Kampen mot hijaben hotar kippan och korset

”Befria det offentliga rummet från religiösa symboler”. Det är en politisk fras man allt oftare hör i debatten. För tillfället mest då man diskuterar muslimers rättigheter, i synnerhet hijaben. Men fler än muslimer bör känna sig oroliga över de former debatten om hijaben antagit.

De som bär hijaben beskrivs ofta ömsom som förtryckare och ömsom som förtryckta, det spelar ingen roll om de gör det frivilligt, och religionen anses vara det onda bakom allt.

Jag har valt att titta på en organisation och hur de ser på hijaben. GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime. Det är en organisation med mycket politiskt stöd som leds av Sara Mohammad.

Organisationen arbetar mot hedersförtryck, och det arbetet är lovvärt. Men de stannar inte där. GAPF och dess grundare, Sara Mohammad, har öppet förklarat att islam är problemet och hånar begreppet islamofobi, ett begrepp som är lika vedertaget som begreppen antisemitism. Hon har dessutom dragit muslimska män över en kam och förklarat alla vara hedersförtryckare.

Hijab

Jag har tittar på GAPF och Sara Mohammads uttalanden om hijab. Dessutom har jag tittat på vad den nära medarbetaren till Sara Mohammad och föreläsaren för GAPF, Devin Rexvid säger om hijaben.

Om man kikar på vilka platser Mohammad, Rexvid eller GAPF anser att religiösa ”symboler” som Hijab inte ska kunna bäras synligt, eller vilka jobb man inte ska kunna ta om man bär den, blir listan lång.

GAPF, Mohammad och rexvid, vill förbjuda kvinnor att bära hijab om man sitter i riksdag eller i regeringen eller i kommunfullmäktige eller landstingsfullmäktige. Hijaben ska förbjudas i statlig tjänst, offentlig tjänst, i polis och brandkår, bland lärare och bland dagsipersonal, bland undersköterskor och alla kommunalt anställda, i sjukvården, i badhusen, som P-lisor (!), som tränare i idrotter, på apotek, som tågvärdar på SL och SJ, som programledare på TV. Dessutom ska givetvis företagen ha full rätt att bestämma om deras anställda ska bära hijab.

Du ska inte kunna bära hijab om du är under 18 år, om du går i skola eller på universitet, om du går på badhus (burkinin vill de givetvis förbjuda) eller om du utövar idrott. Dessutom uttrycker de gång på gång att all modereklam med personer klädda i hijab är något destruktivt. Statyer med religiösa symboler på ska förbjudas och hijaben ska inte tillåtas på teaterscenen.

Sara Mohammad, Rexvid och Gapf beskriver slöjan som livsfarlig, ”en symbol för förtryck”, och jämför den med SS-soldaters uniformer. Men de gör något annat också: de kallar den en religiös symbol.

”Religiösa symboler”

Men vad är det som är religiösa symboler? Det definierar de inte. Men det är tydligt att de menar kläder som avviker från normen. Långa byxor och tröjor är lika mycket som hijab norm bland vissa muslimer. Varför är det inte religiösa symboler, enligt GAPF, för att det inte avviker från den kulturella normen är svaret.

Men vilka religiösa symboler är det som är ”fel”? Bara islams? Nej!

Om man studerar hijabhatarna runt GAPF dskriver i sociala medier och vad de håller tal om ser man att de även pratar negativt om judendom och kristendom, inte bara om islam. Både muslimer och andra religioner ska omfattas av de förbud de vill ha mot religiösa symboler.

Rexvid är mer extrem än GAPF i sin helhet. Han antyder att hijaben bör förbjudas och religionen sparkas bort från det offentliga rummet. Månne skälet är detta:

”Jag är emot all religion och i synnerhet de tre abrahamitiska som genom historien stått för förtryck, våld och terror— Dessa tre religioners föreskrifter borde i ett sekulärt samhälle betraktas som förberedelse till allvarliga brott mot mänskligheten och i synnerhet mot barn och kvinnor.”

Det finns alla skäl för judar att hålla hårt i sina kippor, får hijabhatarna som de vill slår de kippan av judens huvud. Och korset är inte heller tryggat.


*****************


Läs mer om Sara Mohammad och GAPF här:

GAPF – mer islamhat än heder

Sara Mohammad – stolt islamofob | Sverige är inte världens navel!

Sara Mohammads rasism (del 2)

Bör islamofobiska GAPF och Sara Mohammad få statliga stöd

Dani M, Sara Mohammad och antirasismens rasismproblem

Hedersmord och hatet mot kurder och muslimer

En annan som samarbetat med GAPF är Nima Dervish

Nima Dervish: när muslimhat goes rumsrent

Nima Dervish och IS har samma syn på islam

 

Detta bildspel kräver JavaScript.