Kitimbwa Sabuni! Utanförskap rättfärdigar inte våld!

Det hölls en demonstration i Rinkeby mot våldet nyligen. Demonstrationen är tidstypisk för debatten idag. Å ena sidan vidden av den katastrofala utanförskap nya svenskar hamnat i. Å andra sidan den oförmåga många i den identitetspolitiska vänstern har att fördöma våldsamma grupperingar och indvider i förorterna. Denna oförmåga av många i den idenititetspolitiska vänstern underblåser hatet, istället för att stävja hatet!

Aldrig hör man dem fördöma våldsverkarna själva. Nej, de lever ju i utanförskap så då kan man inte fördöma dem. Nej, att bränna sin grannes bil, demolera bussarna som tar grannarnas barn till skolan, hota polis och brandkår som räddar din grannes liv, och bränna upp din grannes dagis är INTE en ”ok” respons på utanförskap.

Rinkeby

En del av talarna gjorde bra ifrån sig i att fördöma våldet. Hussein Farah Warsame, imam på islamiska kulturcentret i Rinkeby, bad rakt upp och ned ungdomarna och de kriminella att lägga ner vapnen. Det var bra! Men inte alla gjorde så. I vanlig ordning valde en del identitetspolitiska debattörer att lägga allt fokus på att fördöma det ”vita” ”koloniala förtrycket”.

Kitimbwa Sabuni höll ett i vissa stycken bra tal med fakta som är förrödande om hur utanförskapet slår mot förorterna. De fakta han radar upp är sanna och visar hur djupa problemen är.

”I dag är hela 40 procent av samtliga arbetslösa i landet födda i de gamla kolonierna i Afrika, Asien och Sydamerika. Hälften av samtliga arbetslösa i landet har utomeuropeisk bakgrund samtidigt som vi bara utgör 15 procent av totalbefolkningen… Arbetslösheten fortsätter att sjunka dramatiskt för vita svenskar medan den fortsätter att öka lika dramatiskt för icke-vita. Det finns knappt någon arbetslöshet bland vita svenskar, Sverige behöver importera 65 000 nya arbetskraftsinvandrare årligen beräknas det. Ändå är det bara knappt hälften av invånarna i Rinkeby som har jobb.

I dag går 93-94 procent av alla majoritetssvenska ungdomar ut grundskolan med gymnasiebehörighet. Men inte mer än 65-70 procent av alla ungdomar med utländsk bakgrund går ut grundskolan med gymnasiebehörighet. Dessa siffror är tyvärr ännu lägre bland de med utländsk bakgrund som inte är vita. Det vill säga oss från de gamla kolonierna…

Överdödligheten bland andra generationens invandrare som har bakgrund i Afrika, Asien och Latinamerika ligger mellan 30-45 procent högre än för vita svenskar.”

Så långt så bra. Men han stannade inte vid det. Inte med ett ord fördömde han de som utövar våld.

”Våldet är bara symptom och vi är här för att protestera mot orsakerna och konstruera vårt eget motstånd mot dessa orsaker oberoende av vad politiker och tjänstemän har att säga.”

Tvärtom la han allt ansvar för personers våld på ”de vita” och antydde att en hel del som kalas våld kanske inte är det.

”Bara för att avsluta; visste ni att 32 000 barn varje år tas ifrån sina föräldrar och istället placeras utanför föräldrahemmet genom socialtjänstens ingripanden. Helt säkert har de flesta av dem bakgrund i den delen av världen som tidigare var koloniserad Asien, Afrika och Latinamerika. Det handlar om våra svarta och bruna barn, de som kallas ”andra generationens invandrare”, som flyttas från miljonprogramsområdena till majoritetssvenska familjer i villa- och radhusområdena. Socialtjänstens utredningar är inte rättssäkra utan kan byggas på vita socialsekreterares fördomar mot andra kulturers uppfostringssystem och en förvissning om att det är bättre för våra barn att växa upp i vita medelklassfamiljer. Det finns inget nytt med detta. Under den koloniala ordningen hämtar kolonisatören vad den behöver från den koloniserade. Även deras barn. Fråga de australiska aboriginerna, de amerikanska urfolken och samerna i Sverige.”

Utanförskap rättfärdigar inte våld

Det hela är väldigt enkelt. Man kan ha två tankar i huvudet samtidigt. Det strukturella utanförskapet är åt helvete fel och måste bekämpas men samtidigt är våldet något man bara måste rakt av fördöma.

Hur gynnar det kampen mot utanförskap i förorterna att ungdomar och andra bränner upp sin grannes bil, demolerar förortsungdomars dagis och fritidsgårdar eller stjäl sin grannes cykel eller kastar sten mot polisen när polis kommer för att de fått larm om att grannarnas bilar brinner? Hur gynnas förorten av att ungdomar kastar sten på bussarna och förhindrar förortens mammor att ta sina barn till skolorna?

Man bekämpar inte utanförskap bäst heller genom att ungdomar får för sig att det är rätt att stjäla från, eller banka ner vita som de anser är ”förtryckare”. Att inte fördöma våldet i förorten och lägga all skuld på de ”vita förtryckarna” leder bara till mer våld!

När ungdomar i utanförskap tar till våld och kriminella handlingar är det vår plikt som vuxna att ryta till. Det är jävla slödderfasoner att ta till våld mot andra människor eller begå kriminella handlingar. De som gör så ska skaka galler eller tas om hand av sociala myndigheter.

Det verkar inte Kitimbwa Sabuni kunna. Frågan är varför? Kan det vara så att han likt hans älskade Franz Fanon anser att det helt enkelt kan vara rätt att begå våld mot de ”vita” förtryckarna när man är i utanförskap? Då är det illa, för det är sån retorikstenkastarna i förorten suger i sig som svampar.

Utanförskap rättfärdigar inte brottslighet, varken mot vita som grupp eller mot de egna grannarna i förorten.

*************

Artiklar i urval om utanförskap som jag skrivit.

https://ligator.wordpress.com/2016/10/11/utanforskap-nya-svenskar-och-brottstatistik/

https://ligator.wordpress.com/2016/01/15/overrepresentation-av-utrikesfodda-i-brottstatistiken/

https://ligator.wordpress.com/2015/09/27/bekampa-arbetsloshet-och-utanforskap-bland-de-nyanlanda/

https://ligator.wordpress.com/2015/10/23/att-skita-i-byxorna-och-hoppas-att-hangslena-haller/

https://ligator.wordpress.com/2015/12/07/en-invandrad-underklass-i-sverige-och-danmark/

https://ligator.wordpress.com/2015/10/23/om-kronan/

https://ligator.wordpress.com/2015/10/14/ge-invandrarna-ratten-att-jobba/

https://ligator.wordpress.com/2010/08/10/brottslighet-invandring-sverigedemokraterna-och-det-klantiga-bra/

https://ligator.wordpress.com/2010/07/19/integrationsprojektet/

https://ligator.wordpress.com/2015/09/27/nar-jag-ljog-for-tre-eritreaner/

https://ligator.wordpress.com/2010/08/15/varning/

https://ligator.wordpress.com/2012/05/08/invandring-statistik-brottslighet-och-sant/

https://ligator.wordpress.com/2016/05/12/vem-bryr-sig-om-ubers-chaufforer/

Om förorterna

https://ligator.wordpress.com/2015/09/27/bekampa-arbetsloshet-och-utanforskap-bland-de-nyanlanda/

http://www.verdandi.se/wp-content/uploads/2015/10/151014-F%C3%B6rorterna-som-Moder-Svea-gl%C3%B6mde.pdf