Ljuger Nuri Kino eller är han okunnig?

Nuri Kino påstår i tidningen Dagen att IS främsta fokus är att döda och förtrycka kristna. Han påstår att IS länge varit försiktiga med att döda andra sunnimuslimer och att IS  till en början inte dödade shiamuslimer utan började med detta först efter en viss tid. Detta är fel. Frågan är bara om Nuri Kino ljuger eller är helt okunnig. Ja, kristna i Mellanöstern är förföljda, men man behöver väl inte spotta på shiamuslimer och sunnimuslimer för det?

Jag har sen en tid haft mina ögon på Nuri Kino. Speciellt efter att han gick ut och påstod att några troende judar och kristna och Yasri Khan var anhängare av IS på sin Facebookgrupp för att de höll ett pekfinger i luften. Var han, med sitt ”Demand for Action” och allt sitt engagemang för kristna som förföljs, verkligen så okunnig att han kunde göra en sån miss?

Nu har han skrivit en debattartikel i Dagen som får varningsklockorna att ringa igen. Han skriver om IS förföljelse av kristna och yezidéer, men påstår att IS till en början var ”försiktiga” med att döda sunnimuslimer och skriver att ”med tiden” ”började” IS döda även Shiamuslimer, som sågs som kättare.

Jag håller med det Kino skriver om folkmord på kristna och yezidéer och är lika upprörd som han är på att Sverige inte gjort någonting alls för att skydda oss mot de återvändande IS krigarna Så det är inte det jag opponerar mig mot. Jag känner många kristna från Mellanöstern och personer som konverterat så jag vet hur deras situation är. Men jag känner även sunnimuslimer och shiamuslimer, och jag undrar: är det bästa sättet att kämpa för kristnas sak i Mellanöstern, verkligen att förminska hatet och hotet mot sunnimuslimer och shiamuslimer?

Shiamuslimer är lika mycket som kristna offer för ett massmord och IS har sen dag ett haft BÅDE shiamuslimer och kristna som deras främsta måltavlor. Och sunnimuslimer har IS sen dag ett också mördat i massor. Troligen hundratusentals.

Att ett folkmord pågår mot shiamuslimer har jag skrivit om  tidigare, jag har också skrivit om Nuri Kinos tveksamma syn på folkmordet. Men nu tvingas jag alltså skriva igen. Så här har ni en kort genomgång av IS historia med fokus på just attackerna mot

Jama’at al-Tawhid wal-Jihad

IS var en del av Al Qaida fram till 2013. De bildades 1999 som Jama’at al-Tawhid wal-Jihad. Först 2003 började deras offensiv på allvar och om man tittar på vad de gjorde ser man att organisationen redan från starten riktade sig in mot de kristna. Jag känner en irakisk kristen som flydde terrorn de utövade redan 2003. Men de kristna var inte den enda måltavlan De hatade shiamuslimerna och de sunnimuslimska förrädarna som ansågs vara judarnas och ”västerlandets” lakejer, attackerades också.

I augusti 2003 attackerade man , för att ta ett exempel, Imam Ali msokeen i Najaf då 85 shiamuslimer dödades. I mars 2004 attackerade man shiamuslimska kvarter i Bagdad och Karbala under ashurafirandet då 178 shiiter dödades.

Experter i väst pratade då mycket om att gruppens strategi var ”ett totalt krig mot shiamuslimerna”.

In February 2004, the State Department published a letter Zarqawi wrote to the al-Qaeda leadership in Afghanistan articulating his plan to attack Shiites in Iraq with the aim of igniting sectarian conflict. Zarqawi was certain the United States would withdraw quickly from Iraq, but wrote that Shiite militia members already dominated the New Iraqi Army, putting his group on the defensive. The situation was dire enough, in Zarqawi’s analysis, that he was willing to risk a strategic break with bin Laden and Zawahiri. He wrote, ”If you agree with us on [targeting Shiites] we will be your readied soldiers. If things appear otherwise to you, we are brothers, and the disagreement will not spoil our friendship.” In December 2004, bin Laden issued an audio statement recognizing Zarqawi as a key al-Qaeda leader.

One of the most brutal attacks on the Shiite community in Iraq followed closely on the publication of Zarqawi’s February 2004 letter. On March 2, 2004, Zarqawi’s group staged a series of bomb attacks on Shiites celebrating the Ashura holiday, killing at least 185 people. Since then, Zarqawi’s group has perpetrated a campaign of assassinations, kidnappings, and bomb attacks against Shiite civilians, including a suicide attack on a Shiite mosque in July that killed ninety-eight people and a suicide truck bomb attack targeting Shiite workers in August which killed more than one hundred.

On September 14 Zarqawi issued an audiotape declaring ”total war” on Iraq’s Shiite population, announcing ex post facto a strategy he began to enact more than a year earlier. Though Zarqawi justifies targeting Shiite civilians on religious grounds, arguing that they are apostates, politics, not religion, motivates his assault on the Shiite community.

