Forskare kopplade till Utrikespolitiska institutet har gett ut en rapport om ryskt inflytande i Sverige. I den pekas Aftonbladet ut som källa till rysk desinformation. En hel del av det som skrivs är korrekt men en del annat är egendomligt och Aftonbladet har rätt i en hel del av sin kritik av den. Men även rapportens författare faller i fällan att sprida desinformation, men inte rysk utan ukrainsk.
Personligen har jag haft åsikten att man kan ha flera tankar i huvudet samtidigt. Det ryska kriget mot Ukraina är givetvis fel men det betyder inte att Ukraina gjort rätt i allt de gjort. Dessutom är inte allt som skrivs i rysk press osant, inte heller det euromaidan och andra skriver om kriget är osant (det är krig och då förvrids alltid nyheterna av desinformation och bristande information på alla sidor).
Det farligaste man kan göra i ett krigsläge är att anta att informationen som kommer från ett håll är helt sann. Inte ens om man håller på en part och den parten har goda skäl att få stöd bör man anta att informationen är sann därifrån. Om man vill kan man studera de allierades krig mot nazityskland och Japan som ett bra exempel. Även om man rent mänskligt bara kunde hålla på den allierade sidan betyder det inte att allt den allierade sidan sa och gjorde var ”gott” och ”sant”.
Brist på självkritik och nyanser är alltid ett säkert tecken på desinformation.
Sånt kan ske väldigt lätt, även om intentionen inte är att sprida desinformation. Därför är frågan vems desinformation författarna, Marin Kragh och Sebastian Åsberg, har gått på? De skriver om fascismen i Ukraina på ett ganska skrämmande sätt. De enda gångerna fascismen nämns är när man säger att Ryssland spridit desinformation om fascismen i Ukraina.
Läsarna kan väldigt lätt få för sig att författarna menar att det var rysk desinformation att prata om problem med fascism i Ukraina. Och det är i sig desinformation, men från den andra sidan.
Svoboda
Iden om att allt som prat om fascism i Ukraina var rysk desinformation kom nämligen från pro-ukrainsk propaganda.
I Ukrainas regering satt Svoboda vid den tiden 2014. De spelade en viktig politisk roll sen 2012. Svoboda grundandes som nationalsocialistiskt parti (”socialnationalisterna”). Media och antifascister i väst skrev oroande om Svobodas framfart för bara tio år sedan, vilket man kan ta reda på om man vill. 2012 kom de in i regeringen och hade då starka fascistiska drag (vilket jag skrivit lite om, bland annat här). Gamla aktivister från nazitiden var nu partiledare och satt i parlamentet för Svoboda. En av dem var partiledaren som 2004 skapade en skandal då han ville sparka ut den ”rysk-judiska maffian” från landet.
Rysk propaganda mot Ukraina kom att fokusera mycket på fascismen och Ryssland uppmanade till kamp mot fascismen med en retorik som liknande 40talets propaganda. Som moteld valde Ukrainas propagandamakare att säga att Ukraina inte hade några problem med fascism alls.
Om forskarna bakom rapporten menar att alla som pekar på Svobodas bakgrund som ”socialnationalistiskt parti”sprider rysk desinformation, vet jag inte. Men eftersom de inte skriver att det fanns skäl att kritisera Ukraina för detta 2014 blir tolkningen att de anser att ALL diskussion om de problemen Ukraina hade (och har) med fascism är rysk desinformation.
Och det, är i sig inget annat än desinformation, men från den andra sidan i kriget.
Två tankar
Att det satt ett fd naziparti i regeringen som ännu var fascistiskt på många sätt och att Ukraina hade problem med andra nazirörelser (Högra sektorn t.ex.) är fakta, inte desinformation. Men man kan som sagt hålla två tankar i huvudet samtidigt. Jag stöder Ukrainas rätt att försvara sig mot invasionen från Ryssland och anser att folkomröstningen i Krim om anslutning till Ryssland är olaglig. Men de år Svoboda satt i regeringen kunde jag INTE stödja regeringen i Ukraina. Det var en regering som det satt fascister i.
Se där. Så enkelt är det att falla i fällan att sprida desinformation. Till och med UI:s fina experter gör det.
Ja Aftonbladet har spridit desinformation. Men det har, som jag visat, även herrarna från Utrikespolitiska institutet gjort. Ack så lätt hänt det kan vara! Om man kikar mer på rapporten kanske man hittar mer ensidsiga uttalanden som kan spåras till euromaidan. 🙂
Det bästa sättet att motverka desinformation är att gå till källorna. Inte att dölja det båda sidor säger i en konflikt präglad av propaganda utan öppet redovisa det, ställa upp det till beskådan. och sedan gräva vidare och redovisa källor och fakta. Väga och testa argumenten.
Det är aldrig rätt att dölja besvärliga fakta för att man fattat sympati för ena parten, eller ens för att ena parten har rätt i det mesta och är offer för en aggression, som Ukraina är.
Pingback: Links 5: Swedish Disinformation research controversy | Aktivister för fred