Jämför inte Sverigedemokraterna idag med Vänsterpartiet

Vänsterpartiet har onekligen ett tungt och grymt arv. Det gamla kommunistpartiet SKP/VPK är det mest totalitära parti vi haft i svensk riksdag. I praktiken stödde det kommunisternas folkmord i Sovjet på 30talet och ville avskaffa demokratin på sikt. Men betyder det att man kan jämföra Sverigedemokraterna idag med Vänsterpartiet idag, som en del gör? Erik Helmersson gjorde en poäng av att både Sd och V har ett vidrigt arv i DN nyligen.

”Om man avfärdar SD på grund av partiets extrema närhistoria bör samma analys användas för V, allt annat är hyckleri.”

Svaret är NEJ.

Visst har Vänsterpartiet kvar en del problem. De ska fira 100års jubileum i år, vilket de knappast hade gjort om de insett vidden av hur vidrigt deras förflutna är. Och Castrohyllningarna duggade tätt från Vänsterpartister ntligen. Men V har gjort viktiga saker som Sd aldrig gjort. V har erkänt att de har ett problematiskt förflutet och bett om ursäkt för det och gjort en hel del arbete för att bli av med diktatoriska tendenser. Och viktigast: de är för privat ägande idag.

Både Sd och V har förbjudit användande av de gamla hatsymbolerna i sina partier, där finns en likhet. Men där upphör likheten. Något liknande den vitbok V gav ut har inte Sd gett ut så någon uppgörelse med det förflutna har vi inte sett från Sds sida. Bilderna på Sds fester hemma hos förste partiledaren Klarström finns men vi lär inte se dem på många år. Men Hitlerporträtten hemma hos Klarström vid den tiden (1990 ca) torde vara väl synliga på bilderna.

V idag är för privat ägande, något de gamla kommunisterna var helt mot. Det visar något viktigt. När kommunister över hela världen stödde Stalins massmord var det genom demonisering av alla borgare, alla som var för privat ägande av någon form. Demoniseringen var lika vidrig som nazisternas demonisering av judar i Tyskland och hade samma syfte, att dehumanisera fienden och bereda väg för massmord. Att V fjärmat sig från det hatet är viktigt.

Sd har INTE fjärmat sig en centimeter från hatretoriken under sin nazitid. Det är sant att Sd inte hetsar mycket mot judarna numera, även om Björn Söder deklarerat att en jude inte kan vara svensk. Men den retorik Sd tolererar mot muslimerna är på alla sätt en kopia av det gamla hatet mot judarna nazisterna i Sds gamla ideologiska rötter spred tidigare.

Sd idag fortsätter att sprida hat på ett naziliknande sätt även om partiet inte längre kan sägas vara nazistiskt som det var förr. (Massmedia 1991 var korrekta i att kalla dem för ett kamouflerat naziparti. Se SvD 1991 04 27 här nedan.) Muslimhatet visar vad Sd är. Dessutom har Sd inte erkänt att de har ett nazianstucket förflutet. Där har vi skillnaden mellan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Det är den skillnaden som hör att man kan kalla Vänsterpartiet ett demokratiskt och rumsrent parti idag. Det kan man inte göra med Sverigedemokraterna. Men Helmersson är korrekt i att skriva att båda partierna har ett besvärande arv. 

15592067_10154357234717672_381956186_n

Klicka för en större bild.

15595583_10154357234862672_459929714_o