. Men jag stöder rätten att vara oflexibelt religiösa.

Jag förbluffad över att det alltid bara är muslimer man ska hacka på. Hundra meter från Stockholmsmosken har vi både en pingstkyrka och katolska kyrkan som lika mycket (och lite) som stockholmsmosken pratar om att människor SKA göra på vissa sätt för att leva rätt. 500 meter bort finns dessutom Södermalmskyrkan som hotar med den eviga elden titt som tätt.

Men nej det är bara muslimer det gnälls på.

Istället för att sprida bilder på vad stockholmsmosken anser hade man kunna sprida citat från katolska katekesen om eviga synden och frälsning. Vet ni att man begår en dödssynd om man hädar den helige anden enligt den?! Eviga elden!! Och våldtäkt är jämställt med sex utanför äktenskapet och onani. Eviga elden!!

För mig är detta som en syn på fäder förr. Ni vet synen på pappor som stränga,  straffade och detaljkontrollerande pappor, som slog och bestraffade barn och hotade med att överge dem för att få dem att uppfostras ”rätt”.

Men vet ni vad. Människor har rätt att vara annorlunda och vara oflexibelt religiösa och till och med ”intoleranta” om de vill.

Vettiga imamer, präster, rabbis och religiösa har alltid ett gemensamt: de kan hantera sin religions alla påbud och regler utan att hata och döma.

Ovettiga religiösa dundrar högt om synden och den eviga elden och försöker skrämma människor till tro. Vettiga religiösa fördömer inte och arbetat mer med kärlek och förståelse och förlåtelse som redskap.

Jag känner många underbara präster, imamer och en och annan rabbi. Jag har pratat med flera av dem om synden och straffen för synd. De säger alla samma sak: DÖM INTE.

Resonemangen kan verka invecklade i vår religiöst analfabetiska tid, men är viktiga. 

Alla människor syndar, endast Gud kan veta exakt vem som syndar mer eller mindre än andra. En kvinna utan hijab (islam) eller en man som skilt sig (katoliker) kan vara mindre syndig och mer God i Guds ögon än en påve eller en imam. Det vet vi inte. Samma gäller för de med annan tro. För en katolik kanske en god muslim står närmare Gud i Guds ögon än en påve (se Augustinus Gudsstaten). För en muslim är det kanske den goda ateisten som står närmare Gud i Guds ögon än den rättrogna imamen.Så eftersom ofullkomliga människor inte kan läsa Guds tankar kan vi inte döma människor, bara handlingar. 
Skillnaden är stor mellan dömande och icke dömande religion som den utövas IRL,  i praktiken.

Så det räcker inte att titta på vad kyrkor och moskeer och synagogor skriver. Man måste se hur de tolkar det de skriver, och sina heliga skrifter och viktiga dokument, i vardagen.

Alla katoliker och alla muslimer tänker inte lika. En del dömer, andra dömer inte.

Men även om så är det onekligen så att det finns en massa dömande ord och handlingar bland många religiösa. Jag ogillar det. Men jag kan försvara deras rätt att sprida vara dömande. Och jag högaktar de religiösa som kan förmedla en icke dömande tro baserat på dömande dokument. 

Generellt sett har människor rätten att vara konservativa eller icke flexibla. Det handlar om individens rätt att själv få välja sitt liv. Speciellt vuxnas rätt.

Jag kan ha åsikter om konservativa  veganer, vegetarianer, frimärkssamlate,  katoliker, muslimer, judar, nyandliga och kvinnor som vill leva i traditionellt kvinnlig könsroll. Men vet du vad, det har de rätt till. Och du bör skydda deras rätt eftersom din rätt att välja ditt liv grundas på deras rätt att välja sitt liv.

Sen kan jag ha åsikter om hur de dömer. Som ni ser att jag har. Vegetarianer som dömer köttätare och muslimer som dömer kvinnor utan hijab har jag noll till övers för. Och jag kan glädjas åt möten med icke dömande ateister, kristna, vegetarianer, judar och muslimer.

Jag och du kanske ogillar t ex att en person inte kan äta kött eller hälsar på kvinnor ”muslimskt”. Vet du vad, det har vi rätt till. Men de har lika stor rätt att välja sitt liv!

Jag kan ha starka åsikter om saker och vara tuff i min kritik av det, men ändå kan jag försvara rätten det jag kritiserar har att få verka fritt!

Om du hade levt 1938, hade du då stött judarnas rätt att vara judar, även om du tyckt att deras guds syn var för kontrollerande och dömande?

PS

Det finns gränser för vad samhället ska tolerera också. Men det rör minderåriga och sånt som rasism, riktig sexism (att anse könen har olika värde på riktigt o inte ska ha samma rättigheter) och homofobi. Barn ska skyddas från sånt.

Annonser