Nima Dervish och IS har samma syn på islam

Jag har hållit koll på Nima Dervish ett tag nu. Den intresserade kan läsa ett blogginlägg om honom jag skrev för inte så länge sen här.

Han har ett islamhat som ofta går över alla gränser men älskas av många debattörer för sin vassa tunga och frispråkighet. Men nu har hans tunga slagit knut på sig själv.

På ”det goda samhällets” youtubekanal” har han nyligen synts diskutera islam ihop med den gamle antisemiten och islamister som blev islamhatare, Mohamed Eddie Omar.

22 minuter och 3 sekunder in i samtalet säger Nima något mycket avslöjande.Han säger att han har samma syn på islam som IS har.

https://youtu.be/N0u1CBBf428?t=1323

”Jag personligen tycker att ISIS tolkning av islam är den mest autentiska. Jag gillar inte den men jag känner att det där är äkta vara.”

Samma sak brukar Omar säga. Det är inte konstigt. Omar var ju förintelseförnekare och radikal islamist då han var muslim. Nåt annat islam känner han väl inte till. 

Att hatare delar åsikter med de värsta i gruppen man hatar är inte ovanligt.

Antisemiten Ahmed Rami brukar göra likadant om judendomen. Han tar det värsta han kan hitta bland de som kallar sig judar, terroristen Baruch Goldstein t.ex, och säger att detta är ”den sanna, riktiga och genuina judendomen”. Sen skuldbelägger han alla judar och påstår att all judendom är en fara eftersom det sant judiska är terrorister som t.ex Goldstein.

Och om man läser IS propaganda ser man att IS anser att KU Klux Klan och Breivik och korstågen är exempel på ”riktig kristendom”. Alla kristna är en fara eftersom riktig kristendom är som t.ex Breivik.

Nazisterna gjorde hela tiden sådant på 30talet i Der Sturmer. De tog brott som.någon jude begått och pekade finger och sa ”sådan är den äkta judendomen”.

Det är extremt vanligt med detta vid rasism.  Att man tar det värsta i gruppen man hatar och påstår att alla delar denna syn. (Lägg märke till att programledaren Engellau i klippet säger att ett litet fåtal enstaka personer är annorlunda och Nima och Omar nickar instämmande.)

Som alltid är det viktigt att poängtera att delen inte är samma sak som helheten. Inom kristendom, islam och judendom finns många olika idetraditioner.

Att påstå att alla muslimer i praktiken är som IS, eller riskerar att bli det eftersom ”IS är äkta islam” är skitsnack. Lika mycket skitsnack som att påstå att äkta kristendom är samma sak som KKK och Breivik eller att all äkta judar är terrorister eller våldtäktsmän.

Omar och Nima har samma syn på islam som IS. Det är ganska avslöjande. Men tänk om man kan se på islam på ett annat sätt än IS? Tänk om man skulle lyssna på alla de muslimer som hatar IS?