ISI

2006 omformades de till Islamic State of Iraq (ISI). Internationella experter brukar säga att man mer och mer valde att använda shiiter som måltavla. Detta för att skapa en religiös konflikt mellan de båda grupperna i Irak, och för att komma åt shiamuslimer i Iraks ledarskap. Al Askari moskeen utsattes för ett attentat i februari som ledde till en våg avvåldsamheter mellan shiamuslimer och sunnimuslimer.

I oktober 2006 formade”Mutayibeen koalitionen”. I deras första uttalande kan man klart se att inte bara kristna var måltavla.

”To rid Sunnis from the oppression of the rejectionists (Shi’ite Muslims) and the crusader occupiers … to restore rights even at the price of our own lives … to make Allah’s word supreme in the world, and to restore the glory of Islam”

ISI attackerade kristna. Kyrkomassakern i Bagdad var en av deras viktigaste terrorattacker. Men tvärtemot vad Nuri Kini påstår var sunnimuslimer och shiamuslimer måltavla redan då.

ISI var inte speciellt ”försiktiga” gentemot sunnimuslimer. Tvärtemot präglades den första tiden av intensiva strider mellan ISI och  sunnirebeller som var mot Al Qaida. Wikipediaartikeln om ISI beskriver dessa strider bra.  Sunniledare mördades på löpande band. Det ledde till att en sunnimuslimsk arme på kanske upp emot 100.000 sunnimuslimer sattes upp 2007 med USA:s hjälp för att bekämpa ISI. ISI var ockeå redan nu extremt hårda mot alla sunnimuslimer i deras territorier. Minsta opposition och de förlorade huvudena. Hela byar av sunnimuslimer förintades av ISI för att de vägrade samarbeta exakt på det sätt ISI ville.

Shiamuslimer var avfällningar som avrättades när man fann dem. Attackerna mot shiamuslimska helgedomar fortsatte. T.ex. Taza attacken 2009 då 73 Shiamuslimer dödades. När den shiamuslimen Nouri al-Maliki blev iraks premiärminister 2006 intensifierades attackerna mot regeringen och många av attackerna mot regeringen var både riktade mot shiamuslimer och mot de sunnimuslimska förrädarna som samarbetade med shiamuslimer och de kristna. Attackerna kulminerade med protesterna i Irak 2012–13 då det var massdemonstrationer mot shiamuslimerna i regeringen.

Även den nye ledaren Abu Omar Al-Bagdadhi riktade öppet sitt hat mot ”apostates” dvs shiamuslimer.

These are the bold lines in the gains and losses in the four years of jihad. All this is because of two things after Allah’s grace and help. First, taking jihad as the first solution to get infidels and apostates out of Muslims lands. Second, holding fast, all together to the rope of Allah and Jama’ah [congregation].

IS

ISIS bildades 2013 men redan 2011 expanderade man in i Syrien som deltagare i inbördeskriget. Redan då förföljde man minoriteter, inkluderat irakier och yezidier, men det var många fler som attackerades. Och shiamuslimer och sunnimuslimer krigade man mot. De främsta militära motståndarna var nämligen sunnimsulimer och shiamuslimer.

Och Nuri Kino har fel även här. Man var inte speciellt försiktiga med att döda sunnimuslimer. Tvärtom. Precis efter bildandet gjorde de en serie attacker mot ledande sunnimuslimska domare och sprängde sunnimuslimer i luften i städerna för att de var ”förrädare”. Shiamuslimer attackerades både för att de var avfällningar och för att en shiamuslim var premiärminister i Irak. Den 3/1 2013 skedde det terrordåd man brukar kalla IS första, det skedde mot en shiamuslimsk helgedom.

IS första uttalanden var riktade mot shiamuslimer (avfällingar) och kristna (kuffar) och muslimska förrädare, dvs sunnimuslimer (se tex här). Det första numret av deras tidskrift Dabiq handlar mycket om deras strategi att  skapa kaos bland ”avfällingarna” (apostates/rafidi). Tidskriften är också full av exempel på mord på sunnimuslimer.

Sen dess har attackerna fortgått. Sunnimuslimer har dödats i mängder. Kristna har drivits bort eller massmördats, minoriteter förslavats, shiamuslimer förintats. Och den propaganda man spritt visar att man lika mycket hatar shiamuslimer och sunnimuslimska förrädare som kristna (se här).

Vilken grupp de dödat mest är oklart. Terrordåden har mest riktats mot sunnimuslimer och shiamuslimer. Man räknar med att ca 40.000 dödades i terrordåd 2003 till 2013 enbart, de flesta sunni- och shiamuslimer. Enbart få kristna. Hur många de dödat efter 2013 i terrordåd är oklart men det borde vara samma mönster även där.På slagfältet har man främst mött kurder, shiamuslimer och sunnimuslimer, mig veterligen. Lokalt i de områden de ockuperat har kristna och minoriteter massmördat i stor skala. Men shiamuslimer har ALLTID varit lika utsatta som kristna i deras ockupationszoner. Och IS har ALDRIG tvekat ett ögonblick att döda en sunnimuslim som motsätter sig dem.

Att en person som ses som expert på IS förföljelser i Mellanöstern inte känner till att IS sen dag ett attackerat shiamuslimer och sunnimuslimer, är skandal.

 

Annonser